Elokuva
FBI:n tehonyrkin Ronald Fleuryn (Jamie Foxx) leppoisa puhde poikansa koulussa saa tylyn päätöksen, kun agentti saa tiedon Saudi-Arabian Riadissa tapahtuneesta terrori-iskusta. Länsimaalaisten asuttamaan Al Rahmanin kaupunginosaan on isketty hirvittävin seurauksin, ja kun vielä yksi uhreista sattuu olemaan Fleuryn kollega Francis Manner (Kyle Chandler), keinoja kaihtamattoman operatiivin mielen täyttää verenmakuinen kosto. Esimiestensä (Danny Huston ja Richard Jenkins) määräyksistä huolimatta, Fleury kokoaa nelihenkisen ryhmän, johon kuuluu oikeuslääkäri Mayes (Jennifer Garner), pommispesialisti Sykes (Chris Cooper) sekä jokapaikanhöylä Leavitt (Jason Bateman), ja kieroilee kiristämällä joukkueelleen viiden päivän mittaisen reissun paikan päälle. Riadissa törmätään niin erilaisiin toimintatapoihin kuin asujaimiston avoimeen vihamielisyyteenkin, eikä tutkimukset ota onnistuakseen ennen kuin Fleury löytää hengenheimolaisen paikallisten turvajoukkojen everstistä Faris Al Ghazista (Ashraf Barhom). Al Ghazin tapaan murhenäytelmästä kantaa henkilökohtaista vastuuta myös tämän kersantti Haytham. (Ali Suliman). Mutta kun ryhmien vanhat kaunat ja ennakkoluulot saadaan vihdoin haudattua ja metodit yhdistettyä, alkaa tulostakin tulla. Pian saadaan kouriintuntuvia todisteita siitä, että hirviömäisen tuhotyön takana on Bin Ladeniksi Bin Ladenin paikalle halajava fanaatikko Al Hamza.
Vuoroin kameran takana ja edessä viihtyvä näyttelijä/ohjaaja Peter Berg on kasvanut aimo harppauksin ohjaajan urallaan. 1998 päivänvalon nähneen esikoisen, tympeän rankistelun Very Bad Things – Sairasta sakkia jälkeen Berg teki viihdyttävän vauhdikkaan takaa-ajojännärin The Rundown – Pako viidakkoon (2003) ja hienon syväanalyysin amerikkalaisesta jalkapallokulttuurista Friday Night Lights (2004). Uusin, The Kingdom on päivänpolttavia tapahtumia, länsimaiden ja Lähi-idän tulenarkoja suhteita peilaileva trilleri, joka tuo terrorismin henkilökohtaiselle tasolle. Tuhdisti tykittävä The Kingdom edustaa toimintajaksoiltaan Hollywoodin tämän hetkisten standardien ehdotonta, käsin tehtyä huippua. Atomikellon tarkkuudella koordinoidut action-jaksot potkivat kuin vauhtia napannut muuli ja liki syliin tulevat räjähdykset, stunt-kuskien vaahtosuinen kaahailu ja väkivallan estoton roiskutus tuovatkin adrenaliinia katsojan vereen hengästyttävissä määrin. Tavallista tuhdimman toiminnan takana on seissyt myös The Kingdomin tuottaja, arvostettu mestariohjaaja Michael Mann, jonka oma elokuva Heat -Ajojahti (1995) pisti pankkiryöstöjaksollaan silloiset rytinäkaaviot The Kingdomin tapaan uusiksi.
Matthew Michael Carnahanin käsikirjoitus on pohjimmiltaan yksioikoinen sovitus kulttuurien törmäyksestä, jossa tietotaidoiltaan ylivertaiset amerikkalaiset löytävät todisteita muutamassa minuutissa, siinä missä paikalliset saudipoliisit tuhertavat mitättömien muotoseikkojen kanssa tuntitolkulla. Pyhä sota Jihad toimii oikeastaan vain katalyyttinä, jotta omnipotentit jenkkioperaattorit pääsevät näyttämään kykyjään tilanteessa kuin tilanteessa. Jotain perin jenkkiläistä maailmanpoliisia onkin ovista raamit kaulassa kulkevissa FBI-agenteissa, joille muun maan kollegat ovat pelkkiä harrastelijoita ja tulppia täydellisen tutkinnan tiellä. Tylsän tuttua perusajatustaan Carnahan on kuitenkin saanut lavennettua oikeampaan suuntaan, tehden ihmisistä pohjimmiltaan samankaltaisia moniselitteisellä loppupuheenvuorolla, missä kostonhimon riivaama agentti jakaa samat ajatukset lapsenlapselleen puhuvan saudi-isoisän kanssa. Primitiivisimmät tunteet kun ovat kaikille samoja, uskonnosta, rodusta tai politiikasta riippumatta.
The Kingdom on suurimmalta osin rakennettu moniulotteisen Jamie Foxxin raamikkaan esiintymisen ehdoilla.
Suvereeni supermies jolta löytyy myös ymmärrystä mutta jolle protokolla ja toisten tapojen kunnioittaminen eivät kuulu arkirutiineihin. Mitään Ray Charles-tyyppistä tulkintaa ei Foxx saa nyt tilaisuutta esittää, mutta klaaraa muuten paikkansa fyysiseen toimintaan taipuvaisena erikoismiehenä ihan kiitettävästi. Loistavan luonnenäyttelijän Chris Cooperin osaksi on jäänyt vanhemman polven tutkijan happamat hetulat ja kylmäpäisyyden säilyttäminen toisiaan kyttäävien agentuurien puristuksessa, Jason Batemanin osuuden jäädessä pääasiallisesti koomisiin lotkauksiin ja rennompaan rehentelyyn muiden kustannuksella. Alias- sarjasta tähdeksi hypännyt Jennifer Garner tuo mukaan hippusen herkkyyttä, vaikka yhtä lailla muiden tavoin hanakasti hänkin isokalibeerisiin tuliaseisiin tarttuu. Aidon tuntuista särmää juttuun tuovat yllin kyllin haastavat roolit mainiosti tekevät Ahsraf Barhom tarkkanäköisenä ja ymmärtäväisenä everstinä sekä Ali Suliman tapahtumien keskiössä tuleen joutuvana rivisotilaana, joka joutuu puntaroimaan omatuntonsa ja oikeudenmukaisuuden painolasteja. Jeremy Piven koheltaa kuvissa nilkkimäisenä lähetystöedustajana, jolle oman pesän puhtaanapito on prioriteetti numero yksi.
Tim Burtonin taustavoimista tähtiin ponnistaneen Danny Elfmanin score on tapahtumapaikoille uskollista, arabihenkistä perinnemusiikkia yhdistettynä kiihkeätempoiseen toimintaluukutukseen. Tiukaksi kokonaisuudeksi puristetusta pakasta erottuu kauniisti samaan hiileen puhaltamista korostava kitaravetoinen kappale Friendship.
Yhteenveto
The Kingdom on pätevä perusjännäri, jossa yhdistyvät kovan luokan tulitaistelut ajatuksekkaampaan erilaisuuden ymmärtämiseen.
- Kirjaudu sisään lähettääksesi kommentteja