Alkuperäinen nimi: 
The Place Beyond the Pines
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2012
Valmistusmaa: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
11
Kesto: 
140
Place Beyond the Pines, The
Jussi U. Pellonpää, Ke, 27/03/2013 - 00:00

Elokuva
Arvaamaton Luke Glanton (Ryan Gosling) on kiertelevässä tivolissa surmanajajana kaahaileva rämäpää, joka ryhtyy ryöstelemään pankkeja varmistaakseen pienen poikansa tulevaisuuden. Säntillinen Avery Cross (Bradley Cooper) on nuori poliisi, joka yrittää löytää oman paikkansa tuomari-isänsä varjosta. Kun miesten tiet risteävät, kohtalot kietoutuvat toisiinsa tavalla, joka heijastuu vielä pitkälle tulevaisuuteenkin.

Hienolla intohimodraamalla Blue Valentine (2010) yleiseen tietoon nousseen ohjaaja/käsikirjoittaja Derek Cianfrancen The Place Beyond the Pines on tunnelmiltaan tiheä, yhtä aikaa traagisen koskettava draama ja jäätävän jännittävä kuvaus tekojemme taakoista, hyvistä tai pahoista, joita tulevatkin sukupolvet joutuvat maksamaan. Kolmeen näytökseen jaettu, primitiivisen voimakas ja karu sukupolvisaaga toimii upeasti näyttelijävetoisena taidonnäytteenä, jossa elokuvakerronnan kaikki osa-alueet napsahtavat kadehdittavan hienosti paikoilleen. Finaalin aavistuksenomainen venyttäminen tuntuu kuitenkin jo hiukan liiankin selittelevältä.

Lämpimissä väreissä hyytäviä tapahtumia pitkillä otoilla taltioineen kuvaaja Sean Bobbittin sekä leikkaajien Jim Heltonin ja Ron Patanen taitavat työt kruunaa Mr. Bunglesta ja Faith No Moresta tutun multimuusikko Mike Pattonin omaperäinen ja hienosti tunnetilat saavuttava originelli musiikki.

Elokuvan ehdottomat päätähdet, aina varmaotteinen Ryan Gosling ja koko ajan parempiin suorituksiin nouseva Bradley Cooper jakavat valkokankaan vain yhden räjähtävän hetken, mutta kummankin herkästi reagoivan herran läsnäolo kantaa läpi koko elokuvan. Taustoiltaan täysin erilaiset, mutta kuitenkin niin samankaltaiset miehet jättävät toisiinsa jäljet, joita ei ole mahdollista pyyhkiä pois edes verellä.

Pienissä, mutta tarinalle äärimmäisen tärkeissä, sivurooleissa nähdään niin ikään vahvoja suorituksia: Ben Mendelsohn on Luken laittomuuksiin imaiseva Robin, Ray Liotta julma etsivä Deluca ja Bruce Greenwood yleinen syyttäjä Killcullen. Harris Yulin nähdään Averyn ylimielisenä isänä ja Eva Mendes Luken entisenä tyttöystävänä Rominana. Luken ja Averyn samanikäisinä poikina Jasonina ja A.J.:nä hyvät roolit tekevät nuoremman polven tulokkaat Dane DeHaan ja Emory Cohen.

Yhteenveto
Hyvien elokuvien tapaan pitkään vielä päättymisensä jälkeenkin mielessä kummitteleva The Place Beyond the Pines edustaa uuden aallon amerikkalaista draamaa parhaimmillaan.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016