Elokuva
Stephen Frearsin ohjaama The Queen kertoo Englannin kuninkaallisten perheen ympärillä tapahtuneesta yhteiskunnallisesta kuohunnasta, koko kansan prinsessaksikin kutsutun Walesin prinsessa Dianan traagiseen kuolemaan johtaneen onnettomuuden jälkeisen viikon aikana. Paparazzien, kollektiivisen vastuun ja salaliittoteorioiden noustessa esiin, onnettomuutta, sen syitä ja seurauksia pohdittaessa The Queen syytösten ja syyllistämisen asemesta valitsee inhimillisemmän näkökulman. Tapahtumia katsotaan pitkään vallassa olleen, perinteisiä elämänarvoja kunnioittavan kuningatar Elisabeth II:n (Helen Mirren) silmin. Kuninkaallisessa perheessä ei kuitenkaan ymmärretä ajan muuttuneen ja kansan vaativan perinteiden sijasta modernimpaa ajatusmaailmaa. Juuri Britannian nuorimpana pääministerinä valtaan noussut Tony Blair (Michael Sheen) joutuu luovimaan kuninkaallisperheen ja kansan tuntojen ristiaallokossa.
Elokuvan käsikirjoittaja Peter Morgan ja ohjaaja Stephen Frears ovat laajemminkin kiinnostuneet Iso-Britannian poliittisesta ilmapiiristä ja kuninkaallisesta perheestä. Aiemmin kaksikko teki televisiolle elokuvan The Deal (2003), dramatisoinnin tuolloin pääministerinä toimineen Tony Blairin ja Gordon Brownin poliittisesta taistelusta. Tällä hetkellä Peter Morgan suunnittelee The Queen -elokuvalle jatko-osaa, joka täydentäisi ennätysnuorena Britannian pääministeriksi hetkessä kohonneesta Tony Blairista kertovan trilogian.
Todellisten, laajasti tunnettujen henkilöiden esittäminen on tuonut näyttelijöille suuren haasteen, jonka he ovat ottaneet vastaan rohkeasti ja avoimin mielin. Varsinkin Helen Miller ja Michael Sheen onnistuvat ilmiömäisesti tehtävissään ja heitä katsoessaan voisi hyvin uskoa, että kuningatar Elisabeth II ja Tony Blair ovat suostuneet esittämään itseään historiallisiin tositapahtumiin pohjautuvassa elokuvassa. Myös muut näyttelijät tekevät hyvää työtä, eikä yhtään heikkoa näyttelijäsuoritusta ole päässyt mukaan.
Eletään vuotta 1997 ja Tony Blair on juuri sensaatiomaisen kansansuosionsa saattelemana noussut pääministeriksi. Jo eläessään kohua herättäneen prinsessa Dianan äkillinen menehtyminen järkyttää kaikkia. Kuninkaallisessa perheessä koetaan ristiriitaisia tunteita ajoittain hermoja kiristäneen, mutta silti rakastetun läheisen ja tulevan kuninkaan äidin pois menon johdosta. Tapahtumia seurannut massiivinen julkisuusmylläkkä ei tosiaankaan tee asiaan suhtautumista helpommaksi. Samalla elokuvassa pohditaan Britannian monarkian asemaa nyky-yhteiskunnassa ja kansan ailahtelevaa suhtautumista kuninkaallisiin.
The Queen on hienovaraisesti ja huolella rakennettu kokonaisuus, joka jaksaa säilyttää kiinnostusta yllä alusta loppuun. Siinä yhdistellään dokumentaarista kuvamateriaalia ja dramaturgista aineistoa hienosti toimivaksi kokonaisuudeksi. Vaikka osa kohtauksista onkin selvästi käsikirjoittajan kynästä lähtöisin, vaikuttaa kokonaisuus erittäin uskottavalta.
Tekniikka
Teknisesti DVD-julkaisu on keskitasoa kuvan ja äänen hoitaessa asiansa tyydyttävästi. Anamorinen kuva on kokonaisuutena normaalia keskitasoa. Suhteellisen tarkassa ja yksityiskohtaisessa kuvassa värit toistuvat mallikkaasti. Ääniraitoina levyllä on Dolby Digital 2.0 -, Dolby Digital 5.0 - ja DTS-miksaukset. Ääniraidan pääpaino on selkeässä dialogissa, mutta mukana on myös ajoittain ympäristön ääniä tilan tuntua antamassa.
Lisämateriaali
Levyllä on lisämateriaalina elokuvatraileri ja 20 minuuttinen making of -dokumentti elokuvan tekemisestä. Dokumentissa mm. ohjaaja, käsikirjoittaja, tuottaja sekä pääosien näyttelijät puhuvat erityisesti oikeiden henkilöiden näyttelemisen asettamista haasteista.
Yhteenveto
Walesin prinsessa Dianan äkillinen poismeno järkyttää kuninkaallisten elämää, Britannian kansaa ja miltei koko maailmaa. The Queen seuraa kuninkaallisen perheen elämää tuota ajankohtana. Samalla pohditaan Britannian poliittista ilmapiiriä ja kansan suhdetta monarkiaan. Uskottava tarina ja poikkeuksellisen upeat näyttelijät tekevät elokuvasta mestariteoksen.
- Kirjaudu sisään lähettääksesi kommentteja