Alkuperäinen nimi: 
Reindeer Spotting
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2010
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Ikäsuositus: 
18
Kesto: 
84
Reindeer Spotting - Pako Joulumaasta
Jussi U. Pellonpää, Ti, 19/10/2010 - 00:00

Elokuva
Jani kavereineen elää vain ja ainoastaan seuraavalle fiksille. Huumekoukussa kiemurtelevat kaverit rahoittavat  addiktion pikkurikoksilla eikä elämässä tunnu olevan mitään muuta odotettavaa kuin seuraavan annoksen tuoma euforia.

Kevyellä kalustolla käsivaralta kuvattu dokkari tuo Janin ja tämän aseveljet lähelle, sillä ohjaaja Joonas Neuvonen kuului hörhöjen lähipiiriin ja pääsi tapahtumien keskelle ja samalla niiden sisäänkin. Materiaali on teknisesti karkeaa ja rosoista, mutta tuotantotalo Bronson Club Oy:n tuottamana dokkarin kuvajälkeä on paranneltu huomattavasti ja sille on onnistuttu editoimaan koskettava ja aidon tuntuinen kronologia.

Reindeerspotting ei heristele sormea eikä jeesustele tapahtumien karmeudella, vaan antaa miesten tykittää suoniinsa mitä tahansa, millä sisuksissa karjuvat addiktion demonit saadaan hetkeksi vaikenemaan. Suurimman osan ajasta pönttö tasan olevan Janin matkassa kuljetaan yllättäen onnistuneen ryöstökeikan jälkimainingeissa aina Etelä-Eurooppaan saakka, missä mahdollisuus puhdistumiseen, kirjaimellisestikin, olisi otettavissa, mutta paholaisen pulverilla on tiukka ote orjastaan.

Elokuvatarkastamo lämäisi leffalle käsittämättömän K-18 leiman, vaikka itse asiassa Reindeerspotting kuuluisi yleissivistykseen ja näytettäväksi jokaisella ala- ja yläasteella, sillä ikärajaluokituksen syyksi mainittiin huumeiden käytön ihannointi, joka ei voisi olla lopputuloksesta kauempana.

Tekniikka
Halvalla digikameralla käsivaralta kuvattu dokumentti on kuvanlaadultaan rosoinen ja väreiltään valju, mutta jälkikäsittelyssä osaa kohtauksista on käsitelty jäljen parantamiseksi. Ääniraita toistaa dialogin ja örinät tarpeellisen tarkasti, vaikka dynamiikassa olisikin toivomisen varaa.

Lisämateriaali
Ennennäkemättömät kohtaukset eivät tuo Janin kertomukseen paljoakaan lisää, ja ovatkin syystä jätetty leikkaamon lattialle. Extrat sisältävät myös Päihdetietoutta -osuuden, jossa valistetaan eri huumaus- ja lääkeaineiden vaarallisuudesta. Mukana on myös elokuvan Traileri.

Yhteenveto
Reindeerspotting yllättää suoruudellaan ja toivottavaa onkin, että sen esittämä raaka reaalimaailma herättäisi keskustelua ja kollektiivisen tajunnan siitä, mihin suuntaan tällä hetkellä oikeasti Suomessakin mennään. Nähtyjen tapahtumien dramaattisuutta lisää myös tieto, että päähenkilö Jani kuoli Kambodzhassa Kaakkois-Aasiassa heinäkuussa 2010. Mitä kylvää, sitä niittää.

Kuvasuhde: 
16:9 (4:3 pillarbox)
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Lisätietoa: 
Kiitos Nordisk Filmille arvostelukopiosta.
Ääni: 
suomi - Dolby Digital 5.1 - Stereo
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016