Elokuva
Maankuululle lainsuojattomalle, Saapasjalkakissalle (Antonio Banderas), avautuu mahdollisuus rikkauksiin, kun hännäkäs saa kanttiinassa kuulla kahden ilkiön, Taavin ja Annin (Billy Bob Thornton ja Amy Sedaris), pitävän hallussaan maagisia papuja, joiden avulla voisi kavuta ylös taivaisiin ja löytää kultamunia kuin liukuhihnalla tehtaileva lintu. Seikkailuun tuo lisää sähinää ja säpinää myös samalle apajalle kiilaava murtovaras Kitty Pehmotassu (Salma Hayek), joka paitsi sekoittaa pakan, myös Saapasjalkakissan coolit konseptit. Tehtävä ei ole kuitenkaan vain kattien keikka, vaan vastoin tahtoaan tuttavallisemmin myös Kisuksi kutsuttu Saapis joutuu lyöttäytymään yhteen myös entisen petollisen rikostoverinsa, munanmuotoisen kroonisen kieroilijan, Tyyris Aleksanteri Tyllerön (Zach Galliafianakis), kanssa. Mittaamattoman arvokkaiden papujen jahtaaminen muuttuu kuitenkin pian koko olemassa olevaa maailmaa koskevaksi pelastusoperaatioksi. Vaan kun himoitut artefaktit on lopulta saatu oikeiden omistajien haltuun, todellinen seikkailu vasta alkaa.
Shrek -elokuvista tuttu Saapasjalkakissa sai kuin saikin oman elokuvansa, ja vieläpä varsin viihdyttävin tuloksin.
Päähenkilö Kisu on juonikas ja sanavalmis naaraidennaurattaja, hilpeä hurmuri, jonka sielu on ehdottomasti Antonio Banderasin paksulla aksentilla lätisevä miekkasankari. Chris Millerin varmakätisesti ohjaama, satojen lännenleffojen konventioita hyötykäyttävä ja surutta venyttelevä Saapasjalkakissa ottaa osansa myös Shrekien tavasta yhdistellä klassikkokertomusten elementtejä tarinaansa, joista varsinkin vanha englantilainen kansansatu Jaakko ja pavunvarsi ja Aisoposin eläinsatu kultamunia munivasta hanhesta saavat varsin modernin kierrätyskäsittelyn.
Lukuisiin toimintakohtauksiin ladataan lisävauhtia tutuilla 3D-elementeillä, joiden käyttö kuva-alaa rikkovien splitscreenausten rinnalla antavat kokonaisuudelle aivan omanlaisensa leiman. Myös Henry Jackmanin pirteää scorea käytetään nokkelasti osana kuvallista informaatiota, ja varsinkin vetävä tanssikaksintaistelu on yksi elokuvan ehdottomista kohokohdista heliumin lailla äänenkäytöön vaikuttavien pilvien päällä käytävän hiukean pelastusoperaation ohella. Lisämausteensa tattuvaan ja rytmikääseen musiikkin tuovat myös nimellä Rodrigo y Gabriela tunnetut meksikolaiset kitarasankarit Rodrigo Sánchez ja Gabriella Quintero. Kun vielä eläin- ja ihmishahmotkin ovat hauskasti karrikoituja, on Saapasjalkakissa teknisesti kaikin puolin taitavaa työtä.
Ilman Antonio Banderasin suoritusta koko Saapis-hahmoa tuskin olisi edes nähty enää ensimmäisen esiintymisensä, Shrek 2 (2004), jälkeen, mutta miehen pehmeästi kehräävä ääni nosti selvän sidekickin suosiossaan jopa ohi pääosien, Shrekin (Mike Myers) ja Aasin (Eddie Murphy). Salma Hayekin sähäkkä Kitty Pehmotassu tuo piirrettyyn vauhtirainaan tavanomaista enemmän sähköä sensuellilla sähinällään, Billy Bob Thorntonin ja Amy Sedarisin antaessa kertomuksen konnille synkkää syvyyttä. Yksiulotteinen koomikko Zach Gallifianakis pärjää huomattavasti paremmin pelkkänä äänenä kuin tuodessaan kuviin myös koko olemuksensa, ja taustatarinan tärkeänä tekijänä nokkelaksi keksijäksi osoittautuvan Tyyriksen tylleröinti toimiikin moitteetta.
Kotimaaksi dubatussa versiossa jo Shrek 2:sta alkaen Kisun roolin omakseen ottanut Heikki Sankari peesaa mukavasti Banderasin tassunjäljissä, Petra Karjalaisen antaessa äänensä Kittylle. Antti Luusuaniemeä kuullaan Tyyris Tyllerönä, kun taas Taavin roolissa artikuloi ex-räppäri Paleface ja Annina Ella Pyhältö. Muissa ääniosissa vierailevat muun muassa Anu Sinisalo, Pertti Sveholm, Jarmo Mäkinen ja laulajapoika Arttu Wiskari.
Yhteenveto
Vauhdikas, hauska ja kekseliäs koko perheen animaatioseikkailu toimii kuin kissanminttu aikuisemmallekin katsojalle.
- Kirjaudu sisään lähettääksesi kommentteja