Elokuva
On vuosi 2007 ja Berliinin nettiaktivistiympyröissä pyörivä koodintaitaja Daniel Berg (Daniel Brühl) tapaa suuria suunnitelmia tulevaisuuden tiedonvälityksestä omaavan Julian Assangen (Benedict Cumberbatch), ja miehet onnistuvat luomaan vaatimattomalla budjetilla alustan, joka antaa halukkaille mahdollisuuden ilmiantaa yritysten pimittämiä dokumentteja ja valtiosalaisuuksia nimettömänä. Informaatiota alkaa tulvia WikiLeaksiksi nimetylle sivustolle ja maineen kasvaessa paljastusten koventuessa myös varantoa alkaa virrata sisään. Bergin ja Assangen välit karahtavat kuitenkin kiville, kun Bradley Manning toimittaa ylläpitäjille masiivisen määrän arkaluonteisia dokumentteja Yhdysvaltain armeijan edesottamuksista. Kun Berg huolestuu aidosti paljastajien turvallisuudesta, Assangen motiivit jatkuvaan informaatiotulvaan alakavat vaikuttaa hetki hetkeltä narsistisemmilta. Samaan aikaan ärsytetty USA:n hallinto käy kaikin voimin vastahyökkäykseen.
Bill Condonin vauhdikas dokujännäri Viides valta kuvaa hyvällä sykkeellä WikiLeaksina tunnetun paljastusivuston syntyhetkiä. Samalla se peilaa saitin luojien, Julian Assangen ja Daniel Domscheit-Bergin, moraalia ja tarkoitusperien puhtautta, tosin hyvinkin yksipuolisesti näkokulman perustuessa Domscheit-Bergin kirjaan My Time with Julian Assange at the World's Most Dangerous Website. Toinen teos, johon Viides valta pohjaa on Luke Hardingin ja David Leighin kirjoittama WikiLeaks: Inside Julian Assange's War on Secrecy. Leffan käsikirjoituksen on muokannut tv:lle mm. West Wingia, Fringea ja Paljastavia valheita rustaillut Josh Singer.
Valta korruptoi, sanotaan, ja Condonin 1970-luvun salaliittojännäreiden maailmassa nykytekniikan tukemana liikkuva Viides valta allekirjoittaa väittämän. Vallan vahtikoirana uuden ajan informaatiomessiaaksi itsensä tunteneen Assangen ruokahalu kasvoi syödessä ja pian oman ja läheistensä turvallisuuden vaarantaneet paljastajat jätettiinkin muiden huoleksi, WikiLeaksin kasvaessa maailmanpolitiikkaa ja pörssikursseja horjuttaneeksi instituutioksi. Ihmishenki hintana totuudesta kasvaakin kynnyskysymykseksi Assangen ja Domscheit-Bergin katkeralle välirikolle.
Star Trek Into Darknessissa erinomaisen hallitun roolin heittänyt Benedict Cumberbatch onnistuu tälläkin kerralla upeasti. Cumberbatchin hyytävästi tulkitsema Julian on jäänkylmä operaattori, jolle salaisuuksien palajastaminen muodostuu huumaavaksi pakkomielteeksi ja itsetarkoitukseksi. Ron Howardin hienossa F1-elokuvassa Rush vakuuttanut Daniel Brühl on kuin peilikuva Assangelle, mutta sympaattisuutta hakeva roolityö jää silti pahasti taustalaulajan osaksi. Sivummalla piipahtelee pätevää väkeä: David Thewlis on Guardian-lehden toimittaja Nick Davies ja Peter Capaldi saman julkaisun toimituspäällikkö Alan Rusbridger. Stanley Tucci, Anthony Mackie ja Laura Linney nähdään USAn hallituksen edustajina.
Yhteenveto
Maailman kuuluisimmasta paljastusivustosta tehty elokuva ei paljasta mitään, mitä ei vielä tiedetty, mutta se kertaa lähihistorian suurta tiedonvälitysmurrosta innostuneen imukykyisesti. Mahtaakohan muuten joku ketale olla jo vuotanut Ecuadorin suurlähetystössä piilopaikkaa pitävälle Assangelle laittoman kopion elokuvasta?
- Kirjaudu sisään lähettääksesi kommentteja