Alkuperäinen nimi: 
Meet the Fockers
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2004
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
11
Kesto: 
110
Painajainen perheessä
Jari Tomppo, Ma, 18/07/2005 - 00:00

Elokuva

Jokainen parisuhteessa elänyt ihminen tietää, että puolison vanhempien kohtaaminen ensimmäisen kerran on jännittävä hetki. Sitä se oli myös Ben Stillerin näyttelemälle Gaylord M. "Greg" Fockerille elokuvassa Perhe on painajainen (2000). Gregin tyttöystävä Pam Byrnes (Teri Polo) teki parhaansa valmistellakseen Gregiä kohtaamaan isänsä. Siitä huolimatta vävykokelaan ensikohtaaminen Robert De Niron näyttelemän eläköityneen CIA-kuulusteluspesialistin Jack Byrnesin kanssa oli likipitäen katastrofi. Kaikesta huolimatta yhteinen sävel löytyi viikonlopun aikana, ja nuoripari sai Jackin siunauksen avioliitolleen. Tosin ensin Byrnesit haluavat tavata Gregin vanhemmat.

Perhe on painajainen -elokuvaa katsoessaan useampikin katsoja epäilemättä pohti mielessään, millaiset vanhemmat antavat lapselleen nimeksi Gaylord? Heti ensikohtaaminen Dustin Hoffmanin ja Barbra Streisandin näyttelemien Bernie ja Roz Fockerin kanssa saa nimivalinnan kuulostamaan täysin loogiselta. Bernie jäi asianajajan toimestaan koti-isäksi Gregin syntymän jälkeen, ja Roz huolehtii perheen toimeentulosta työskentelemällä seniorikansalaisten seksiterapeuttina. Gregin hippihenkiset vanhemmat ovat täydellinen vastakohta tiukan järjestyksen ja kilpailuhengen nimeen vannovalle Jack Byrnesille. Bernien Mooses-koiran suhtautuminen Jackin rakkaaseen kissaan, herra Hirmuun, ei suinkaan paranna tilannetta. 

Painajainen perheessä kierrättää neljän vuoden takaisen elokuvan toimivaksi havaittua reseptiä tarjoamatta mitään suuria yllätyksiä tai elokuvataiteellisia huippuhetkiä. Kaikesta huolimatta onnistuneet näyttelijäsuoritukset estävät elokuvaa uppoamasta siihen keskinkertaisuuden suohon, johon useimmat amerikkalaiset romanttiset komediat jälkeä jättämättä vajoavat. Erityisesti Robert De Niro seipään nielleenä ex-CIA-agenttina onnistuu roolissaan mainiosti. Itse asiassa roolisuoritus ei ole edes kovin kaukana eräistä De Niron vakavammista rooleista. Voisi hyvin kuvitella, että jos CIA:sta poispotkitulla Samilla,  John Frankenheimerin elokuvassa Ronin (1998), olisi tytär, hän voisi hyvinkin pistää vävykokelaat valheenpaljastuskoneeseen.

Myös Ben Stiller on mainio roolissaan hyväntahtoisena, mutta toivottoman kömpelönä jokamiehenä, joka toistuvasti kääntää lähes kaiken yrittämänsä katastrofiksi. Barbra Streisand Gregin seksiterapeuttiäitinä onnistuu olemaan pilaamatta elokuvaa, jota voidaan pitää hänen kohdallaan mainitsemisen arvoisena saavutuksena. Jackin vaimoa näyttelevä Blythe Danner jää käytännössä sivurooliin. 

Pienissä sivurooleissa vilahtavat Tim Blake Nelson ja Owen Wilson saavat katsojan vähintään hymyilemään, ehkä jopa hymähtämään hyväntahtoisesti.

Kuva
Kuten vuonna 2004 valmistuneelta elokuvalta sopii odottaa, on DVD:n kuva teknisesti hyvälaatuinen. Kuva ei millään osa-alueella häikäise, mutta suoranaisia heikkouksia kuvasta on vaikea osoittaa.

Ääni
Dolby Digital 5.1 -ääniraita painottuu vahvasti etukanaviin, ja surround-kanavat heräilevät vain hetkittäin. Elokuvan dialogi toistuu kuitenkin selkeästi eikä kielitaitoisella katsojalla ole vaikeuksia seurata elokuvaa ilman tekstitystä.

Lisämateriaali
Kommenttiraita

Elokuvaa on kommentoimassa ohjaaja Jay Roachin lisäksi leikkaaja Jon Poll. Kommenttiraita on varsin informatiivinen, mutta valitettavasti herrat aivan liian usein unohtuvat vain katselemaan elokuvaa ja kommentointiin jää pitkiä taukoja.

Poistetut kohtaukset (15:45 / 1.85:1 LBX / DD 5.1)

Peräti 20 lyhyttä poisleikattua kohtausta, joista valtaosa on laajennettuja versioita elokuvassa nähdyistä kohtauksista. Joukossa on myös muutamia kokonaan poistettuja otoksia. Elokuvan ystäville nämä kohtaukset ovat herkkua, sillä mukaan mahtuu runsaasti hauskoja heittoja. Toisaalta Painajainen perheessä on 110 minuutin kestollaan nytkin hivenen ylipitkä komediaksi, joten ehkäpä tähän osastoon olisi voinut siirtää muutaman kohtauksen lisää itse elokuvasta.

Mokaukset (11:05 / 1.85:1 LBX / DD 2.0)

Täältä löytyy lyhyitä kohtauksia, jotka ovat tavalla tai toisella menneet pilalle. Yleensä syynä on näyttelijöiden purskahtaminen nauruun kesken kuvauksen. Yhdessä poistettujen kohtausten kanssa tämä on herkkua elokuvan ystäville.

Hiekkalaatikossa: Herra Hirmun kanssa kulissien takana  (4:04 / 1.33:1 / DD 2.0)

Elokuvan näyttelijät ja tekijät kertovat, millaista on tehdä jatko-osaa kissan kanssa, jolle ensimmäisen elokuvan menestys nousi päähän.

Varanisä (3:07 / 1.33:1 / DD 2.0)

Lyhyt esittely elokuvassa nähtävän erikoisen imetyslaitteen kehittelystä.

Fockereiden perhekuva (1.33:1 / DD 2.0)
Bernie Focker (2:23)
Roz Focker (1:47)
Greg Focker (1:54)

Dustin Hoffman, Barbra Streisand ja Ben Stiller kertovat lyhyesti roolihahmoistaan ja elokuvan tekemisestä.

Baby Wranglerin seikkailut (5:35 / 1.33:1 / DD 2.0)

Käsittämättömällä suomennoksella kirottu lyhyt dokumentti, jossa kerrotaan elokuvassa nähtävää Jackin tyttärenpoikaa Pikku-Jackia näyttelevien pikkukaksosten ohjaamisesta rooliinsa. Ainakin minusta tuntuu, että useimmat elokuvassa nähtävät lapsikohtaukset olisi kuitenkin ollut terveellisempää tehdä erikoistehosteilla, lapsia kiusaamatta.

Fockereiden haastattelu (7:59 / 1.33:1 / DD 2.0)

Nimestään huolimatta haastateltavana Fockerin perheen olohuoneessa on myös yleensä sangen kielteisesti haastatteluihin suhtautuva Robert De Niro sekä Byrnesin perheen naisia näyttelevät Blythe Danner ja Teri Polo. De Niro osallistuu keskusteluun vain muutamalla sanalla. Keskustelun dynamona toimii Dustin Hoffman, joka kommentoi aktiivisesti elokuvan tekemistä.

Traileri: Lemony Snicketin surkeiden sattumusten sarja (1:41 / 1.85:1 LBX / DD 2.0)

Kommenttiraitaa myöten kaikki oheismateriaali on tekstitetty samoilla kielillä kuin elokuva, myös suomeksi.

Yhteenveto
Painajainen perheessä on omassa lajityypissään keskitasoa onnistuneempi elokuva, erityisesti mainioiden näyttelijäsuoritusten ansiosta. Käsikirjoitus ei tarjoile yllätyksiä, mutta muutamat naurut elokuvasta kuitenkin irtoavat.

DVD on teknisesti hyvälaatuinen, joskin lisämateriaali on sisällöltään melkoisen mitäänsanomatonta.

Kuvasuhde: 
1.85:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Ääni: 
Dolby Digital 5.1
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016