Alkuperäinen nimi: 
The Man Who Shot Liberty Valance
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
1962
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Ikäsuositus: 
K15
Kesto: 
118
Mies joka ampui Liberty Valancen
Jari Tomppo, Pe, 27/08/2004 - 00:00

Elokuva:


"When the legend becomes fact, print the legend"


Pientä Shinbonen kaupunkia kohahduttaa kunnioitetun senaattori Ransom Stoddardin saapuminen vaimonsa Hallien kanssa junalla kaupunkiin. Arvostettuja vieraita vastaanottamassa on kaupungin eläkkeelle vetäytynyt ja hieman höperöitynyt sheriffi Link Appleyard. Paikallisen sanomalehden, Shinbone Starin, toimitus hyökkää kärppänä arvovieraan kimppuun utelemaan syytä yllätysvierailulle. Selviää, että Stoddard on saapunut kaupunkiin hautajaisiin. Vainaja on useimmille tuntematon Tom Doniphon. Takaumien kautta niin toimittajille kuin elokuvan katsojille avautuu huima tarina vuosien takaa.


Näin alkaa legendaarisen John Fordin elokuva Mies joka ampui Liberty Valancen. Yhdessä Tom Doniphonia näyttelevän John Waynen kanssa Ford loi useita elokuvahistorian merkittävimmistä westerneistä, mm. Etsijät ja Hyökkäys erämaassa. Olkoonkin, että Ford on leimautunut ensisijaisesti westernien tekijäksi hänellä oli erinomainen kuvallisen ilmaisun tuntemus joka oli suuresti avuksi hänen luodessaan lännenelokuvan perinteistä kerrontaa. Myöhemmin Ford oli ensimmäisten joukossa rikkomassa tämän osin itse luomansa kerronnan sääntöjä.


Mies joka ampui Liberty Valancen on mainio esimerkki jälkimmäisestä. Elokuva vaikuttaa päällisin puolin perinteiseltä westerniltä. Tarinassa on selvästi määriteltävät hyvät ja pahat, sankareiden rohkeus ja kunniantunto ovat vertaansa vailla. Kaksi miestä kilvoittelee saman naisen rakkaudesta ja avainkohtauksessa kaksi miestä ottaa mittaa toisistaan revolverit kädessä. Perinteisen keskipäivän auringonpaisteen sijasta yhteenotto kuitenkin tapahtuu yön pimeydessä Shinbonen heikosti valaistuilla kaduilla.


Elokuvan ilmaisussa onkin selvästi havaittavia vaikutteita film noirista. Värifilmin läpimurron aikakaudella elokuva on kuvattu mustavalkoisena ja synkät varjot ovat olennainen osa elokuvan visuaalista ilmettä.


Perinteisestä westernistä tarinan erottaa myös James Stewartin tulkitsema Ransom Stoddardin hahmo. Hän on vahvasti lakiin ja järjestykseen tukeutuva uuden ajan mies, joka ei edes halua kantaa asetta vaikka Tom Doniphon tekeekin hänelle selväksi, että Shinbonessa oikeutta saa vain kuudestilaukeavalla. Kaupungin leppoisaa, mutta saamatonta sheriffi Link Appleyardia näyttelevä Andy Devine omalta osaltaan tukee Doniphonin sanomaa luomalla kuvan voimattomasta oikeudenpalvelijasta.


Vastapuolella on Lee Marvinin näyttelemä Liberty Valance, lainsuojaton rikollinen. Mies, jossa ei ole inhimillisyyden hiventäkään ja joka jo elokuvan alussa nöyryyttää Stoddardia paitsi pahoinpitelemällä tämän myös repimällä lakikirjan riekaleiksi asianajajamme silmien edessä. Vastustamattomasti tapahtumat kuitenkin etenevät pisteeseen, jossa elokuva huipentuu näiden kahden miehen kohtaamiseen aseet kädessä Shinbonen hämärällä kadulla. Kävi kamppailussa miten tahansa Stoddard tietää jollakin tasolla hävinneensä Valancelle tartuttuaan aseeseen.


Synkähköstä ilmeestä huolimatta elokuvaa kevennetään osuvalla John Ford -tyylisellä huumorilla ja tarina onkin enemmän liikuttava kuin ahdistavan synkkä. Oivallinen kuvaus erään aikakauden lopusta ja toisen synnystä.


Mies joka ampui Liberty Valancen toki toimii mainiosti perinteisenä seikkailuelokuvana ilman liiallista analysointiakin. James Stewartin ja John Waynen yhteistyötä on nautinnollista seurata ja sankareiden yhteistä lemmittyä näyttelevä Vera Miles on paitsi hurmaava myös oivallinen näyttelijä. Nuori Lee Marvin pääsee briljeeraamaan tunnottoman Liberty Valancen roolissa sydämensä kyllyydestä. Niinikään elokuvan sivurooleissa nähdään herkullisia roolisuorituksia.





Kuva:


Elokuvan mustavalkoinen kuva on anamorfisessa laajakuvamuodossa. Kuvan restaurointi on toteutettu varsin onnistuneesti. Päivänvalossa kuvatuissa kohtauksissa kuva on ilahduttavan kohinaton ja terävä. Yökohtauksissa esiintyy jonkin verran kohinaa, muttei kuitenkaan ongelmaksi asti.


Tämäkin elokuva osoittaa mainiosti sen, kuinka sävykäs hyvin tehty mustavalkokuva parhaimmillaan on.





Ääni:


Puolen tusinan ääniraidan joukosta löytyy alkuperäinen monoraita restauroituna, monoraidasta muokattu Dolby Digital 5.1 -raita sekä monodubbaukset neljällä eurooppalaisella kielellä. Olen katsonut elokuvan vain 5.1 -raidan kanssa jonka lisäksi katselin pätkiä monoraidan kanssa. 5.1 -raita on tehty hyvällä maulla ja se lisää hillittyä tilavaikutelmaa elokuvaan sortumatta kuitenkaan liioitteluun. Dynamiikkaa tai bassomurinoita ei tietenkään ole tarjolla uudempien tehoste-esittelypätkien malliin. Dialogi toistuu kohtuullisen selkeästi. Ääniraita on myös kiitettävän kohinaton.


Monoraita on luonnollisesti tilavaikutelmaan latteampi, mutta kohinat on onnistuneesti saatu tästäkin raidasta siivottua pois ja dialogi toistuu jokseenkin yhtä hyvin kuin 5.1 -raidalla.





Lisämateriaali:


Levyn lisämateriaali tuottaa armottoman pettymyksen, tarjolla on vain 60 -lukuisen mahtipontinen traileri. Ei dokumentteja, ei kommenttiraitoja, ei mitään. Valikko on staattinen ja mustavalkoinen.


23:n tekstityskielen joukosta jokainen löytänee omansa, molempien kotimaisten lisäksi mukana ovat tekstitykset mm. englanniksi, saksaksi, hebreaksi, arabiaksi ja monilla muilla tarpeelliseksi katsotuilla kielillä.





Yhteenveto:


Hyvien näyttelijöiden kannattelema laatuwestern mainiolta ohjaajalta. DVD:n kuvan- ja äänenlaatu eivät anna aihetta huomautuksiin, mutta tämä elokuva kaipaisi ehdottomasti seurakseen kattavaa lisämateriaalia.


Mutta kuka lopulta ampuikaan Liberty Valancen? 

Kuvasuhde: 
1,85:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Lisätietoa: 
Arvostelu on julkaistu aikaisemmin DVDPlazassa.
Ääni: 
Dolby Digital 5.1, Dolby Digital 2.0 Mono
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016