Alkuperäinen nimi: 
Kerron Sinulle kaiken
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2013
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Tuottaja: 
Ikäsuositus: 
11
Kesto: 
95
Kerron sinulle kaiken
Jussi U. Pellonpää, To, 14/03/2013 - 00:00

Elokuva
Kun sukupuolensa naiseksi korjannut Maarit (Leea Klemola) tapaa rakkaudettomassa avioliitossa kituvan opettajan, Samin (Peter Franzén), luulisi naisen salaisuuden estävän suhteen syvenemisen, mutta mies ei pakenekaan paljastusta. Toisin on yhteiskunnan laita, joka ei osaa tai halua ymmärtää Maaritin ratkaisuja, joista osallaan saa kärsiä myös hänen tyttärensä Pinja (Emmi Nivala), jonka äiti, Maaritin ex-vaimo, on tehnyt kaikkensa tuhotakseen näiden välit. Yhtä lailla suurennuslasin alle päätyvät myös Samin kanssa saman työpaikan jakava vaimo Julia (Ria Kataja) ja heidän yhteinen oppilaansa Teo (Alex Anton).

Simo Halisen ohjaama ja käsikirjoittama Kerron sinulle kaiken on ajatusekas analyysi ajastamme, jossa vannotaan tasa-arvon ja avoimuuden nimiin, mutta joka käytännössä on tiettyjen asioiden suhteen yhä keski-aikaisen kalkkeutunut. Transseksuaalisuuden lisäksi elokuva käsittelee monia muitakin kipupisteitä, joita hektinen ja tulosvastuullinen nykyaika heittää parisuhteilun kompastuskiviksi, mutta ennen kaikkea kyse on itsensä hyväksymisestä välittämättä ulkoa tulevista paineista.

Psykologisesti vahva ja mietitty draama tutkii jokaisen ihmisen yksilöllisyyttä ja identiteettiä, mutta havainnoi harkitusti myös yhteisöllisyyden luomat ja tuomat paineet varsinkin seksuaalisuutta käsittelevissä kysymyksissä. Arkojen aiheiden totuudellinen argumentointi vaatii paitsi vilpittömyyttä ja faktoja, myös vahvat tulkit esittämään asiat konkreettisesti ja sellaiset Halinen on elokuvaansa myös löytänyt.

Leea Klemola tekee äärimmäisen hienon tulkinnan Maaritina, jonka vahvuus on rehellisyys niin itselle kuin kanssaeläjillekin. Mietitysti luotu huippurooli toimii paitsi koko elokuvan dynamona, myös peilinä muille henkilöille, joiden teot heijastuvat ikään kuin peilikuvina Maaritin pohjamaalaamalle kankaalle. Peter Franzén tulkitsee Saminsa mietytyn pienin elein ja Ria Katajan niin ikään hyvin näyttelemän Julian reaktiot ovat tapahtumien ketjussa satuttavan inhimillisiä.

Yhteenveto
Onnistunut ja omaperäinen tutkielma itsensä löytämisestä, jonka soisi kuuluvan osana yleistä opetussuunnitelmaa avaamassa keskustelua turhaan tabuksi vaietuista asioista.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016