Elokuva
Oulu, 1970-luvun lopulla. Erilaiseksi itsensä mieltävä 17-vuotias Välde (Mikko Neuvonen) asuu äitinsä (Pirkko Hämäläinen) kanssa ja kuuntelee illat pitkät marginaalimusaa New York Dollsista ja Lou Reediin. Musiikista ja taiteesta kiinnostunut nuori mies haaveilee muuttavansa maailmaa, mutta kaikki muuttuu, kun näköpiiriin astuu luokkakaveri Pike (Sanni Kurkisuo). Välden ihmetykseksi myös kaikkien ihailema kaunokainen jakaa samat intressit, mutta kun Pike voittaa Suosikki-lehden Miss Farkku-Suomi-kisan ja nousee koko valtakunnan tähdeksi, rannalle jätetyn nuorukaisen mielessä kasvaa kapina apatiaa vastaan.
Välde perustaa kaverinsa Sasun (Elias Gould) kanssa bändin, Tortun, ja alkaa matka kellareista kohti kuuluisuutta, samaan aikaan kun punk-ilmiö saa aikaan musiikin suurimman murroksen myös Suomessa. Vaikka Välden matka kohti rockjumaluutta näyttääkin vievän miehen kovaa vauhtia maailmalle, ei muikean muodonmuutoksen kokenut lavakunkku saa Piken kuvaa mielestään.
Matti Kinnusen taitavasti ja ajatuksella ohjaama Miss Farkku-Suomi palauttaa uskon kotimaiseen elokuvaan onnistuen olemaan yhtä aikaa sympaattinen kasvukertomus, tarkkanäköinen kuvaus uuden aallon rantautumisesta Suomeen ja ennen kaikkea herkkä rakkaustarina. Laatuleffa perustuu Kauko Röyhkän omaelämänkerralliseen saman nimiseen romaaniin, josta käsikirjoutuksen on adaptoinut tarkkanäköisesti ja nyanssit ymmärtäen yllättävän valmiin kokopitkädebyyttinsä tekevä ohjaaja Kinnunen.
Ajankuva on onnistunut ja sanomassa yleismaailmallinen vire. Peter Flinckenbergin kuvaus yhdistettynä Kauko Röyhkän saman nimisen menestysalbumin rosoisiin kappaleisiin toimivat moitteettomassa symbioosissa muutenkin teknisesti moitteettoman näköisen elokuvan kanssa. Saara Joron ja Ville Grönroosin lavastustaide tuo menneen nykyhetkeen aidon arkisena, joiden keskellä Tiina Wilènin autenttinen puvustus kruunaa epookin komeasti.
Mikko Neuvonen tekee varmaotteisen läpilyöntiroolin monien demonien ajamana Väldenä. Miehestä huokuu paitsi karismaa, myös herkkää haavoittuvuutta sekä kapinarooliin tarvittavaa röyhkeyttä. Nuorta Reese Witherspoonea monin tavoin muistuttava Sanni Kurkisuo ymmärtää niin ikään draaman ja realismin hienon hienon rajan tuoden rooliin sopivassa määrin catwalkien diivaa ja pikkukaupungin tyttöä. Elias Gould tekee myös hyvää työtä Välden taiteellisia ambitioita toiselta kantilta katselevana Sasuna ja Maria Ylipää on Välden maailmaa entisestään sekoittava aikuinen boheemi Kara. Sivurooleissa nähdään myös tutut Olavi uusivirta, Juha Kukkonen sekä aina koominen Ville Myllyrinne.
Yhteenveto
Hienosti ohjattu ja hyvin näytelty draama menee suoraan Suomileffojen vuosimallia 2012 kärkeen.
- Kirjaudu sisään lähettääksesi kommentteja