Vaiana
Jussi U. Pellonpää, To, 23/02/2017 - 07:30

Elokuva

Vaiana (Auli`i Cravalho) on nuori, Motunui-saarella majaansa pitävän heimopäällikkö Tuin (Temuera Morrison) tytär, prinsessa, jonka on pian aika ottaa valta. Mutta sen sijaan Vaiana haluaisi lähteä merelle tutkimaan, mitä horisontin takana piilee, mutta siihen hän ei kuitenkaan ole lupaa, sillä vanhan perinteen mukaan heimon paikka on maalla. Kun katastrofi kuitenkin uhkaa koko kylää, tyttö lähtee uhmapäisenä merelle etsimään puolijumala Mauia (Dwayne Johnson), jonka avulla olisi mahdollista koko maailmaa uhkaava kirous poistaa.

Disneyn 56. kokopitkä animaatio, Vaiana, on tutun turvallista koko perheen seikkailua. Kirkkaat värtit, jalot sankarit, hauskat eläinhahmot ja silloin tällöin kajautetut, vetävät laulut ovat juuri niitä elementtejä, joista niin monet Mikkihiiritehtaan ”piirretyt” on tehty. 1980-luvulta asti Disneyn leivissä olleen veteraaniparivaljakon, John Muskerin ja Ron Clementsin (Pieni merenneito (1989), Herkules (1997), Prinsessa ja sammakko (2009)), ohjaama Vaiana ei varsinaisesti ole askel eteenpäin, vaan hyvinkin riskitön ja varman päälle pelattu esitys, mutta ei se silti tee siitä huonoa tai tylsää elokuvaa.

Vauhtia ja vaarallisia tilanteita piisaa, samaten kuin nokkelaa sanailua, pääkaksikon Mauin ja Vaiana nokitellessa toisiaan hauskoin hetuloin. Hilpeimpinä sivuhahmoina nähdään kiiltävään kilahtanut jättirapu Tamatoa, jonka äänenä Jemaine Clement varastaa koko shown, sekä todella pölvästi kukko HeiHei, jonka sanattomat kommellukset huvittavat muutamaankin kertaan. Jared Bushin käsikirjoitus kierrättää tuttua sanomaa itsensä löytämisestä ja siitä ikiaikaisesta totuudesta, että ylpeys käy lankeemuksen edellä.

Originaalin päärooleissa nuoressa Auli`i Cravalhossa on sopivassa määrin tulta ja tappuraa pärjätäkseen paremmin toimintaelokuvista tutun Dwayne ”The Rock” Johnsonin höpöryöppyjen kanssa, ja kaksikolla onkin selkeästi rooleissaan siinä määrin hauskaa, että se välittyy katsomoonkin saakka.

Suomidubissakaan ei riskejä ole suuremmin otettu, sillä ääneen pääsevät Yasmine Yamajako (Vaiana), Veeti Kallio (Maui), Heikki Sankari (Tui), Arttu Wiskari (Tamatoa) ja Susanna Haavisto (Isoäiti Tala).

Yhteenveto

Varman päälle vedetty, mutta kokonaisuutena varsin toimiva parituntinen, jonka parissa viihdytään vauvasta vaariin. Alkukuvana nähtävä Inner Workings on vauhdikas ja hilpeä katsaus ihmisen sisään houkutuksien edessä.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016