Alkuperäinen nimi: 
Tracks
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2013
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
11
Kesto: 
106
Tracks
Jussi U. Pellonpää, To, 09/10/2014 - 00:00

Elokuva
On vuosi 1977, kun Robyn Davidson (Mia Wasikowska) lähtee pitkälle matkalle, matkalle tuntemattomaan ja itseensä. Reitti vie halki Australian, aina Alice Springsistä Intian valtamerelle, matkaa kertyessä yhteensä yli 2700 kilometriä. Matkakumppaneina Robynilla on ainoastaan neljä kamelia ja uskollinen koiransa Diggity. Kun National Geographic Magazine saa vihiä matkasta, lehti lähettää paikalle kuvaajansa Rick Smolanin (Adam Driver) taltioimaan uhkarohkean ja vaarallisen yrityksen.

Ohjaaja/käsikirjoittaja John Curran on tullut tutuksi suurelle yleisölle Edward Nortonin tähdittämistä elokuvista Kirjava huntu (The Painted Weil, 2006) ja Stone (2010), sekä eritoten käsikirjoituksestaan Michael Winterbottomin loistavaan Jim Thompson -sovitukseen Tappaja sisälläni (The Killer Inside Me, 2010). Tracksissa Curran on tarttunut hyvällä otteella Robyn Davidsonin saman nimiseen muistelmateokseen, jonka on valkokankaalle sovittanut Marion Nelson.

Australialaisten aboriginaalien lanseeraama Walkabout tarkoittaa irtiottoa, matkaa kauas kaikesta, jonka aikana yleensä nuoret pojat tulisivat löytämään sisäisen miehensä ja merkityksen olemassaoloonsa. Robynin motiiveina toimivat yhtä lailla tahto löytää oma tarkoituksensa maailmakaikkeudessa sekä äidin itsemurhan jälkeen vieraantuneen isänsä nuoruudessa tekemät reissut Afrikkaan. Yhtä lailla kun Tracks heijastelee Robynin kasvua ihmisenä matkansa aikana, se maalaa kuvan Rickin, alituiseen höpöttävän New Yorkilaisen stressipesän muutoksesta ymmärtämään muutakin kuin deadlineja ja työpaineita. Kaksikon suhde kasvaa kauniiksi ja kumpaakin osapuolta ymmärtäväksi ystävyydeksi.

Pääkuvaaja Mandy Walkerin huikaisevat panoraamat mahtavista maisemista mykistävät kauneudellaan ja toimivat kankaana Robynin sielunmaisemalle, leikkaaja Alexandre de Franceschin kutoessa niistä henkevän ja rauhallisen kokonaisuuden, jonka voima on parhaimmillaan miltei hypnoottinen.

Indiesuosikista Hollywoodin monipuoliseksi tähdeksi nopeasti noussut Mia Wasikowska oli todellisen Robyn Davidsonin ensimmäisen valinta näyttelemään itseään ja hän tekeekin erinomaisen sisäistetyn roolityön, ottaen jälleen aimo askeleen eteenpäin urallaan. Taitava Wasikowska tavoittaa hienosti Kamelinaiseksi nimettyä Robynia eteenpäin ajavat voimat, tuoden raskaan ja luonnonvoimienkin runteleman matkan henkilökohtaisesti koettavaksi. Lähinnä pikkurooleja elokuvissa (J. Edgar (2011), Lincoln (2012), Inside Llewyn Davis (2013)) ja tv:ssä tehnyt Adam Driver on niin ikään hyvä reissua määrätyin väliajoin dokumentoivana kuvaajana, jonka huoli kasvaa Robynista yhtä matkaa karttuvien kilometrien kanssa.

Rolley Mintuma on Mr. Eddy, Robynin halki pyhien maiden ohjaava aboriginaali ja Robert Coleby Robynin isä. Erityismaininnan ansaitsevat myös elokuvan eläinnäyttelijät, kamelit Morgan, Mona, Istan ja Mindie sekä Diggityn turkissa tuhahteleva, pelastuskoiraksi koulutettu ja hauskalla nimellä sinattu labradorinnoutaja Special Agent Gibbs sekä tämän stunttina toiminut saman rotuinen Ziva.

Yhteenveto
Henkisyyttä korostava matka henkeäsalpaaviin maisemiin ja erityisesti ihmiseen itseensä, joka voi löytää jotain olemassaololleen niin olennaista mitä ihmeellisemmistä koettelemuksista ja paikoista kaukana kaikesta.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016