Alkuperäinen nimi: 
Slumdog Millionaire
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2008
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Tuottaja: 
Ikäsuositus: 
11
Kesto: 
120
Slummien miljonääri
Jussi U. Pellonpää, Pe, 13/03/2009 - 00:00

Elokuva
Mumbai, 2006. Kun 18-vuotias Jamal Malik (Dev Patel), orpopoika Mumbain slummeista, pääsee vastoin kaikkien odotuksia tv:n peliohjelman Haluatko miljonääriksi intialaisessa versiossa viimeiseen kysymykseen ja tavoittelemaan 20 miljoonan rupian pääpalkintoa, herää epäily vilungista. Juttua alkaa tutkia ohjelman juontajan Prem Kumarin (Anil Kapoor) vaatimuksesta kovaotteinen poliisipäällikkö (Irrfan Khan), jolle Jamal kertoo hurjaa tarinaansa suurkaupungin rumemmalta puolelta, tuoden samalla päivänvaloon tapahtumia, joiden ansiosta nuorimies on osannut vastata kilpailussa esitettyihin kysymyksiin oikein. Jamalin karuihin, mutta samalla koskettaviin kertomuksiin liittyvät erottamattomasti myös hänen isoveljensä Salim (Madhur Mittal) sekä jo pikkupoikana tavattu sydämen valittu Latika (Freida Pinto).

Danny Boyle on tehnyt parhaan elokuvansa sitten loisteliaan narkkikuvauksen Trainspotting (1996). Edinburghin heroinistien ja Slummien miljonäärin välille on mahtunut monta loistavaa elokuvaa, mutta myös muutama hiukan keskinkertaisempi tekele. Boylen kadehdittava matka Britannian omaperäisimmäksi elokuvaohjaajaksi alkoi erinomaisella mustan huumorin ja tylyn väkivallan ristisiitoksella Shallow Grave - murhaleikki (1995), joka esitteli suurelle yleisölle nykyään maailmantähdiksi ponnahtaneita nuoria näyttelijöitä, etunenässä Ewan McGregorin ja Christopher Ecclestonen. Trainspottingia seurasi paluu pienempään ja persoonallisempaan kerrontaan elokuvassa Epätavallista elämää (A Life Less Ordinary, 1997), ja sitä isolla rahalla ja suurella kohulla valmistunut The Beach (2000). 2002 räjähti uudelleen ja valkokankailla kauhistutti Boylen hurja ja hurmeinen zombie-päivitys 28 päivää myöhemmin (28 Days Later). Vuonna 2004 sai ensi-iltansa ikävästi unohdettu valloittava fantasia Millions ja kaksi vuotta sitten henkevä ja ajateltu scifi-eepos Sunshine (2007).

Slummien miljonääri on monen tekijän summa. Siinä yhdistyvät Vikas Swarupin loistavaan tarinaan pohjautuen Simon Beaufoyn (mm. The Full Monty - Housut pois, 1997), ilmava ja kuvia kumartelematon käsikirjoitus, kuvaaja Anthony Dod Mantlen nerokas ja kiihkeä kameratyöskentely, Chris Dickensin eläväinen editointi sekä Boylen viisas ja monipuolinen ohjaus. Jokainen herroista palkittiinkin henkilökohtaisilla Oscareilla. Slummien miljonääri, vaikka tavallaan komediallinen fantasia onkin, ei pelkää esitellä myös intialaisen katuarjen karmeampia puolia, ja niinpä elokuva sisältääkin monia kohtauksia, jotka voivat, ja järkyttävät herkempiä katsojia. Samalla se tavoittaa taianomaisesti Mumbain slummien karuuden sekä kauneuden ja ennen kaikkea sen ihmiset, hyvät ja pahat, rumat ja kauniit, jokaista yhtä lailla arvostaen ja jokaisen persoonallisuuden hyväksyen. Oscareissakin huimaan menestykseen (kahdeksan palkintoa, mukaan lukien paras elokuva) noussut Slummien miljonääri on kaiken ylistyksensä ansainnut.

Tv:ssä raikkaasti nuorisogenreä tuulettaneesta Skins - Liekeissä -sarjasta tuttu Dev Patel on Jamalina yksinkertaisesti yliveto. Katunokkela ja slummiarjen armottoman irvistyksen liiankin läheltä nähnyt nuorukainen, joka älynsä ja oppimiskykynsä avulla on ensimmäiseksi selvinnyt hengissä, ja vasta sitten päässyt yhteen maailman suosituimmista tv-visailuista. Salimia esittävä Madhur Mittal tekee niin ikään vahvan roolityön veljeään julmempana operaattorina, jolle slummien surullisemmat sivut tarjoavat myös toimeentulon. Ylistystä ansaitsevat myös nuoria Jamalia ja Salimia eläväisesti esittävät Ayush Mahesh Khedekar sekä Azharuddin Mohammed Ismail, joiden omatkin lähtökohdat ovat olleet Mumbain pahemmalla puolella. Suloinen Freida Pinto tekee kauriinsilmineen aikuisen Latikan roolissa lähtemättömän vaikutuksen.

A.R. Rahmanin score yhdistelee ennakkoluulottomasti itää ja länttä, nykyaikaa ja mennyttä. Sähköisemmät instrumentit soivat sulassa sovussa intialaisten perinnesoittimien sitran ja sarangin kanssa, luoden aivan uudenlaisen elämyksen elokuvamusiikin saralla. Henkilökohtainen Oscar tuli Allah Rakha Rahmanille niin koko scoresta, kuin parhaasta laulustakin (Jai Ho), vaikka intron tehokas O…Saya taitaakin nousta pitkässä juoksussa muistetuimmaksi.

Yhteenveto
Vaihtoehtoja ei ole, joten lukitsen vastauksen A. Slummien miljonääri on vuoden paras elokuva.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016