Alkuperäinen nimi: 
Xin ching-wu men
Lajityyppi: 
Valmistusvuosi: 
1976
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Tuottaja: 
Kesto: 
118
New Fist of Fury
Vesa Jalkanen, Ke, 25/08/2004 - 00:00

Elokuva:


"I kill Chinese just like I kill dogs. Your lives are worthless! And if you should disobey me you're as good as dead!"



Vuonna 1976 Jackie Chan solmi Lo Wein kanssa kahdeksan elokuvaa käsittävän sopimuksen. New Fist of Fury on eräs Jackie Chanin varhaisia elokuviaan pääroolissa. Se oli myös hänen ensimmäinen yrityksensä astua edesmenneen Bruce Leen saappaisiin Lo Wein ohjauksessa. Lo Wei oli aiemmin ohjannut Bruce Lee elokuvat Big Boss ja Fist of Fury. Kun jatko-osaan oli saatu alkuperäiseen Bruce Leen versioon taistelukoreografioita suunnitellut Han Ying Chieh, voisi odottaa parempaa jälkeä. Tämän elokuvan nähtyään alkaa yhä enemmän epäilemään, että ehkä kulissien takana Bruce Lee vastasi edellä mainittujen elokuvien ohjaamisesta ja taistelujaksoista enemmän kuin on haluttu myöntääkään. Tämä selittäisi miksi Lo Wei ei yksinään ole saanut lähellekään saman tasoisia elokuvia aikaiseksi. Elokuvan tarkoitus oli ensinnäkin rahastaa Bruce Leen nimellä ja samalla esitellä hänelle seuraaja. Jackie Chanin oli tarkoitus tuoda julkisuuteen uutena Bruce Leenä, ja nuori kokematon Jackie ei uskaltanut vastustaakaan ajatusta. Hän arveli, että varmaan kokenut Lo Wei tietää, kuinka elokuvabisneksessä tulee toimia. Mutta muiden Bruce Lee imitaatioiden tavoin myös New Fist of Fury karahti taloudellisesti karille. Taistelut pyrittiin tekemään saman tyylisiksi kuin alkuperäisessä Bruce Lee -elokuvassa Fist of Fury, mutta toteutus on enimmäkseen melko karseaa. Koreografia on töksähtelevän huolimatonta, eikä sinnepäin tehty editointikaan auta asiaa.

 

Kuten nimestäkin ehkä voi päätellä, New Fist of Fury on jatkoa Bruce Leen kungfu-klassikolle Fist of Fury. Tarina jatkuu siitä, mihin edellisessä osassa jäätiin. Bruce Leen esittämän hahmon sisko (Nora Miao) pakenee muutamien ystäviensä kanssa japanilaisten miehittämästä Shanghaista Taiwanille setänsä luo. Valitettavasti japanilaiset pitävät tiukkaa komentoa myös siellä. Taiwanin saarella on muutamia kungfu kouluja. Yksi niistä kuuluu Nora Miaon sedälle. Jackie Chanin esittämä taiwanilainen nuorukainen varastaa Nora Miaolta Bruce Leelle kuuluneen nunchan, tietämättä edes mikä se on. Jackie Chan kerta kaikkiaan vihaa japanilaisia ja kun hän kieltäytyy liittymästä oppilaaksi japanilaisten kanssa veljeilevään kungfukouluun, hänet pieksetään henkihieveriin. Jackie ei muutenkaan ole halukas opiskelemaan kungua ja hän kieltäytyy kunniasta Nora Miaon pyynnöistä huolimatta. Japanilaisen martial arts -koulun johtaja haluaa alistaa taiwanilaiset koulut oman koulunsa alaisuuteen. Lopulta Jackie Chan saa tarpeekseen japanilaisten sekä japanilaismielisten taiwanilaisten (petturien) käytöksestä ja aloittaa martial arts -tehokurssin. Hän oppiikin taidot hyvin nopeasti eikä aikaakaan, kun hän on kehittynyt koulunsa parhaaksi taistelijaksi. Tästä vakuuttuneena Nora Miao opettaa Jackielle edesmenneen veljensä salaisen taistelumetodin, jota kutsutaan nimellä Fist of Fury. 

 

Vaikka New Fist of Fury onkin tehty jatko-osaksi, se pikemminkin toistaa Bruce Leen tähdittämän alkuperäisen Fist of Furyn tarinan. Oikeastaan olisikin oikeudenmukaisempaa puhua uusintafilmatisoinnista, eikä suorasta  jatko-osasta. Pyrkiessään esittelemään Jackie Chania aivan Bruce Leen kaltaisena näyttelijänä ja taistelijana, New Fist of Fury kopio tarinan ohella myös alkuperäisen elokuvan taistelukoreografioita. Jackie Chan tekee samoja potkuja ja iskuja kuin Bruce Lee teki aikanaan. Jackie ei siis varsinaisesti pääse loistamaan omalla erityisosaamisella. Toki hänen akrobaattinen kyvykkyytensä näkyy muutamissa kohtauksissa, mutta Bruce Lee -tyylin jäljitteleminen ei todellakaan sopinut hänelle. Menestystä oli luvassa vasta vuosia myöhemmin, kun Jackie sai ryhtyä hänelle itselleen luontevampaa komediallista tyyliä.

 

Tarina sijoittuu toisen maailmansodan aikaan, jolloin Japani valloitti suuria alueita pitkin Aasiaa. Muun muassa suurehko osa Kiinaa ja Taiwan oli japanilaisten miehittämiä. Elokuvassa käsitellään sodan aikaisia julmuuksia ja ennen kaikkea rasismia. Japanilaiset kuvataan jopa suurempina roistoina kuin alkuperäisessä Fist of Fury elokuvassa. Japanilaisten joukossa ei nähdä yhtään hyvää henkilöä, vaan kaikki ovat läpeensä mätiä pirulaisia. Mutta kenties kaikkein pahimpia ovat maamiehensä pettäneet paikalliset, jotka pyrkivät ajamaan omaa henkilökohtaista etua palvelemalla vihollisia. Nämä japanilaisten takamuksia nuolevat kätyrit nähdään varsinaisena pohjasakkana.

 

Kaiken kaikkiaan New Fist of Fury on vanhan tyylin kungfu -elokuva, jossa pyrittiin jäljittelemään Bruce Leen henkeä. Usein filmattu tarina jonka pohjalta on syntynyt mm. Fist of Fury, on oikeastaan varsin kiehtova. Ikävä kyllä toteutus on jäänyt hieman puolitiehen niin dramaturgisesti kuin toiminnankin osalta. Joka tapauksessa se lukeutuu ohjaaja Lo Wein parhaisiin töihin hänen ohjaamiensa Bruce Lee -elokuvien jälkeen.

 






Kuva:


"An individual may be weak, but unity is strength."

 

Simitarin (USA) DVD-levy on kuvaltaan varsin heikko esitys. Kuva on suttuinen, epätarkka ja yksityiskohtien toistosta vapaa ja värit ovat varsin kalpeita. Lisäksi alun perin CinemaScope elokuva (2.35:1) on leikattu normaaliin 4:3 televisioon sopivaksi. Tämä ei varsinaisesti ole pan&scan vaan ns. keskitetysti leikattu. Toisin sanoen kuva on otettu alkuperäisen 2.35:1 filmin keskeltä leikaten kylmän viileästi 4:3 alueelta ylimenevä osa pois. Lopputulos on varsin katastrofaalinen. Usein saattaa esimerkiksi puhuva henkilö jäädä kokonaan kuvan ulkopuolelle, tai taistelutilanteessa näkyvissä voi olla ainoastaan kahden henkilön kädet. Kaiken kaikkiaan kuvan laatua voi luonnehtia korkeintaan välttäväksi, mikäli kyseessä olisi VHS versio. Mitä ilmeisemmin Simitar on tehnyt levyn masternauhasta, joka alun perin on valmistettu kasettijulkaisua varten.
      

Columbian R1-levy on huomattavasti parempi, joskaan ei ihan lähellä täydellistä tämäkään. Anamorfisena esitetty widescreen alkuperäisellä kuvasuhteella pelastaa paljon. Kuva on huomattavasti terävämpi ja sisältää runsaasti yksityiskohtia. Myös värit toistuvat huomattavasti luonnollisemmin, vaikkakin joissain kohtauksissa ne näyttävätkin huomattavasti haalistuneilta. Elokuvan iän huomioon ottaen se on kuitenkin täysin ymmärrettävää. Käytetty negatiivi on ollut varsin kärsinyt ja se näkyy myös lopputuloksessa. Kuvan laatu vaihtelee varsin huomattavasti. Paikoitellen se on varsin hyvä, mutta kautta koko elokuvan keston toisinaan näkyvissä on huomattavastikin naarmuja ja roskia sekä valkoisia täpliä. Myös varsinkin taustoissa ja etäisimmissä kohteissa on toisinaan havaittavissa epätoivottua elämistä ja suttuisuutta. Vaikkakaan New Fist of Fury ei ennen ole videolla ilmeisesti näyttänyt näin hyvältä, silti ihmetyttää, että vanhemmat Bruce Leen elokuvat näyttävät Hong Kong Legendsin julkaisuissa huomattavasti paremmilta. Siis tarvittava tekniikka kuvan restaurointiin olisi olevassa ja saatavilla, mutta jostain syystä Columbia ei katsonut sen käyttämistä tarpeelliseksi. Joissain arvosteluissa tämä julkaisu on tuomittu miltei katsomiskelvottomaksi. Itse en menisi tekemään aivan näin jyrkkiä kommentteja. Mikäli haluaa elokuvan nähdä tämä DVD lienee aivan kelvollinen siihen, mutta olisi se parempikin voinut olla.

 





 

Ääni:


Simitar alkoi aikanaan julkaista varhaisia Jackie Chan -elokuvia ainoastaan englanniksi dubattuina DVD-versioina. Fanit nostivat tästä niin suuren metelin ja Simitar muutti taktiikkaansa ja päätti lisätä levyille myös kiinankielisen ääniraidan. Tosin siitä on hyötyä lähinnä kielitaitoisille, sillä minkäänlaisia tekstityksiä ei kuitenkaan vaivauduttu lisäämään.


Columbian levyllä on myös kaksi kielivaihtoehtoa: mandariinikiina ja englanti. Molemmat ovat Dolby Digital 2.0 -monoraitoja. Alunperinkin ääniraita on ollut mono. Ääniraidoista mandariinikiina on se oikea valinta. Englanti dubbauksessa ääninäyttelijät ovat aivan uskomattomia ja onnistuvat luomaan vailla vertaansa olevaa tahatonta komiikkaa, joka muuttaa kaikkein traagisimmatkin kohtaukset komediaksi. Tosin joidenkin vanhojen kungfu-elokuvien ystävien mielestä tahaton koomisuus ainoastaan lisää niiden viihdyttävyyttä, mutta minun korvissa se kuulostaa pelkästään karmealta. Miksauksessa ei sinällään ole mitään erityistä sanottavaa. Se on riittävän selkeä toimiakseen eikä mitään ylimääräisiä suhinoita tai rahinoita juurikaan ole kuultavissa. Englanti-tekstitys vaikuttaa varsin pätevältä, vaikkakin nimiä on muuteltu. Esimerkiksi Jackie Chanin hahmo on tekstien mukaan Helong, vaikka häntä kutsutaankin nimellä Ah Lung. Myös kotelon takakannessa käytetään jälkimmäistä kirjoitustapaa.

 






Lisämateriaali:


Columbian levyllä extroja ei ole käytännössä lainkaan. Mukana on ainoastaan mainostarkoituksessa trailereita muihin DVD julkaisuihin: The One, Crouching Tiger, Hidden Dragon ja Gen-X Cops. Simitarin levyllä extrana on lyhyt Jackie Chan-haastattelu, joka on mukana kaikissa Simitarin Jackie Chan -leffojen DVD-julkaisuissa.

 






Yhteenveto:


Tämä varhainen Jackie Chan -elokuva ei ole mikään mestariteos, mutta mikäli mielit tutustua hänen varhaisiin töihinsä, Columbian julkaisema R1-levy on puutteistaan huolimatta varsin hyvä tilaisuus siihen. Kannattaa kuitenkin muistaa, että New Fist of Fury poikkeaa suunnattomasti Jackie Chanin uudemmista tekeleistä. 
 
Kuvasuhde: 
2,35:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Lisätietoa: 
Arvostelu alunperin julkaistu DVD Plazalla.
Ääni: 
Dolby Digital 1.0
Dubbaukset: 
Bonukset: 
trailereita Columbian julkaisemiin leffoihin
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016