Alkuperäinen nimi: 
Rölli ja kaikkien aikojen salaisuus
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2016
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Tuottaja: 
Ikäsuositus: 
3
Kesto: 
82
Rölli ja kaikkien aikojen salaisuus
Jussi U. Pellonpää, La, 17/09/2016 - 00:00

Elokuva
Kun Rölli-peikolle (Allu Tuppurainen) ja tämän parhaalle ystävälle, Juurakko-tytölle (Linnéa Röhr), selviää, että he jakavat samanlaisen taustan, kummatkin kun on tiputettu pieninä nyytteinä taivaalta, he päättävät saada selvillen mistä he oikein ovat tulleet. Kun Mauno Mato (äänenä Riku Nieminen) kertoo kaksikolle tarinan paikasta, jota kutsutaan Kaikkien aikojen aluksi, ja josta haikarat lähtevät vauvoja maailmaan kuljettamaan, nämä päättävät lähteä matkalle, vaikka Mauno heitä varoitteleekin, että reissun päässä vaanii suuri vaara. Retki vie Röllin ja Juurakon halki Ikivuoriston, Ikimetsän ja Ikiaavikon, ja lopulta Loputtomalle merelle, jonka virta vie heidät kohti sitä suurta, kaikkien aikojen salaisuutta.

Edellisillä elokuvillaan, Rölli kultainen avain (2013) ja Lomasankarit (2014), ei ohjaaja-käsikirjoittaja Taavi Vartia vakuuttanut ainakaan allekirjoittanut alkuunkaan, vaikka ensin mainittu tekikin kiitettävää tulosta lippuluukuilla.
Miehen toinen yritys rakastetun Rölli-peikon kanssa, Rölli ja kaikkien aikojen salaisuus, onnistuu edellisiä tekeleitä huomattavasti paremmin.

Vartian käsikirjoitus pyrkii suureen eeppisyyteen ja vanhojen seikkailuelokuvien henkeen paikoin näyttävin, paikoin vähemmän näyttävin erikoisefektein, mutta kokonaisuutena Rölli V on oikeinkin hyvän näköistä elokuvaa, jossa Jyri Hakalan hienoja kuvia taustoittaa Panu Aaltion niin John Williamsille kuin Ennio Morriconnellekin kumartava komea score. Huimaa vauhtia etenevän tarinan taustalla on myös oivia opetuksia ja tärkeä sanoma yhteistyön ja -ymmärryksen voimasta, jonka avulla hankalat ja joskus jopa vaarallisiltakin tuntuvat asiat saadaan hoidettua paljon paremmin kuin kiukulla ja kovapäisyydellä. Ja muistetaanhan retkellä myös aina välillä laulaakin, Disney-elokuvien hengessä.

65-vuotias Allu Tuppurainen esitteli arkkihahmonsa Röllin ensimmäisen kerran jo vuonna 1985 kuunnelmien ja lastenlaulujen hahmona ja suuren yleisön tietoisuuteen hellyttävä karvaturri nousi Pikku Kakkosen myötä vuotta myöhemmin. Tuppurainen tuntee roolinsa perin pohjin, eikä rooliin oikeastaan voi ketään muuta henkilöä kuvitellakaan. Tuottaja Marko Röhrin tytär Linnéa on kivan pirtsakka Juurakon roolissa, ja tytölle voikiin povata valoisaa tulevaisuutta valkokankailla.

Kotimaan kärkikastista mukaan pieniin rooleihin ovat hypänneet mm. Krista Kosonen (alati pyörtyilevä laulunopettaja), Iina Kuustonen (Sähinä) sekä Kai Lehtinen (seppä). Ääninäyttelijöinä erilaisille animaatiohahmoille esiintyvät Riku Niemisen Mauno Madon ohella Joonas Saartamon Siili Suhonen, Vesa Vierikon autiomaalaiva Ca Méli sekä Timo Kahilaisen kurluttava Viimeinen dinosaurus.

Yhteenveto
Kivasti petraava koko perheen seikkailu on riittävän satuisa pitääkseen pikkuväen penkeissä ja tarpeeksi vauhdikaskin viihdyttääkseen varttuneempiakin Röllin ystäviä.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016