Alkuperäinen nimi: 
Star Wreck: In the Pirkinning
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2005
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Musiikki: 
Tuottaja: 
Ikäsuositus: 
11
Kesto: 
103
Star Wreck: In the Pirkinning (Imperial Edition)
J. Pikkarainen, La, 21/04/2007 - 00:00

Elokuva
Jos Star Trek - ja Babylon 5 -universumi tappelisi, niin kumpi voittaisi? Tähän hartaiden scifistien vuosikausia vaivanneeseen kysymykseen on vihdoin tullut vastaus. Ilmaiseksi jaettava Star Wreck: In the Pirkinning on suomalaisen Samuli Torssosen ideoiman Star Wreck -saagan kuudes osa. Kyseessä on ensimmäinen vakavasti otettava suomalainen kokoillan sci-fi-elokuva, jossa mikään ei ole pyhää.

Menneisyyteen maapalloa ilkeiltä muukalaisilta pelastamaan tulleet kapteeni Pirk (Samuli Torssonen), Info (Antti Satama) ja Dwarf (Timo Vuorensola), ovat viettäneet hiljaiseloa nykyajan Maassa kadotettuaan tähtilaivansa Potkustartin. Varoakseen häiritsemästä herkkää aikalinjaa, on sankarikolmikko viettänyt varsin matalaprofiilista elämää maapallolla. Pirk mättää roskaruokaa paikallisessa Hesburgerissa ja pyrkii todistamaan omaa suuruuttaan naisille, samalla kun Dwarf hoitaa juopuneiden teekkareiden nälkäisiä toiveita snagarilla. Tylsyyteen tulee kuitenkin muutos, kun Tiedä-lehden uusimman numeron paljastus kertoo historian kulkevan toisenlaista polkua. Yhdysvaltain Kennedyn avaruuskeskuksen läpimurtoa antimaterian kehityksessä ei olekaan tapahtunut, ja kolmikon pitää löytää vaihtoehtoinen keino perustaakseen uljas P-liitto uudestaan. Apu löytyy tutun ja turvallisen itänaapurimme Venäjän ydintehtailta.

Pikaisen vallankumouksen, muutaman vuoden kehitystyön ja nopean maapallon valloituksen jälkeen uusi ja mahtava P-liitto nousee keisari Pirkin johdolla kohti avaruutta. Elintilan loppuessa maasta ja kansan alkaessa kapinoimaan, joutuu Pirk etsimään uutta elintilaa muilta planeetoilta. Useiden vesiperien jälkeen löytyy outo matorööri toiseen ulottuvuuteen. Röörin toisessa päässä on maan kaltainen rinnakkaisulottuvuus, jota johtaa puolueettoman Baabel 13 -avaruusaseman kapteeni Sherrypie (Atte Joutsen). Kahden suuren egon kamppailu ideologian, rauhan ja uuden elintilan puolesta johtaa odottamattomiin seurauksiin.

Elokuvaan käytetty aika ja lopputulos tekevät Star Wreck: In the Pirkinning -elokuvasta hieman muista amatöörituotannoista poikkeavan. Seitsemän vuoden ajan viiden hengen vakiotiimillä ja reilun kolmensadan muun ekstran kanssa tuotettu elokuva muutti muotoaan useamman kerran ennen lopullista versiota. Kunnianhimoinen projekti oli aluksi tarkoitus olla vain parikymmentä minuuttinen avaruustaistelupätkä, joka sitten paisui monien mutkien kautta 100-minuuttiseksi kokoillan elokuvaksi. Tuotannossa mukana olleille In the Pirkinning oli ensimmäinen askel täyspitkän elokuvan pariin, ja moni asia opeteltiinkin perusteista lähtien.

Elokuvan huumori on jakanut mielipiteet jyrkästi kahtia. Star Trek - ja Babylon 5 -sarjoja rajusti parodioiva In the Pirkinning ei välttämättä aukea sarjoja näkemättömille, ja suuri osa huumorista revitään juurikin näistä kahdesta tekijästä. Suurlähettiläs Flush tai pahamaineinen Festerbester tuskin avautuu Babylon 5 -sarjaa näkemättömille, ja vastaavasti Dwarfin heitto taktisen tuolista ei avautune Star Trek -universumiin perehtymättömille. Hieman perinteisempää huumoriakin toki löytyy. P-liiton propagandavideo maailman valloituksesta on hilpeää seurattavaa ja C.P.P. Potkustartin turkulaisittain murtava konemestari aiheuttaa takuuvarmat naurut. Sci-fi-sanaston hilpeät suomennokset tuikuttimineen, matorööreineen ja tuuppausvoimineen aiheuttavat hilpeitä hymähdyksiä kaikille genren teknobablen tunteville.

Suurimmat syyt mielipiteiden eroavaisuuksiin ovat olleet näyttelijöiden roolisuoritukset ja liioiteltu ylinäytteleminen. Useat heistä tulkitsevat roolinsa kirkkaasti yli rajojen, ja osa vuorosanoista lausutaan liian innokkaasti tai vastaavasti turhan tylsistyneesti. Etenkin Torssosen heittelehtii Pirkin tulkinnassa laidasta laitaan. Välillä kohtaukset esitetään juuri oikealla asenteella, kun taas välillä apinan lailla hyppivä Torssonen vetää tulkintansa täysin överiksi. Toki hyviäkin suorituksia löytyy. Reippaasti kärkikastiin nousee Jari Aholan tulkitsema turvallisuuspäällikkö Mihail Karigrandi. Valitettavasti mies saa harmillisen vähän ruutuaikaa, eivätkä lisäminuutit olisi olleet lainkaan pahitteeksi. Onhan mies kuitenkin kaikkien janoisten sankari, aikamme legenda. Venäjän presidenttiä näyttelemä Kari Väänänen on poppoon ainoita oikeita näyttelijöitä, joka kuitenkin sortuu samaan ylinäyttelyyn muiden kanssa.

Paljon puhetta herättäneet erikoistehosteet ovat todellakin kehunsa ansainneet. Tehosteet olivat jo näyttäviä ilmaisjakeluversiossa, mutta uutta Imperial Editionia varten niitä on parannettu entisestään. Alkuperäistä versiota vaivannut epätasaisuus tehosteiden kohdalla on nyt korjattu, eikä efekteissä ole juuri heikkoja lenkkejä. Minkään suuren Hollywood-sci-fi-tuotannon tasoon ei edelleenkään päästä, mutta esikuvat ylitetään reippaasti. Elokuvan useampiminuuttinen avaruustaistelu on ylivoimaisesti elokuvan parasta jälkeä. Säteet halkovat niin avaruutta kuin aluksia, samalla kun kymmenpäiset avaruusalusarmadat kiertelevät toisiaan.

Tekniikka
Anamorfinen 2.35:1-suhteen kuva jättää hieman toivomisen varaa, joskaan se ei tule minään suurena yllätyksenä. Harrastelijalaitteistolla kuvatut kohtaukset ovat auttamattomasti liian pehmeitä. Sinitaustaa vasten ja jälkikäsittelyssä digitaalisin keinoin luodut taustat haittaavat entisestään luoden vähän liiankin suurta kontrastia. Täysin tietokoneella tehdyt kohtaukset ovat sen sijaan tarkkuudessa erinomaisia.

Äänipuolella on käynyt melkoinen kommellus, sillä luvattu Dolby Digital 5.1 -raita onkin todellisuudessa stereo, sanoi laitteisto mitä tahansa. Tekijät ovat tiedostaneet ongelman ja pahoittelevat tapahtunutta. Joskin kunnon efektitykitystä olisi mieluusti kuunnellut täysiverisen miksauksen voimin, hoitaa stereoraitakin tehtävänsä moitteetta. Puheesta saa suhteellisen hyvin selvän, eikä muunkaanlaisia häiriötekijöitä ole havaittavissa. Valitettavaahan tämä silti on. Star Wreckin musiikista vastaa Tapani Siirtola, joka on ottanut hoitaakseen elokuvaan sopivan mahtipontisen orkesterisävelmän.

Lisämateriaali
Kahdelle levylle jaetut lisämateriaali ovat herkkua paitsi elokuvan ystäville, niin myös suomalaisen amatöörielokuvan ystäville. Ensimmäiselle levylle on jätetty varsin pätevää tavaraa, eikä suinkaan kaikkia herkkuja ole säästetty jälkimmäiselle bonuslevylle. Lisämateriaali on vaihtoehtoisesti katsottavissa englanninkielisin tekstein.

Levy 1:

Kommenttiraita – Tekijät (Timo Vuorensola, Atte Joutsen ja Samuli Torssonen) käyvät läpi varsin informatiivisesti kuinka eri kohtaukset ovat saaneet alkunsa, minkälaisia ongelmia (etenkin valaistuksen kanssa) tuotannossa on ollut sekä yleistä triviaa kaikille kiinnostuneille. Eikä pojilta myöskään juttu lopu kesken, vaan suut käyvät koko keston ajan.

Star Wreckin henki (49:23) – Ensimmäisen levyn kruunaa lopulta laaja kuinka kaikki syntyi -dokumentti, jossa tarkastellaan Star Wreck -käsitettä aina vuoden 1992 ensimmäisestä animaatiosta lähtien ja päädytään lopulta In The Pirkinningiin ja sen tuomiin uusiin kuvausteknisiin asioihin. Erittäin mielenkiintoista tavaraa, ja ainoa miinus tätä katsoessa tuleekin siitä, että SW1-5 olisi ollut hyvä nähdä julkaisun lisämateriaalina lyhyiden pätkien sijaan.

Levy 2:

Toiselle levylle on sisällytetty vielä kolme dokumenttia: Definite Inside-Out (70:11), Star Wreck: Keisarin leikkaus (19:49) ja Kohti Rautataivasta (29:53). Ensimmäinen on laaja making of -dokumentti, jossa vitsailun ohella nähdään myös projektin etenemistä haastattelujen kera. Keisarin leikkaus kulkee puolestaan lisänimellä Näin tehtiin Imperial Edition, mikä kertonee siitä kaiken oleellisen. Viimeinen dokumentti valottaa taas Energia Production -yhtiön seuraavaa kokopitkää elokuvaa, jonka idea lähti erään saunareissun yhteydessä. Tiedot projektista ovat kuitenkin erittäin salaisia, eikä elokuvasta kerrota juuri suuria linjoja pidemmälle.

Poistettuja kohtauksia -valikon takaa löytyy kolme kappaletta niin pidennettyjä kuin poistettujakin kohtauksia. Tämän lisäksi osio pitää sisällään kaksi vaihtoehtoista taistelukohtausta Pirkin ja Festerbesterin välillä, vaihtoehtoisen lopun sekä elokuvan ensimmäiset 15 minuuttia vuodelta 2001.

Lisäksi levyltä löytyy kahdeksan minuutin edestä pilalle menneitä kohtauksia, joskaan ei kovin hauskoja sellaisia, sekä kuvagalleria.

Yhteenveto
Star Wreck: In the Pirkinning on seitsemän vuoden opiskelutyön lopputulos. Torssosen ideoima Star Wreck -saaga sai alkunsa 90-luvun alun lyhyillä animaatioilla, joiden irvailun pääkohde oli Star Trek -sarja. Animaatiot kehittyivät pikaisista Star Control -kopioista aina viidennen osan näyttelijävoimin työstettyyn vajaan tunnin mittaiseen lyhytelokuvaan. Kuudennessa osassa panokset ja tavoitteet on korotettu sfääreihin, mikä myös näkyy. Reilu puolitoistatuntia kestävä In the Pirkinning todistaa, millaista jälkeä pelkällä rakkaudella aiheeseen saa aikaan.

Imperial Edition tuo valmiiksi jo näyttäviin tehosteisiin enemmän potkua sekä roppakaupalla mielenkiintoista lisämateriaalia. Puhtaasti faniasteen kysymys haluaako tukea suomalaista amatööriteollisuutta toistamiseen, mikäli vanha julkaisu löytyy hyllystä. Jos lisämateriaali tai parannetut tehosteet eivät merkkaa niin paljoa, on aiempikin julkaisu varsin kelvollinen.

Kuvasuhde: 
2.35:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
2
Aluekoodi: 
Ääni: 
Dolby Digital 2.0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016