Elokuva
Rotu- ja yhteiskuntakriittisistä elokuvistaan tunnettu Spike Lee ottaa Inside Man -teoksellaan askeleen kohti valtavirtaisempaa elokuvaa. Mukana ovat toki ohjaajan tavaramerkit yhteiskuntakritiikkeineen ja huumoreineen, muttei niinkään suuressa osassa. Inside Man on alusta loppuun saakka vain tyhjänpäiväistä viihdettä - erittäin tyylikästä sellaista.
Maalareiksi pukeutuneet ryöstäjät kävelevät sisään manhattanilaiseen pankkiin ja muutamia minuutteja myöhemmin paikka joutuukin ryöstön kohteeksi. Virkavalta on kuitenkin salamanripeä, eikä aikaakaan, kun ympäristö vilisee poliiseista. Ryöstö muuttuu panttivankitilanteeksi. Paikalle kutsutaan neuvottelijaksi etsivä Frazier (Denzel Washington), joka joutuu mielten mittelöön pankin sisällä olevan ryöstöporukan johtajan (Clive Owen) kanssa.
Syyskuun 11. päivän terroristi-iskun jälkeen varmasti jokaisen maailmankuva on hieman muuttunut. Näin on käynyt myös Spike Leelle, joka ei sittemmin ole tehnyt aivan niin kärkkäitä rotuelokuvia. Vuonna 2002 ilmestynyt erinomainen draama 25th Hour oli ohjaajan ensimmäinen post-11.9.-elokuva, ja se käsitteli taustallaan vaikuttavasti terroriteon jälkeistä ilmapiiriä Amerikassa. Inside Man lukeutuu ohjaajan seuraavaksi merkittävämmäksi iskun jälkeiseksi elokuvaksi. Tällä kertaa on havaittavissa jo hieman kriittisempää (ja jopa satiirisempaa) otetta asiaan. Viihteellisyydestä ei kuitenkaan tingitä, vaan yhteiskunnan tilan kommentointi käydään läpi nerokkaina sivuhuomioina.
Juonen pääpaino pysyy rikoksessa ja sen selvittelyssä. Hiljalleen etenevää pankkivankitilannetta seurataan ryöstäjien ehdoilla, ja katsoja on yhtälailla hämärän peitossa tapausta tutkivien etsivien kanssa. Joitakin tämä saattaa harmittaa, mutta oikeastaan se on vain elokuvan eduksi. Uusintakerroillaan Inside Man nimittäin menettää hieman tehoaan juonen ollessa tiedossa. Rakennetta rikotaan sopiviin väleihin leikatuilla kohtauksilla ryöstön jälkeisistä kuulusteluista, jotka luovat edelleen lisää epämääräisyyttä ja spekulaatioita elokuvan tulevista tapahtumista.
Kuvaukseltaan elokuva on vaikuttavaa jälkeä. New York on tallennettu upeasti, ja 25th Hour -elokuvan hieman surusävytteisestä tyylistä on menty kohti metallista urbaaninäkymää. Pankkia ympäröivät kylmät pilvenpiirtäjät peilaavat hyvin yhteen elokuvan hahmojen kanssa. Kuvausta rikkovat hienosti ylikäsitellyt kuulustelukohtaukset, jotka tuovat mukavaa kontrastia yleiseen värimaailmaan. Kameratyöskentely on niin ikään piristävää, ja elokuva sisältää muutaman oikein maukkaan kuvaotoksen.
Inside Man on näyttelijöiden juhlaa. Ohjaajan luottonäyttelijä Washington rentona kavallusepäilyksen alaisena etsivänä suoriutuu roolistaan perusmaneerein erinomaisesti. Shown varastaa kuitenkin Clive Owenin näyttelemä ryöstäjä kylmänrauhallisine puhetyyleineen. Kaksikon väliset kohtaukset suorastaan kipinöivät jännityksestä. Kapuloita poliisien rattaisiin tuo Jodie Fosterin hienosti tulkitsema korkeavaltainen Madeline White, joka edustaa veteraaninäyttelijä Christopher Plummerin näyttelemää pankin puheenjohtajaa, Arthur Casea. Muissa sivurooleissa nähdään myös Willem Dafoe erikoisjoukkojen johtajana ja Chiwetel Eijiofor Washingtonin etsiväparina. Molemmat jäävät taustahahmoiksi, mutta hoitavat roolinsa siitä huolimatta hyvin.
Kuva
Anamorfinen 2.35:1-suhteen kuva on hyvälaatuinen. Metallinsävyinen urbaanimaailma välittyy tarkasti kotisohvalle asti. Värimaailma on luonnollinen ja kontrasti erinomainen. Lievää reunakorostusta on havaittavissa, mutta muuten kuvasta ei juurikaan löydy valitettavaa.
Ääni
Dolby Digital 5.1 -ääniraidat englanniksi ja venäjäksi toistavat elokuvan äänimaailman hyvin. Paljon kuultava dialogi toistuu kirkkaasti, eikä muitakaan häiriöitä ole havaittavissa. Myös tilantuntua käytetään hienosti hyväksi. Musiikista vastaa Terence Blanchard, jonka sävelmät ovat elokuvaan sopivia. Etenkin alkuintron aikana soiva Sukhwinder Singhin ja Sapna Awasthin Chaiyya Chaiyya -kappale luo hyvämielisen tunnelman tulevalle.
Lisämateriaali
Levyn alkuun on laitettu trailerit elokuvista Jarhead, King Kong ja United 93. Muuta lisämateriaalia ei levyltä sitten löydykään.
Yhteenveto
Inside Man on Spike Leen ensimmäinen puhdas viihde-elokuva ilman juuri minkäänlaista yhteiskuntakriittistä sanomaa. Clive Owenin johtaman joukon pankkiryöstö kääntyy nopeasti panttivankitilanteeksi, jota selvittämään tulee Denzel Washingtonin näyttelemä etsivä. Julkaisu on teknisesti erinomainen, vaikka lisämateriaalia ei löydykään.
- Kirjaudu sisään lähettääksesi kommentteja