"I pray for a son who'll be born free!"
Stanley Kubrickin uran varhaistuotannon kulmakiviin kuuluu vuonna 1960 valmistunut, neljällä Oscarilla palkittu, löyhästi tosipohjainen historiallinen eepos Spartacus. Elokuva on julkaistu Suomessakin jo kahteen kertaan DVD:llä. Ensimmäinen julkaisu oli kuvan- ja äänenlaadun puolesta täysin asiallinen, mutta mitään oheismateriaalia paketti ei sisältänyt. Puute korjattiin, kun elokuvasta julkaistiin näyttävä kahden DVD:n paketti, joka sisältää runsaasti lisämateriaalia.
Elokuva perustuu vuonna 73 ennen ajanlaskumme alkua todellisuudessa tapahtuneeseen orjakapinaan. Käsikirjoituksen elokuvaan teki Howard Fastin romaanin pohjalta kylmän sodan aikaisissa kommunistivainoissa epäsuosioon joutunut Dalton Trumbo. Tapahtuma-aika on Rooman imperiumin kukoistuskautta, aikaa jolloin yhteiskunnassa toisaalta elettiin orastavan demokratian ja sivistyksen vallitessa, mutta silti hyödynnettiin häikäilemättä ihmisorjuutta ja gladiaattoritaisteluiden kaltaiset julmuudet olivat "paremman väen" suosikkiviihdettä.
Kubrick on luonut hienon puheenvuoron vapauden puolesta, arvoista, jotka meille länsimaisille hyvinvointiyhteiskunnan kasvateille ovat itsestäänselvyyksiä, mutta jotka eivät sitä ole edes vuonna 2004 kaikille maailman ihmisille. Taiturimaisella otteella Kubrick käsittelee sekä elokuvan intiimejä tuokioita että massiivisia taistelukohtauksia, joissa tuhansien miehien armeijat ottavat verisesti mittaa toisistaan. Kubrick sai kuitenkin elokuvan tekovaiheessa tuntea, ettei hänellä ollut mitään kontrollia tarinan käsikirjoitukseen, vaan hänen kätensä olivat tiukasti sidotut studion ja tuottajien toimesta. Kaikissa myöhemmissä elokuvissaan Kubrick vaatikin itselleen ehdottoman ja täydellisen kontrollin kaikkeen elokuvaan liittyvään.
Myös elokuvan tuotantoon osallistunut Kirk Douglas näyttelee Spartacusta, suolakaivoksilta gladiaattorikoulutukseen joutuvaa orjaa, joka nousee kapinaan tyranniaa ja orjuutta vastaan. Hänen esimerkkinsä rohkaisee muita ja pian kouluttamaton orja huomaa olevansa Rooman mahtavaa armeijaa uhmaavan kapina-armeijan kenraali. Hän on esimerkillään tehnyt joukosta orjia, karkureita ja roskasakkia taistelutahtoisen ja yhtenäisen joukon, johon edes Rooman senaatti ei voi suhtautua huolettoman vähättelevästi.
Samanaikaisesti poliittiset vallantavoittelijat Crassus (loistava Laurence Olivier) ja Gracchus (Charles Laughton) pyrkivät hyötymään orjakapinasta omien poliittisten tavoitteidensa saavuttamiseksi. Crassus onnistuukin saamaan itselleen käytännössä diktaattorin oikeudet, tukenaan nuori kunnianhimoinen upseeri Caius Julius Caesar (John Gavin).
Eräitä elokuvan kohtauksia pidettiin sen valmistumisen aikoihin niin rohkeina, että elokuvasta julkaistiin alun perin huomattavasti lyhennelty versio. Vasta 1990-luvun alussa, pitkällisen entisöintityön jälkeen, elokuva julkaistiin Laserdiscillä ja videolla kokonaisuudessaan. Entisöity versio sisältää myös kohua herättäneen "etanoita vai ostereita" -kohtauksen, jossa Crassus yrittää vietellä orjansa Antoninuksen (Tony Curtis). Tästä kohtauksesta ei 1990-luvun alussa ollut enää olemassa käyttökelpoisen ääniraidan sisältävää versiota, joten osana restaurointia Tony Curtis nauhoitti omat repliikkinsä uudelleen yli 30 vuotta alkuperäisen elokuvan tekemisen jälkeen. Koska Laurence Olivier oli kuollut vuonna 1989 jouduttiin hänen repliikkiensä osalta turvautumaan vielä erikoisempaan ratkaisuun. Kyseisessä kohtauksessa Olivierin repliikit lausuu Sir Anthony Hopkins, jolla on mainio kyky imitoida englantilaisten kollegojensa puhetapaa. Myös eräitä muita kohtauksia on laajennettu ja tämä DVD-versio sisältää vielä laajennetun musiikkiraidan alkusoittoineen ja väliaikamusiikkeineen.
Elokuvan orjakapina ja monet henkilöistä perustuvat todellisuuteen, mutta tarinassa on sumeilematta sekoitettu aikakausia ja tapahtumia. Minkäänlaista historiallista tarkkuutta tarinasta on siis turha etsiä, mutta jos ei moisten pikkuseikkojen anna pilata elokuvanautintoaan, sen enempää kuin eräässä taistelukohtauksessa kuvan taustalla vilahtavan rekka-auton tai roomalaisten sotilaiden rannekellojen, on tämä elokuva varsin sujuvaa ja ajatuksia herättävää viihdettä ihmisen vapaudenkaipuusta ja uskosta parempaan tulevaisuuteen.
Kuva
Edellisen DVD-julkaisun tapaan on tämä Special Edition -painoskin varustettu anamorfisella 2,20:1 -kuvasuhteella. Yli neljän vuosikymmenen takaiseksi elokuvaksi DVD:n kuva on hyväksyttävällä tasolla. Kuvassa esiintyy hieman filmimateriaalista peräisin olevaa kohinaa eikä kuvan terävyys ole aivan jokaisessa varjoisessa kohtauksessa huippuluokkaa.
Sen sijaan kuvan pakkauksesta johtuvia ongelmia en kuvassa havainnut. Tässä auttanee elokuvan jakaminen kahdelle levylle. Levynvaihto on sinänsä sijoitettu oivallisesti elokuvan väliajan kohdalle. Valitettavasti vain väliajan päättymisestä ilmoittava musiikki on sijoitettu ykköslevyn loppuun eikä kakkoslevyn alkuun, johon se loogisesti kuuluisi.
Sekä DD että DTS -raidat toimivat hyvin. Molemmat toistavat elokuvan dialogin kirkkaasti. Pääasiassa elokuvan äänimaisema painottuu vahvasti etukanaviin, mutta hetkittäin myös surround-kanavat heräävät eloon, vaikka ensisijaisesti niitä hyödynnetään hillityn tilavaikutelman luomiseen. Subwooferille tämä julkaisu ei juuri purtavaa tarjoile.
Lisämateriaali
Kommenttiraidat
Ensimmäisellä kommenttiraidalla äänessä ovat pääosan näyttelijä / tuottaja Kirk Douglas, näyttelijä / apulaiskäsikirjoittaja Peter Ustinov, kirjailija Howard Fast, tuottaja Edward Lewis, entisöintiasiantuntija Robert A. Harris sekä tuotantosuunnittelija Saul Bass. Kommenttiraita on koostettu useammasta eri äänityksestä ja selvästikin eräät kommentoijat kertovat tapahtumista vain muistikuviensa varassa, ilman kuvaa. Eritoten Ustinovin kommentit ovat kuitenkin mielenkiintoisia.
Toinen kommenttiraita on jokaisen elokuva-alan opiskelijan todeksi tullut märkä uni: Näyttelijä Matthew McConaghey lukee käsikirjoittaja Dalton Trumbon sangen kriittisiä kommentteja elokuvasta. Kommentteja ei ole aivan jokaiseen elokuvan kohtaukseen, joten kommenttien välinen hiljaisuus on täytetty säveltäjä Alex Northin ennen kuulemattomalla musiikilla.
Poistetut kohtaukset
- Spartacus tapaa Varinian - UK-versio (2:01)
- Spartacus tapaa Varinian - USA-versio (2:19)
- Vuoden 1967 version loppukohtaus (2:22)
- Gracchuksen itsemurha (0:54)
DVD:n valikossa puhutaan poistetuista kohtauksista, mutta kyseessä on kuitenkin todellisuudessa kolme elokuvassa nähtävää kohtausta hieman laajennettuina versioina.
Uutisia kuvauspaikalta
- Ensi-ilta Lontoossa
- Tony Curtis vastaanottaa Bambin (Saksalaisen elokuvalehden lukijapalkinnon)
- Laurence Olivier Hollywoodissa
- Kirk Douglas ikuistaa jalanjälkensä betoniin
- Kirk Douglas New Yorkissa
Yhteensä näillä Spartacuksen kuvausten yhteydessä tallennetuilla mustavalkoisilla uutiskatkelmilla on kestoa viitisen minuuttia.
Haastattelut
- Jean Simmons (3:37)
- Peter Ustinov (2:52)
- Peter Ustinov (24:26)
Kaksi ensimmäistä haastattelua on tehty elokuvan kuvausten yhteydessä ja ne ovat melko tavanomaista markkinointihuttua. Sensijaan vuonna 1992 tehty pidempi Ustinovin haastattelu on erittäin mielenkiintoinen.
Gladiaattorikoulun kulissien takana (5:06).
Tässä koosteessa seuraamme elokuvassa nähtävän gladiaattorikoulun kulissien rakentamista. Kuvissa esiintyy myös kohtauksiaan harjoittelevia näyttelijöitä. Mitään kommentteja emme kuule, vaan taustalla kuuluu ainoastaan musiikkia.
Markkinointimateriaali
- Tuotantokuvia - runsaat 200 valokuvaa elokuvan tuotantovaiheesta
- Aulakortteja
- Julisteita / Lehtimainoksia
- Sarjakuva - muutamia otteita elokuvaan pohjautuvasta sarjakuvasta
Kubrickin luonnoksia
Kolmetoista sangen suurpiirteistä luonnospiirustusta, joissa hahmotellaan elokuvan loppukohtausta.
The Hollywood Ten (14:43)
Rakeisella mustavalkokuvalla ja suttuisella ääniraidalla varustettu autenttinen dokumentti Hollywoodin kommunistivainojen uhreiksi joutuneista kymmenestä elokuva-alan vaikuttajasta. Tässä joukossa oli mukana myös Spartacuksen käsikirjoittaja Dalton Trumbo.
Teatteritraileri (2:44)
Trailerissa mainitaan elokuvan voittamat Oscar-palkinnot, joten todennäköisesti kyseessä on vuoden 1967 uudelleenjulkaisun yhteydessä tehty traileri.
Saul Bass Storyboards
23 tuotantosuunnittelija Saul Bassin laatimaa kuvakäsikirjoitusluonnosta.
Kaikki elokuvan sisältämä lisämateriaali, kommenttiraitoja myöten, on tekstitetty samoilla kielillä kuin elokuva. Myös molemmilla kotimaisilla. Tosin pieneltä liioittelulta tuntuu, että bonusmateriaalia selatessa tekstitysvalinta pitää tehdä jokaisen katkelman alussa.
Yhteenveto
Spartacus on komeasti toteutettu miekka ja sandaali -lajityypin spektaakkeli, jolle monet tuoreemmat genren edustajat ovat paljon velkaa, mm. Mel Gibsonin Braveheart ja Ridley Scottin Gladiator. DVD tekee hyvin oikeutta elokuvalle ja on mallikkaasti toteutettu. Olkoonkin, että oheismateriaalia elokuvan tekemiseen ja taustoihin liittyen olisin levyltä toivonut löytyvän vielä enemmän.
Vanhan Spartacus-julkaisun omistajia tietenkin kiinnostaa, kannattaako levyä päivittää uuteen Special Editioniin? Kuten jo arvostelun alussa totesin, vanha julkaisu on kuvan ja äänen suhteen täysin asiallisella tasolla. Tällä rintamalla uusi painos, DTS-ääniraidasta huolimatta, ei tuo merkittävää parannusta. Päivittäminen on perusteltua lähinnä siinä tapauksessa, että Special Editionin lisämateriaali kiinnostaa.
- Kirjaudu sisään lähettääksesi kommentteja