Alkuperäinen nimi:
Game of Death
Lajityyppi:
Julkaisija:
Valmistusvuosi:
1978
Valmistusmaa:
Ohjaaja:
Näyttelijät:
Käsikirjoittaja:
Musiikki:
Tuottaja:
Ikäsuositus:
K18
Kesto:
96
Game of Death
Vesa Jalkanen, To, 19/08/2004 - 00:00
Elokuva:
Piinapenkissä on Hong Kong Legendsin Englannissa vuonna 2001 julkaisema Platinum Collection tuplalevy. Vertailukohtana toimivat Yhdysvalloista Foxin osana Bruce Lee: Master Collection pakettia (1999) julkaistu R1-koodattu levy ja Universen Hongkongissa julkaisema koodivapaa versio. Hong Kong Legendsin levyllä oleva elokuva on kansainvälinen versio, mutta lisämateriaalina on siitä leikattuja kohtauksia Hongkongissakin julkaistusta aasialaisesta versiosta. Eroja näiden eri markkina-alueilla 1978 julkaistuissa versioissa on mm. alkuteksteissä ja lopussa. Lisäksi kansainvälisestä versiosta puuttuu paljon puhuttu kasvihuonetaistelu Casanova Wongin kanssa. Tämän lisäksi Hong Kong Legendsin julkaisema tuplalevysetti sisältää Bey Loganin vuonna 1999 löytämää Bruce Leen tekemää kuvamateriaalia, jonka jo luultiin kadonneen ikiajoiksi.
Bruce Lee ehti hädin tuskin aloittaa Game of Deathin tekemisen, mutta on selvää, että hänellä oli suuria suunnitelmia tämän elokuvan suhteen. Hän pyrki esittelemään omaa filosofiaansa ja Jeet Kune Do -nimellä kutsumaansa martial arts -taistelulajityyliään. Bruce ehti tehdä elokuvaa varten alustavia suunnitelmia ja kuvatakin jonkin verran materiaalia, lähinnä lopun tornitaloon sijoittuvan kamppailun osalta. Kun Bruce sai Warnerilta tarjouksen kansainvälisen toimintaelokuvan tekemisestä, hän päätti hyväksyä tarjouksen ja jättää Game of Death -projektin myöhemmäksi. Loppujen lopuksi Bruce Leen tavoitteenahan oli tulla maailmanlaajuisesti tunnetuksi tähdeksi ja Warnerin markkinointikoneiston avulla siihen oli paremmat mahdollisuudet. Niinpä vuonna 1973 julkaistiin Warnerin ja Golden Harvestin yhteisesti tuottama Enter the Dragon, joka jäi viimeiseksi elokuvaksi, jonka Bruce Lee ehti tehdä valmiiksi. Game of Death jätettiin vuosiksi lojumaan varastoon, eikä kukaan tiennyt mitä sillä pitäisi tehdä. Lopulta Golden Harvestissa pääteltiin, että koska fanit ovat niin halukkaita näkemään Bruce Leestä vielä jotain ennen näkemätöntä materiaalia, he päättivät tehdä elokuvan loppuun. Kuvattua filmimateriaalia oli runsaasti, mutta suuri osa siitä kasasta oli uusintaotoksia, eikä materiaalista koostamalla mitenkään saanut aikaiseksi täyttä elokuvaa. Siksi elokuvaa varten täytyi kuvata uutta materiaalia ja jo Enter the Dragonin ohjaajana kunnostautunut Robert Clouse tuntui luontevalta valinnalta ohjaajan paikalle. Valitettavasti mies ei ole osoittautunut läheskään yhtä päteväksi ollessaan omien kykyjensä varassa. Tosin tehtävä oli muutoinkin vaikea, mutta Robertin ylivoimaisesti parhaaksi tekeleeksi jäi nimenomaan Bruce Leen kanssa tehty Enter the Dragon.
Rutiininomaisessa standarditarinassa kiinalaiset triadit kovistelevat näyttelijää, joka ei suostu tanssimaan rikollisten pillin mukaan. Gangsterit ovat valmiita koviinkin otteisiin saadakseen haluamansa ja onnettomaan tilanteeseen joutunut näyttelijä huomaa olevansa varsin tapaturma-alttiilla paikalla. Niinpä hän lavastaakin oman kuolemansa saadakseen työrauhan ja voidakseen selvittää ongelman ja välinsä gangsterien kanssa. Tämä kaikki tuo oman lisänsä elokuvan katselukokemukseen kun muistamme Brucen pojan Brandon Leen kohtalon. Hänhän sai surmansa elokuvan (The Crow) filmausten yhteydessä sattuneessa ampumaonnettomuudessa. Tästäkin tapahtumasta on ollut lukuisia spekulatiivisia näkemyksiä, mutta varmaa on ainakin, että Game of Deathin ampumavälikohtaus ja muutkin yritykset järjestää kohtalokas onnettomuus tuovat monelle vääjäämättä mieleen Brandonin kohtalon. Yhtymäkohdat eivät lopu tähän, sillä Brucen Game of Death ja Brandonin The Crow kumpikin tehtiin loppuun ilman äkillisesti menehtynyttä päätähteä. Periaatteessa kyse on samasta asiasta, eikä vuosien saatossa kehittynyt teknologia varsinaisesti muuta asiaa. Tämän kaltainen menettely voidaan nähdä ryöstökalastuksena tai haluna antaa faneille mahdollisuus nähdä suosikkinsa vielä viimeisen kerran, siltä osin kuin hän ehti elokuvaa tehdä. Jokainen voi tehdä omat johtopäätöksensä. Game of Deathin tapauksessa ohjaaja Robert Clouse päätti jättää Bruce Leen tekemät suunnitelmat ja tehdä elokuvasta aivan toisen tyylisen. Täysin Bruce Leen tarkoittaman kaltaisen elokuvan tekeminen olisikin ollut jokseenkin mahdotonta, ilman päänäyttelijää tai valmista käsikirjoitusta. Bruce Leen esittämäksi aiottua hahmoa, Billy Lo:ta, esittää kolme eri sijaisnäyttelijää. Yksikään heistä ei varsinaisesti näytä Bruce Leeltä, vaikka tätä pyritäänkin varsin huonolla menestyksellä peittelemään mm. kuvakulmavalinnoilla ja aurinkolaseilla. Tehtävään tarvittiin niinkin monta henkilöä, sillä ensimmäinen heistä osasi tehdä dialogikohtauksia, toinen kävellä ja kolmannella oli jonkinlaiset perustaidot martial arts -lajeissa.
Elokuvan tarina on varsinaista perushuttua, eikä sitä auta yhtään yksitotinen ohjaus ja usein tökeröhkö editointi. Parasta antia tässä edustaakin taistelukohtaukset. Selvää on kuitenkin Bruce Leen tekemän lopputaistelun ylivertaisuus kaiken muun rinnalla. Brucen ja Dan Innosanton kamppailu on upeaa katsottavaa ja varsinkin nuncha - kaksintaistelu on harvinaista herkkua. Elokuva kannattaa katsoa jo pelkästään sen takia. Eikä ylimmään kerroksen jättimäinen vastustaja Kareem Abdul-Jabbar jätä katsojaa kylmäksi hänkään. David osoittaa omalla kekseliäällä tavallaan, kuinka ahkerasti treenaava, pieni mutta pippurinen David todellakin voi pistää kampoihin Goljatille. Joskin lisämateriaaleissa mukana oleva Bruce Leen suunnitelmien mukaisesti editoituna tämäkin on huomattavasti monimuotoisemmin ja johdonmukaisemmin etenevä kokonaisuus. Silti on myönnettävä että osa uusista toimintakohtauksista on kuitenkin varsin hyviä. Kaikkein päällimmäisenä mieleen tulee paljon puhuttu kasvihuonekamppailu, joka tosin ei ole mukana kansainvälisessä versiossa, josta HKL-levy on tehty. Mutta kyseinen kohtaus on kuitenkin lisämateriaalina ensimmäisellä levyllä poistettujen kohtausten valikossa. Toiminnan koreografina toiminut Samo Hung teki parhaansa ja olisi luultavasti saanut tekemisistään enemmän arvostusta, jos kyseiset taistelukohtaukset olisivat olleet johonkin muuhun elokuvaan. Nyt niitä vertaillaan Bruce Leen tekemisiin. Vaikka Samo Hung olikin mukana Bruce Leen mukana hänen elokuvissaan, ei hän ole parhaimmillaan Bruce Leen tyylin mukaisia koreografioissa. Muutenhan Samo Hung on erittäin taitava niin martial arts koreografioiden ohjaajana, kuin niiden toteuttajanakin niin näyttelijänä kuin stuntmiehenäkin. Samon suunnittelemia parempia koreografioita voi katsastaa vaikkapa elokuvista The Iron Fisted Monk (1977), Warriors Two (1978), Magnificent Butcher, The (1979) ja Victim, The (1980) ja monista muista.
Kaiken kaikkiaan Game of Death on varsin tavanomainen martial arts -elokuva, joka muistetaan lähinnä Bruce Leen tekemien osuuksien vuoksi, ja nimenomaan viimeisenä Bruce Lee -elokuvana. Bruce Leen poismeno jätti hongkongilaiseen ja myös kansainväliseen toimintaelokuvien genreen valtavan aukon, jota studiot yrittivät epätoivoisesti täyttää löytämällä uuden supertähden. Niinpä Game of Death -julkaisun jälkeen ja oikeastaan jo sitä ennenkin alkoi elokuvissa vilahdella lukemattomia (Bruce) Le, Li, Lee ym -nimisiä näyttelijöitä. Eikä Bruce Leen vaikutus pääty siihen. Bruce Lee uudisti aikanaan hongkongilaista toimintaelokuvan genreä ja hänen vaikutuksensa on yhä näkyvissä tavalla tai toisella valtaosassa modernia toimintaelokuvaa ja jopa draamoissa sekä komedioissakin. Bruce Leestä on aivan ansiosta muodostunut legenda, joka muistetaan. Hän ei ehkä ollut kaikkein paras näyttelijä, mutta kehittyi koko ajan silläkin sektorilla. Ennen kaikkea hänen olemuksensa huokui valloittavaa persoonallista karismaa ja martial arts -taiturina hän oli mitä mainioin. Olisimme mielellämme nähneet lisää tämän edesmenneen kungfu-legendan elokuvia, mutta historiaansa ei voi muuttaa.
Kuva:
Hong Kong Legendsin aiemmat Bruce Lee -elokuvien julkaisut olivat jo laadukkaita, mutta Game of Death on vielä näitäkin selkeästi parempi. Kansainvälisen version alkuperäisistä elementeistä huolella remasteroitu anamorfinen video 2.35:1 kuvasuhteella on virheetön. Selkeässä ja terävässä kuvassa ei ole lainkaan havaittavia naarmuja, roskia tai muitakaan etäpuhtauksia. Kuva on kauttaaltaan erittäin terävä ja värit toistuvat luonnollisen kirkkaina. Hong Kong Legends on tehnyt loistavaa työtä elokuvan remasteroinnissa ottaen huomioon elokuvan iän. Kuva on itse asiassa selkeästi parempi kuin monissa huomattavasti uudemmissa elokuvissa ja Game of Death on selkeästi yksi parhaita ellei jopa paras julkaisu, mitä Hong Kong Legends on tähän mennessä tuottanut. Vertaamalla elokuvaa lisämateriaalina oleviin poistettuihin kohtauksiin, ero on kuin yöllä ja päivällä ja saman kaltainen ero on nähtävissä myös verrattaessa HKL levyä muihin julkaisuihin. Amerikkalainen Foxin R1-levy on varsin köyhä, mitä kuvan yksityiskohtiin tulee ja samaa voidaan sanoa myös Universen hongkongilaisesta vastineesta. Universen levyllä aidon mustan puuttuminen ja värien haaleus ovat todellisia ongelmia, mutta HKL levyllä kontrastit ovat kunnossa ja syvän synkkää mustaa on riittävästi tarjolla. Myös DVD levylle elokuvan siirtäminen on onnistunut mainiosti, eikä kuvassa ole pikselöitymistä sen enempää kuin muitakaan häiriöitä.
Ääni:
Hong Kong Legendsin levyllä äänenä on alkuperäisistä äänielementeistä koostettu Dolby Digital 5.1 -miksaus. Ainoana kielivaihtoehtona on englanti, mutta tämä ei ole suuri ongelma, sillä itse elokuva kuvattiin alunperin englanniksi ja suurin osa näyttelijöistä ei edes osannut kiinaa. Niissä harvoissa kohtauksissa, joissa Bruce Lee on mukana, hän ei puhu lainkaan. Tosin kuulemani mukaan Bruce teki jonkin verran kohtauksia, joissa hän puhui kiinaa, mutta 70-luvun lopussa ohjaajaksi pestattu Robert Clouse ei käyttänyt tätä materiaalia lainkaan. Englanniksi puhuttua ääniraitaa voidaan kutsua siis elokuvan alkuperäiseksi.
Alunperin elokuvassa ei luonnollisestikaan ollut 5.1 -monikanavaääniä, vaan ne on jälkeenpäin miksatut ja se onkin tehty hillityn tyylikkäästi ilman suurempia teknisiä kikkailuja. Surround-kanavia on käytetty lähinnä musiikille ja joillekin harkituille tilan tuntua antaville efekteille. Ääni dialogin kera on selkeää.
Tekstitys löytyy ainoastaan hollanniksi. Yleensäkin kaikilla Hong Kong Legendsin levyillä englannin kieliset tekstit ovat olleet käännöstekstejä, joissa englanniksi puhuttuja osioita ei ole tekstitetty lainkaan. Game of Death on kokonaan englanniksi, joten vastaavan kielisiä tekstityksiä ei ole lainkaan tarjolla.
Vertailussa Hong Kong Legendsin ääniraita selättää verrokkilevyjen vastaavat mennen tullen. Universen levyllä kiinan kahdelle murheelle dubatut 5.1 -miksaukset kuulostavat jotenkin oudoilta kaikuineen ja monesti ääniefektit ovat varsin keinotekoisen tuntuisia. Foxin levyllä on englannin kielinen monoraita. Tosin tämäkin ajaa asiansa, mutta taustalla on runsaasti sihinää ja suhinaa sun muita häiriöitä, mitä ei HKL-levyllä ole havaittavissa.
Lisämateriaali:
Extraosastolla voimme keskittyä ainoastaan Hong Kong Legendsin R2-levyyn, sillä vertailussa mukana olevalla R1-levyllä on ainoastaan traileri ja Universen R0-levyllä on trailereita muihin Bruce Lee leffoihin. HKL:n R2 tarjoaa jälleen kerran runsaasti oheismateriaalia. Kyseessä on kahden levyn spesiaali ja tavaraa on todella runsaasti. Mikana on mm. äskettäin (1999) yllättäen löytyneitä filmikeloja, mitä Bruce Lee ehti tehdä ennen äkillistä kuolemaansa vuonna 1972.
Levy 1
Kommenttiraita
Bey Loganin kommenttiraita on jälleen erinomaista kuunneltavaa, erittäin informatiivinen paketti. Hän kertoo yksityiskohtaisesti elokuvan tekemisestä, Bruce Leestä, Hong Kong elokuvien valmistusprosessista ja tuotantoympäristöstä sekä toimintatavoista, unohtamatta kyseisen elokuvan pienimpienkin roolien esittäjiä. Lisäksi hän kertoilee elokuvan eri versioiden eroista ja kommentoi Bruce Leen kuolemaa ja sen vaikutusta elokuvan valmistumiseen ja niin edelleen. Tällä kertaa Bey ei ole kommenttiensa kanssa yksin, vaan mukaan liittyy elokuvassa pahan pomon roolia esittänyt Jon Benn, joka osaa kertoa lisää yksityiskohtia kohtauksista, kuten muista länsimaisista näyttelijöistä ja kuvaustauoilla tapahtuneista sattumuksista jne. Kaiken kaikkiaan oikein mielenkiintoista kuultavaa.
Bey Loganin kommenttiraita on jälleen erinomaista kuunneltavaa, erittäin informatiivinen paketti. Hän kertoo yksityiskohtaisesti elokuvan tekemisestä, Bruce Leestä, Hong Kong elokuvien valmistusprosessista ja tuotantoympäristöstä sekä toimintatavoista, unohtamatta kyseisen elokuvan pienimpienkin roolien esittäjiä. Lisäksi hän kertoilee elokuvan eri versioiden eroista ja kommentoi Bruce Leen kuolemaa ja sen vaikutusta elokuvan valmistumiseen ja niin edelleen. Tällä kertaa Bey ei ole kommenttiensa kanssa yksin, vaan mukaan liittyy elokuvassa pahan pomon roolia esittänyt Jon Benn, joka osaa kertoa lisää yksityiskohtia kohtauksista, kuten muista länsimaisista näyttelijöistä ja kuvaustauoilla tapahtuneista sattumuksista jne. Kaiken kaikkiaan oikein mielenkiintoista kuultavaa.
Bruce Lee animated biography
Animoitu Bruce Lee biografia on jaettu useaan osioon, josta voi valita kiinnostuksen aihealueen mukaan. Tuttuun Hong Kong Legends tyyliin teksti rullaa verkkaisen rauhalliseen tahtiin ruudun poikki samalla, kun miesääni lukee saman tekstin ääneen. Tämä ratkaisu on saanut paljon moitteita ja monien mielestä normaali omaan tahtiin luettavissa oleva teksti olisi parempi ratkaisu. Mutta on tässäkin mallissa omat hyvätkin puolensa. Itse olen havainnut käteväksi yleensä jättää teksti rullaamaan omia aikojaan ja pelkästään kuunnella luettu versio. Tällöin ei välttämättä ole sidottu istumaan tuolissa TV ruutua tai monitoria tuijottaen.
Animoitu Bruce Lee biografia on jaettu useaan osioon, josta voi valita kiinnostuksen aihealueen mukaan. Tuttuun Hong Kong Legends tyyliin teksti rullaa verkkaisen rauhalliseen tahtiin ruudun poikki samalla, kun miesääni lukee saman tekstin ääneen. Tämä ratkaisu on saanut paljon moitteita ja monien mielestä normaali omaan tahtiin luettavissa oleva teksti olisi parempi ratkaisu. Mutta on tässäkin mallissa omat hyvätkin puolensa. Itse olen havainnut käteväksi yleensä jättää teksti rullaamaan omia aikojaan ja pelkästään kuunnella luettu versio. Tällöin ei välttämättä ole sidottu istumaan tuolissa TV ruutua tai monitoria tuijottaen.
Five deleted scenes, including alternate title sequence and extended ending
Viisi kohtausta jotka leikattiin pois vuoden 1978 kansainvälisestä versiosta. Nämä kaikki ovat anamorfisella kuvalla, kiinaksi puhuttuja ja tekstitetty englanniksi missä dialogia siis ylipäätään on. Nämäkin kohtaukset on remasteroitu ja tekstitykset on uudelleen tehdyt ja selkeät. Osa kohtauksista on varsin lyhyitä mutta mukana on kokonainen taistelukohtaus, jossa Casanova Wong esittelee taitojaan, ja pidennetty loppukohtaus, joka oli pakko tehdä Aasian markkinoille. Tämä siksi että tietyissä Aasian maissa elokuvassa rikoksiin syyllistyvän henkilön täytyy lopuksi saada teoistaan asian mukainen rangaistus.
Viisi kohtausta jotka leikattiin pois vuoden 1978 kansainvälisestä versiosta. Nämä kaikki ovat anamorfisella kuvalla, kiinaksi puhuttuja ja tekstitetty englanniksi missä dialogia siis ylipäätään on. Nämäkin kohtaukset on remasteroitu ja tekstitykset on uudelleen tehdyt ja selkeät. Osa kohtauksista on varsin lyhyitä mutta mukana on kokonainen taistelukohtaus, jossa Casanova Wong esittelee taitojaan, ja pidennetty loppukohtaus, joka oli pakko tehdä Aasian markkinoille. Tämä siksi että tietyissä Aasian maissa elokuvassa rikoksiin syyllistyvän henkilön täytyy lopuksi saada teoistaan asian mukainen rangaistus.
Hong Kong Legends trailer showcase
Näiden lisäksi ensimmäiseltä levyltä löytyy tavan omainen kokoelma UK promotrailereita muhin Hong Kong Legendsin julkaisemiin elokuviin mm. Game of Deathin julkaisuhetkellä vielä julkaisemattomat Hong Kong 1941 ja Iron Fisted Monk.
Näiden lisäksi ensimmäiseltä levyltä löytyy tavan omainen kokoelma UK promotrailereita muhin Hong Kong Legendsin julkaisemiin elokuviin mm. Game of Deathin julkaisuhetkellä vielä julkaisemattomat Hong Kong 1941 ja Iron Fisted Monk.
Levy 2
Toinen levy on jaettu viiteen kerrokseen, aivan kuin itse elokuvassa varsin merkittävää roolia esittävä tornimainen rakennus.
Floor One: Gate to Enlightenment
Ensimmäisestä kerroksesta löytyy kaksi tekstipohjaista esseetä ja kuvagalleriat.
Ensimmäisestä kerroksesta löytyy kaksi tekstipohjaista esseetä ja kuvagalleriat.
"Game of Death" retrospective essay
Game of Death Retrospective on Will Johnstonin essee elokuvan tekemisestä. Teksti toimii hyvänä johdatuksena elokuvaan ja kertoo mielenkiintoisia asioita sen tekemisestä ja Bruce Leen suunnitelmista, mikäli olisi voinut tehdä elokuvan loppuun.
Game of Death Retrospective on Will Johnstonin essee elokuvan tekemisestä. Teksti toimii hyvänä johdatuksena elokuvaan ja kertoo mielenkiintoisia asioita sen tekemisestä ja Bruce Leen suunnitelmista, mikäli olisi voinut tehdä elokuvan loppuun.
History of Jeet Kune Do essay
Suppeampi essee History of Jeet Kune Do kertoo Bruce Leen kehittämästä taistelutyylistä Jeet Kune Do.
Suppeampi essee History of Jeet Kune Do kertoo Bruce Leen kehittämästä taistelutyylistä Jeet Kune Do.
Production photo gallery
Kuvagalleriassa runsaasti mielenkiintoista materiaalia, 13 promokuvaa aikansa lehdistölle jaetusta pressikitistä(?) ja 3 videokantta. Kaikki nämä näyttävät olevan Englannista lähtöisin.
Kuvagalleriassa runsaasti mielenkiintoista materiaalia, 13 promokuvaa aikansa lehdistölle jaetusta pressikitistä(?) ja 3 videokantta. Kaikki nämä näyttävät olevan Englannista lähtöisin.
Rare archive photo gallery
Harvinaista kuvamateriaalia sisältää mm. kuvia kulissien takaa, allekirjoitettuja valokuvia, julisteita ja valokuvia perhealbumista. Todella mielenkiintoista materiaalia yhteensä 63 kuvan verran.
Harvinaista kuvamateriaalia sisältää mm. kuvia kulissien takaa, allekirjoitettuja valokuvia, julisteita ja valokuvia perhealbumista. Todella mielenkiintoista materiaalia yhteensä 63 kuvan verran.
Floor Two: Temple of the Praying Mantis
Toisesta kerroksesta löytyy elokuvatrailereita ja televisiomainoksia.
Toisesta kerroksesta löytyy elokuvatrailereita ja televisiomainoksia.
Trailer gallery (six trailers)
Alkuperäinen hongkongilainen elokuvatraileri löytyy englannin ja kiinan kielisinä. Lisäksi mukana on uudet englantilaiset promotrailerit neljään Bruce Lee elokuvaan: Game of Death, Big Boss, Fist of Fury ja Way of the Dragon.
Alkuperäinen hongkongilainen elokuvatraileri löytyy englannin ja kiinan kielisinä. Lisäksi mukana on uudet englantilaiset promotrailerit neljään Bruce Lee elokuvaan: Game of Death, Big Boss, Fist of Fury ja Way of the Dragon.
Two TV spots
Mielenkiintoista mutta televisiomainoksien osastosta ei löydy Game of Death materiaalia vaan mainokset varhaisempiin Bruce Lee leffoihin Way Of The Dragon ja Fist Of Fury.
Mielenkiintoista mutta televisiomainoksien osastosta ei löydy Game of Death materiaalia vaan mainokset varhaisempiin Bruce Lee leffoihin Way Of The Dragon ja Fist Of Fury.
Floor Three: Temple of the Tiger
Dan Inosanto, Bruce Leen oppilas, ystävä ja Leen nimeämä Jeet Kune Do opettaja on itse oikeutetusti saanut oman kerroksen. Tämän kerroksen materiaali kiinnostanee Bruce Lee fanien lisäksi myös erityisen paljon myös martial arts lajien harrastajia ja niistä kiinnostuneita.
Dan Inosanto, Bruce Leen oppilas, ystävä ja Leen nimeämä Jeet Kune Do opettaja on itse oikeutetusti saanut oman kerroksen. Tämän kerroksen materiaali kiinnostanee Bruce Lee fanien lisäksi myös erityisen paljon myös martial arts lajien harrastajia ja niistä kiinnostuneita.
Dan Inosanto biography
Dan Inosanton biografia kertoo miehen elämän tarinan lyhyesti alkaen lasuudesta aina näihin päiviin saakka.
Dan Inosanton biografia kertoo miehen elämän tarinan lyhyesti alkaen lasuudesta aina näihin päiviin saakka.
Dan Inosanto interview (10.10)
Dan Inosanto haastattelu on anamorfinen widescreen kuvasuhteella 1.78:1 ja kestää reilut kymmenen minuuttia. Tänä aikana hän kertoo Jeet Kune Don opiskelemisesta ja harjoittelemisesta, elokuvien tekemisestä Bruce Leen kanssa ja Leen filosofiasta. Haastattelun aikana näytetään monenlaisia valokuvia, videopätkiä ja Bruce Leen filosofisia kirjoituksia.
Dan Inosanto haastattelu on anamorfinen widescreen kuvasuhteella 1.78:1 ja kestää reilut kymmenen minuuttia. Tänä aikana hän kertoo Jeet Kune Don opiskelemisesta ja harjoittelemisesta, elokuvien tekemisestä Bruce Leen kanssa ja Leen filosofiasta. Haastattelun aikana näytetään monenlaisia valokuvia, videopätkiä ja Bruce Leen filosofisia kirjoituksia.
Dan Inosanto Jeet Kune Do seminar (40.24)
Reilut 40 minuuttinen video 4:3 kuvasuhteella Dan Inosanton Jeet Kune Do seminaarista. Inosanto oppilaidensa kanssa demonstroivat Jeet Kune Don tekniikoita varsin monipuolisesti. Jos todelliset martial arts tekniikat kiinnostavat ja varsinkin jos itsekin olet alan harrastaja tämän pitäisi kiinnostaa. Tosin video ei ole mikään opetusfilmi eikä sen perusteella kannata lähteä kadulle kokeilemaan nähtyjä liikkeitä.
Reilut 40 minuuttinen video 4:3 kuvasuhteella Dan Inosanton Jeet Kune Do seminaarista. Inosanto oppilaidensa kanssa demonstroivat Jeet Kune Don tekniikoita varsin monipuolisesti. Jos todelliset martial arts tekniikat kiinnostavat ja varsinkin jos itsekin olet alan harrastaja tämän pitäisi kiinnostaa. Tosin video ei ole mikään opetusfilmi eikä sen perusteella kannata lähteä kadulle kokeilemaan nähtyjä liikkeitä.
Floor Four: Temple of Gold
Neljännessä kerroksessa on haastateltavina Taky Kimura ja George 'You Only Bond Once' Lazenby. Heidän molempien oli tarkoitus olla mukana elokuvassa mutta Bruce Leen äkillinen kuolema muutti suunnitelmat täysin. Siispä arvoisa parivaljakko ei päässyt kuvaamaan Bruce Leen kanssa lainkaan. Kysymys kuuluukin malttaako Bruce Lee fani katsella sinällään mainioita haastatteluja ennen neljännen kerroksen viimeistä videota eli epäonnistuneita otoksia.
Neljännessä kerroksessa on haastateltavina Taky Kimura ja George 'You Only Bond Once' Lazenby. Heidän molempien oli tarkoitus olla mukana elokuvassa mutta Bruce Leen äkillinen kuolema muutti suunnitelmat täysin. Siispä arvoisa parivaljakko ei päässyt kuvaamaan Bruce Leen kanssa lainkaan. Kysymys kuuluukin malttaako Bruce Lee fani katsella sinällään mainioita haastatteluja ennen neljännen kerroksen viimeistä videota eli epäonnistuneita otoksia.
Taky Kimura interview (9.26)
Anamorfinen 1.78:1. Taky Kimura kertoilee omasta roolistaan jonka hänen olisi pitänyt tehdä elokuvassa mutta myös Bruce Leestä yleensäkin niin ihmisenä kuin opettajana ja elokuvan tekemisestä tuohon aikaan.
Anamorfinen 1.78:1. Taky Kimura kertoilee omasta roolistaan jonka hänen olisi pitänyt tehdä elokuvassa mutta myös Bruce Leestä yleensäkin niin ihmisenä kuin opettajana ja elokuvan tekemisestä tuohon aikaan.
George Lazenby interview (7.01)
Anamorfinen 1.78:1. Kerran Bondina esiintynyt George Lazenby kertoo kuinka hänen olisi pitänyt tulla mukaan Bruce Leen projektiin, mutta ei ehtinyt mukaan kuvauksiin lainkaan. Sittemmin hän tosin esiintyi monissakin hongkongilaisissa elokuvissa.
Anamorfinen 1.78:1. Kerran Bondina esiintynyt George Lazenby kertoo kuinka hänen olisi pitänyt tulla mukaan Bruce Leen projektiin, mutta ei ehtinyt mukaan kuvauksiin lainkaan. Sittemmin hän tosin esiintyi monissakin hongkongilaisissa elokuvissa.
"Game of Death" outtake footage (3.39)
Outtakes osiossa on harvinaista herkkua, lyhyitä tiiviisti editoituja pätkiä mukana mm. Bruce Leen tekemiä epäonnistuneita otoksia, joissa hän yhä uudestaan tekee suhteellisen yksinkertaista liikesarjaa, jotta se onnistuisi sataprosenttisesti oikein. Materiaali on 4:3 pan&scan -kuvasuhteella, sillä vaihtoehtoja ei ole ollut tarjolla. Taustalla soi Hong Kong Legendsin tunnarimusiikki.
Outtakes osiossa on harvinaista herkkua, lyhyitä tiiviisti editoituja pätkiä mukana mm. Bruce Leen tekemiä epäonnistuneita otoksia, joissa hän yhä uudestaan tekee suhteellisen yksinkertaista liikesarjaa, jotta se onnistuisi sataprosenttisesti oikein. Materiaali on 4:3 pan&scan -kuvasuhteella, sillä vaihtoehtoja ei ole ollut tarjolla. Taustalla soi Hong Kong Legendsin tunnarimusiikki.
Floor Five: Temple of the Unknown
Lopulta saavumme kaikkein pyhimpään ylimpään kerrokseen, jossa elokuvan juonta mukaillen majapaikkaansa pitää tuleva koripalloilijalahjakkuus Kareem Abdul-Jabbar. Mukana on Kareem Abdul-Jabbarin biografia, uusi Bruce Lee dokumentti ja Bruce Leen ohjeiden mukaan editoitu lähes 40 minuuttinen otos lopputaistelusta.
'Legacy of the Dragon' new documentary (46.49)
Uusi Hong Kong Legendsin tuotantotiimin tätä DVD julkaisua varta vasten tekemä dokumentti 'Legacy of the Dragon'. Bruce Leestä on aikojen saatossa tehty lukemattomia dokumentteja, mutta tämä asettuu selkeästi parhaimpien joukkoon. Ajallisesti se aloittaa Bruce Leen uran alkuvaiheista päätyen Game of Deathiin ja Brucen valitettavan varhaiseen kuolemaan. Mukana on Bruce Leen kanssa työskennelleiden ja hänet henkilökohtaisesti tunteneiden henkilöiden haastatteluja, mm. George Lazenby, Inosanto ja Sammo Hung, sekä näiden lisäksi mukana on Brucen vaimo Linda Lee. Mukana on ennen näkemätöntä materiaalia elokuvasta Game of Death ja osa tästä materiaalista on nähtävissä vain tässä dokumentissa. HKL poikien tekemä dokumentti tuo aivan erilaista perspektiiviä Game of Deathin valmistamisprosessiin verrattuna Suomessakin julkaistuun John Littlen toimittamaan Bruce Lee: A Warriors Journey dokumenttiin.
Uusi Hong Kong Legendsin tuotantotiimin tätä DVD julkaisua varta vasten tekemä dokumentti 'Legacy of the Dragon'. Bruce Leestä on aikojen saatossa tehty lukemattomia dokumentteja, mutta tämä asettuu selkeästi parhaimpien joukkoon. Ajallisesti se aloittaa Bruce Leen uran alkuvaiheista päätyen Game of Deathiin ja Brucen valitettavan varhaiseen kuolemaan. Mukana on Bruce Leen kanssa työskennelleiden ja hänet henkilökohtaisesti tunteneiden henkilöiden haastatteluja, mm. George Lazenby, Inosanto ja Sammo Hung, sekä näiden lisäksi mukana on Brucen vaimo Linda Lee. Mukana on ennen näkemätöntä materiaalia elokuvasta Game of Death ja osa tästä materiaalista on nähtävissä vain tässä dokumentissa. HKL poikien tekemä dokumentti tuo aivan erilaista perspektiiviä Game of Deathin valmistamisprosessiin verrattuna Suomessakin julkaistuun John Littlen toimittamaan Bruce Lee: A Warriors Journey dokumenttiin.
"Game of Death" re-visited (39.40 minuuttia kuvamateriaalia editoituna alkuperäisten Bruce Leen suunnitelmien mukaan).
Lopuksi jäljellä on vielä Bruce Leen muistiin panojen mukaan editoitu liki neljäkymmentä minuuttinen katkelma elokuvan loppukamppailusta tornissa. HKL on remasteroinut tämänkin materiaalin mutta vuosikymmenien huoleton 'säilytys' jossain varaston perukoilla on jättänyt jälkensä. Siihen katsoen kuva on yllättävän laadukas. Kuva ei ole anamorfinen, mutta siitä huolimatta aivan katsottava. Bruce Leen versiossa hän etenee kerroksesta toiseen seuranaan James Tien ja Chieh Yuen vastustajien vaikeutuessa kerros kerrokselta. Mukana on pidennetyt versiot kolmannessa, neljännessä ja viidennessä kerroksessa käydyistä kamppailuista joissa vastustajina ovat Inosanto, Ji Han Jae ja Kareem Abdul-Jabbar. Tämä Bruce Leen näkemyksen mukainen versio lopun kamppailuista on hyvin erilainen kuin mihin Robert Clouse päätyi vuosia myöhemmin ohjatessaan vuonna 1978 julkaistua versiota. Kaiken kaikkiaan Bruce Leen versio on ehyempi ja yhtenevisemmin sulavasti soljuva kokonaisuus ja taisteluissa on enemmän potkua. Toki mikäli Bruce olisi saanut mahdollisuuden, hän olisi vielä melkoisella varmuudella edelleen muokannut tätäkin kokonaisuutta. Tästäkin jo saa jonkinlaisen näkemyksen siitä, millainen elokuva olisi voinut olla, mikäli Bruce Lee olisi voinut saattaa sen valmiiksi.
Lopuksi jäljellä on vielä Bruce Leen muistiin panojen mukaan editoitu liki neljäkymmentä minuuttinen katkelma elokuvan loppukamppailusta tornissa. HKL on remasteroinut tämänkin materiaalin mutta vuosikymmenien huoleton 'säilytys' jossain varaston perukoilla on jättänyt jälkensä. Siihen katsoen kuva on yllättävän laadukas. Kuva ei ole anamorfinen, mutta siitä huolimatta aivan katsottava. Bruce Leen versiossa hän etenee kerroksesta toiseen seuranaan James Tien ja Chieh Yuen vastustajien vaikeutuessa kerros kerrokselta. Mukana on pidennetyt versiot kolmannessa, neljännessä ja viidennessä kerroksessa käydyistä kamppailuista joissa vastustajina ovat Inosanto, Ji Han Jae ja Kareem Abdul-Jabbar. Tämä Bruce Leen näkemyksen mukainen versio lopun kamppailuista on hyvin erilainen kuin mihin Robert Clouse päätyi vuosia myöhemmin ohjatessaan vuonna 1978 julkaistua versiota. Kaiken kaikkiaan Bruce Leen versio on ehyempi ja yhtenevisemmin sulavasti soljuva kokonaisuus ja taisteluissa on enemmän potkua. Toki mikäli Bruce olisi saanut mahdollisuuden, hän olisi vielä melkoisella varmuudella edelleen muokannut tätäkin kokonaisuutta. Tästäkin jo saa jonkinlaisen näkemyksen siitä, millainen elokuva olisi voinut olla, mikäli Bruce Lee olisi voinut saattaa sen valmiiksi.
Kareem Abdul Jabbar biography
Ilyhyessä tekstimuotoisessa biografiassa käydään läpi Kareem Abdul-Jabbarin elämän vaiheita.
Ilyhyessä tekstimuotoisessa biografiassa käydään läpi Kareem Abdul-Jabbarin elämän vaiheita.
R0 Universe
Universen Hongkongissa julkaisemalla levyllä ei lisämateriaalia ole juuri nimeksikään, ainoana antina on muutama Bruce Lee -aiheinen elokuvatraileri. The Big Boss -trailerissa puhe ei ole synkassa kuvan kanssa, vaan laahaa liki sekunnin verran jäljessä. Lisäksi mukana on Enter The Dragon ja The Way Of The Dragon trailerit. Kaikki edellä mainitut ovat 2.35: 1 -kuvasuhteella. Outoa kyllä Fist of Fury -traileri puuttuu ja sen tilalla on Brucen pojan Brandon Leen tähdittämän ainoan Hongkong-elokuvan Legacy of Rage -trailerin kuvasuhteella 1.85:1. Kuten itse elokuvakin, nämäkään trailerit eivät ole anamorfisia.
Yhteenveto:
Game Of Death ei missään mielessä ole mestariteos elokuvana. Juoni on varsin keskinkertainen, eikä tarjoa erikoista tarinakehitystä. Sen sijaan varsinkin loppupuolen taistelu, jossa Bruce Lee itse on mukana, on varsin jäntevästi toteutettu. Tämä osuus onkin koko elokuvan parasta antia. Myös osa vuonna 1978 julkaistuun versioon tehdyistä toimintajaksoista on Bruce Leen puuttumisesta huolimatta varsin toimivia. Jossain muussa elokuvassa nämä taistelukohtaukset olisivat todennäköisesti saaneet osakseen enemmän arvostusta, nyt niitä vääjäämättä verrataan Bruce Leen aikaansaamiin toimintakohtauksiin. Hong Kong Legendsin julkaisema dvd tarjoaa ehdottomasti parhaan kuvan ja äänenlaadun. Kun mukana on lisäksi erinomaisen laaja valikoima lisämateriaalia, voi Bruce Lee -fanille, kuten myös martial arts -elokuvien ystäville todeta: extrat ovat riittävä syy hankkia Hong Kong Legendsin tuplalevysetti.
Kuvasuhde:
2,35:1
Anamorfinen:
Anamorfinen
Alkuperäiskieli:
Levymäärä:
2
Aluekoodi:
Lisätietoa:
Arvostelu on alunperin julkaistu DVD Plazalla.
Ääni:
Dolby Digital 5.1
Tekstitys:
Bonukset:
Kommenttiraita (Bey Logan)
Alkuperäinen elokuvatraileri
Alkuperäisiä UK trailereita
Bruce Lee Biografia
Haastatteluja
UK Promo Traileri
2 valokuvgalleriaa
Trailereita muihin HKL leffoihin
Arvosana DVD:lle:
Arvosana kuvasta:
Arvosana äänestä:
Arvosana bonusmateriaaleista:
- Kirjaudu sisään lähettääksesi kommentteja