Alkuperäinen nimi: 
Half Nelson
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2006
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Ikäsuositus: 
13
Kesto: 
103
Half Nelson
Saul Ahola, Ke, 24/10/2007 - 00:00

Elokuva
Dan Dunne (Ryan Gosling) on oppilaitaan inspiroiva omintakeinen historianopettaja, joka heti kotiin päästyään putsaa huolellisesti lasipöytänsä, jota pian raidoittavat kokaiiniviivat. Illat mies viettää pupillit pyöreinä viihteellä, etsien hetkellistä ulospääsyä omaan ahdistukseensa. Kun luotto-ongelmissa vellovan Dunnen lompakko ei kestä hienostopiirien kokaiinia, joutuu hän tyytymään alempien yhteiskuntaluokkien suosimaan crackiin. Kun yksi hänen oppilaistaan (Shareeka Epps) löytää hänet koulun vessasta huulet vielä piipusta kuumina, rojahtelemassa holtittomasti huumehuuruissa lattialle, syntyy heidän välille omaperäinen ystävyyssuhde, jossa etenkin Dunne saa kauan etsimäänsä hyväksyntää ja ymmärrystä viemäriin valuvassa elämässään.

Half Nelson (2006) on yksi uuden vuosituhannen tehokkaimmista draamoista, kiitos Ryan Goslingin. Mies on ihailtavan pikkutarkasti rakentanut esittämästään henkilöstä monitasoisen ja äärimmäisen autenttisen ihmisraunion. Elokuva seuraa rauhallisella, mutta hien pintaan nostavan intensiivisellä otteella Dunnen huonoja, vähän parempia sekä surullisen surkeita päiviä. Mies luokittelee itsensä ”Just to get by”-käyttäjäksi, jonka tärkeimpänä päämääränä on vain selvitä päivästä toiseen, ja olla silloin tällöin hetken onnellinen.

Dan Dunne on hurmaava, sympaattinen, fiksu ja hyvä ihminen, mutta hänen huumeilla lääkitsemänsä masennus ja turhautuneisuus ovat vieneet häneltä todellisen elämän ilon. Hänen oppilaansa ovat ainoa konkreettinen seikka, joka saa hänet nousemaan massiivisissa laskuissa joka aamu huoneistonsa lattialta tervehtimään uutta tuskaisen hikistä päivää. Oppilaat ovat ainoa asia, joka puhaltaa liekkiä hänen sisimpäänsä ja inspiroi häntä – ja tässä hän on täysin vilpitön. Hän ei ehkä pysty muuttamaan omaa elämäänsä, mutta jos hän pystyy muuttamaan edes jonkun muun, on jollakin ehkä silti jotain merkitystä.

Kun puhutaan Half Nelsonista, Ryan Goslingin loistavaa näyttelijäsuoritusta ei voi liikaa painottaa. Hieman kärjistäen Gosling tuo 2000-luvulla valkokankaalle harvinaisen hienovaraisesti näytellyn henkilöhahmon samalla tavalla kuin Marlon Brando toi 50-luvulla Alaston satama –elokuvassaan. Aivan kuten Brandon tulkitsema Terry Malloy, Goslingin Dunne on vähäpuheinen mies, jonka kasvoilta voi lukea koko tarinan. Goslingin upeasta roolisuorituksesta käy myös kiittäminen ohjaajaa, joka antaa miehelle tilaa herättää henkilöhahmo todella eloon. Half Nelson on pitkästä aikaa laadukas draama, joka antaa henkilöidensä johtaa tarinaa.

Elokuva hiipii koko kestonsa ajan arveluttavalla ja vaarallisella alueella. Ensinnäkin se kertoo huumeidenkäyttäjästä, joka ei edes yritä tehdä parannusta. Toiseksi 13-vuotiaan tytön sekä hänen opettajansa välinen ystävyyssuhde ei ole nykypäivän skandaalien täyttämässä maailmassa helpoin pala nieltäväksi jokaisessa sohvan nurkassa, ja katsoja luuleekin välillä näkevänsä jotain, mitä ei ole oikeasti olemassa. Elokuva nostaa myös varsin suorapuheisesti esille amerikkalaisen yhteiskunnan ongelmia ja epäkohtia monilta osa-alueilta. Kaiken edellä mainitun elokuva onnistuu tekemään olematta tippaakaan teennäinen tai alleviivaava, ja se jo itsessään on pieni ihme.

Ryan Fleckin ohjaama Half Nelson kuuluu niihin harvinaiseksi käyviin elokuviin, joista nauttiessa katsoja unohtaa tyystin katselevansa dramatisoitua elokuvaa ja koulutettuja näyttelijöitä. Paikoin viipyilevä, paikoin pomppiva kuvaus ja aidon oloinen dialogi poimivat arjen pikku autenttiset yksityiskohdat ja rosoisuudet vaikuttavasti esille. Aivan kuten oikeassa elämässä, ja toisin kuin useissa elokuvissa, ajoitus on koko ajan oikealla tavalla pielessä. Half Nelson on kuin puu, joka on sekä suora että vino, vahva että heikko – täydellisen epätäydellinen.

Tekniikka
Anamorfinen kuva (1.78:1) on kauttaaltaan hyvin rakeinen. Tämä on kuitenkin osaksi realistista kuvausta tavoitteleva näkemyksellinen tehokeino, jonka juuret johtavat kaiketi myös elokuvan pieneen budjettiin. Oman maailmansa DVD:n kuva toistaa kuitenkin hyvin. Stereoraidan lisäksi levyltä löytyy Dolby Digital 5.1 - ja DTS 5.1 –ääniraidat. Monikanavajärjestelmä palvelee lähinnä muutamaa musiikin sävyttämää kohtausta, sillä elokuvan äänimaailma koostuu suurimmaksi osaksi koulun taustahälinän lisäksi rauhallisesta dialogista.

Lisämateriaali
Julkaisu sisältää ainoastaan elokuvan trailerin.

Yhteenveto
Half Nelson on tiukasti otteessaan pitävä, realistinen, puhutteleva ja vahvan tunnelmallinen draamaelokuva. Varsinaista juonta ei ole tarinassa liiaksi, vaan elokuva on hyvin henkilöpainotteinen kuvaus erään ihmistyypin elämästä, mikä yksilöityy upeasti Ryan Goslingin ja ohjaaja Ryan Fleckin käsittelyssä. Half Nelson onkin omassa lajissaan täysi kymppi.

Kuvasuhde: 
1.78:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Lisätietoa: 
Kiitokset Sandrew Metronomelle arvostelukappaleesta.
Ääni: 
Dolby Digital 2.0, Dolby Digital 5.1, DTS 5.1
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016