Elokuva
Kansan suuresti rakastama ja kriitikoiden vihaama törkyturpa teki ensiesiintymisensä vuonna 1973. Nyt yli kolmekymmentä vuotta jatkunut saaga on saapunut tiensä päähän, kun Uuno Turhapuro - This is my life julkaistiin DVD:llä vuoden 2004 loppupuolella.
Yli 30 vuoden aikana Uuno Turhapuro ei ole juurikaan muuttunut luonteeltaan. Kyseessä on yhä se sama ruokaa rakastava, kauniita naisia palvova ja työtä välttelevä verkkopaitahulttio, joka esiteltiin ensimmäisessä Uuno-elokuvassa. Pääosanesittäjä Vesa-Matti Loiri on tosin yli 30 kiloa painavampi kuin tuolloin, mutta herkullisten elämäntapojen ruumiillistumana lisäkilot lienevät vuosien saatossa myös Turhapurolla ymmärrettäviä.
Pääasiassa Ere Kokkosen ja Pertti "Spede" Pasasen (1930-2001) yhdessä ideoimat Uuno-elokuvat ottivat aina kantaa joihinkin aikansa uutisaiheisiin ja villityksiin. Käytettävän materiaalin puuttuessa palautetta saivat niin Uuno-elokuvia haukkuneet kriitikot kuin leffasarjan rahoitusta nihkeästi tukeva elokuvasäätiökin.
This is my life ottaa omalta osaltaan pientä kantaa tosi-tv - ja televisiovisailujen suuntaan, joita herran vuosina 2004-2005 on tarjolla enemmän kuin tarpeeksi joka maassa ja joka kanavalla. Uunoissa ei ole koskaan otettu asioita liian vakavasti (paitsi ruokaa), eikä viimeisin Ukunokaan ole poikkeus. Ennen kuin elokuvan hankkii, on muistutettava, että se on eräänlainen Uunon historiikki. Kertausta menneistä tapahtumista muisteloiden merkeissä. Tämä on kuitenkin vain toissijainen asia, sillä elokuvassa ei sorruta pelkkään menneiden muisteluun, vaan siinä on oma juonensakin.
Käydessään vaimonsa (Marjatta Raita) kanssa tapaamassa appivanhempiaan vanhainkodissa, Uuno pistää merkille hyvän ruokatarjoilun ja ympärillä pörräävät, viehättävät hoitsut. Ongelmana on maltaita maksava ylöspito, eikä Uuno ole edes tarpeeksi vanha. Uuno ratkaisee tilanteen maskeeraamalla itsensä vanhukseksi ja käymällä ruokailemassa vanhainkodissa, palatakseen illaksi takaisin kotiinsa nukkumaan. Aivan kuin sattumalta Uunon vanha kaveri Sörsselssön (Simo Salminen) on vanhainkodin talonmiehenä, joutuen tahtomattaan auttamaan Uunoa tämän pähkähullussa hankkeessaan.
Samalla kuitenkin tapahtuu kummia. Joku tyhjentää vanhainkodin jääkaapin typötyhjäksi ja Sörsselssön ilmoittaa Uunon television suosittuun This is my life -kilpailuun, jossa osallistujan on kerrottava mahdollisimman mielenkiintoinen elämäntarina. Voittaja pääsee jatkuvasti lähemmäksi shown pääpalkintoa, miljoonaa euroa. Tietenkin ohjelman tuottajat ajattelevat vain ohjelman taloudellista puolta ja katsojalukuja, jotka romahtaisivat sen jälkeen jos johtaja Turhapurolle annettaisiin mahdollisuudet pääpottiin.
Ohjaaja ja käsikirjoittaja Ere Kokkonen on saanut kasaan lähes kaikki vanhojen Uuno-leffojen näyttelijät, vain pari hahmoa puuttuu. Mukana ovat kuitenkin vanhat tutut naamat eli Uunon appiukko, vuoristoneuvos Tuura (Tapio Hämäläinen), sihteeri Unelma Säleikkö (Elli Castrén) ja opettaja Happonen (Helge Herala), muutamia mainitakseni. Kaipaamaan jäi ainoastaan Jyrki Kovaleffia, jolla on ollut sivurooli useammassakin Turhapurossa.
Uuno Turhapuro - This is my life on läpileikkaus pitkään elokuvasarjaan, antaen sille kunniakkaan päätöksen, joka saattaa jopa liikuttaa kyyneliin monia Uuno- ja Spede-faneja. Paras Turhapuron seikkailuista kertova leffa ei ole kyseessä, ei lähellekään, mutta se sulkee Uuno-ympyrän ja tekee sen ihan passelisti.
Kuva
Uunojen DVD-julkaisujen kuvanlaadussa ei ikinä ole ollut mitään hurraamista, eikä This is my life tee poikkeusta. Verrattuna muihin julkaisuihin kuvanlaatu on kuitenkin sarjan parhaimmasta päästä, vaikka reunaterävöitymistä esiintyykin jossain määrin. Anamorfinen 1.77:1-suhteen kuva on pienestä yliterävöinnistään huolimatta kohtuulaadukas, mutta rakeisuutta esiintyy Uuno-sarjalle totuttuun tapaan läpi elokuvan.
Ääni
Stereoraita on selkeä, toimien kohtuullisen hyvin omissa rajoissaan. Edesmenneen Jaakko Salon Uuno-musiikin sävellysvastuun on ottanut legendaarinen pianisti - Jean Pierre Kuselan (Loiri) aisaparina, tuolloin Puppena paremmin tunnettu, Olli Ahvenlahti.
Lisämateriaali
Aikaisemmissa Uuno-julkaisuissa ei ole lisämateriaaleilla juhlittu. Nyt luvassa on kuitenkin harvinaista herkkua risaisen verkkopaita-törkyturvan ystäville.
Näin tehtiin (41:39) on erittäin laaja katsaus Uuno-leffan tekoon aina ideointivaiheesta kuvauksiin. Dokumentti alkaa Eren ja Veskun pitäessä ideariiheä Vierumäen mökillä. Ere naputtelee läppäriinsä ideoita, joita he saavat Loirin kanssa kasaan. Välillä vieraillaan kuvauspaikalla, otetaan vastaan näyttelijöitä ja muistellaan menneitä. Dokumentin aikana vietetään myös Veskun 59-vuotissynttäreitä.
Kommenttiraidalla äänessä ovat Ere Kokkonen ja Vesa-Matti Loiri, jotka muistelevat enemmän menneitä Uuno-leffoja kuin keskittyvät tuoreimman teoksensa kommentointiin. Kommenttiraidalta irtoaa kuitenkin varsin riittävästi triviatietoa tuotantoseikkojen ohella. Levyltä löytyy myös traileri (1:02).
Yhteenveto
Uuno Turhapuro - This is my life on sovelias päätös Uunon seikkailuille. Se on muistoja mieleen tuova retrospektiivi, joka antaa tilaa myös omalle juonelleen, eikä nojaa liiaksi vanhaan arkistomateriaaliin. Elokuva sopii hyvin myös uusille Uuno-faneille tai niille, jotka eivät halua katsella kaikkia aikaisempia Turhapuro-elokuvia joko katsoakseen tätä tai ymmärtääkseen Uuno-konseptia paremmin. Vaikka tarina ja henkilöhahmot kuuluvatkin Uuno-universumiin kuin nenä päähän, jotenkin lopputuloksesta paistaa kamala kiire elokuvan valmistelun ja kuvauksen kanssa. Julkaisun tekninen laatu on luonnollisesti vain keskitasoa, sillä sliipattu ääni ja kuvahan olisivat suoraan verrannollisia siihen, että Uunolla olisi reikäpaidan sijaan ehjä kauluspaita ja kaikki hampaat kiiltävinä tallella.
- Kirjaudu sisään lähettääksesi kommentteja