Elokuva
Kolmannessa Kaverille ei jätetä DVD-julkaisussa on tuttuun tyyliin viisi satunnaista jaksoa sarjan jokaiselta kolmelta tuotantokaudelta. Poiketen kahdesta edellisestä KEJ-julkaisusta, tällä kertaa on mukana hieman heikompiakin esityksiä. Jaksot poikkeavat myös tarinallisesti totutusta. Levyllä on hieman kokeellisempia teoksia, joissa on mukana tieteistarinaa, perinteistä maalaisromantiikaa puhtaassa Suomen luonnossa ja maalaisfarssia vanhojen kotimaisten elokuvien hengessä.
Levyn avauksena toimii Pirkka-Pekka Peteliuksen ja Taneli Mäkelä kirjoittama ja jälkimmäisen ohjaama farssi Leiwoset ensimmäiseltä tuotantokaudelta. Leiwoset on usein synkän hirtehisestä huumorista tunnetun Kaverille ei jätetä -sarjan kevyimpiä tarinoita. Elämään leppoisasti suhtautuva sekakuoro Leiwoset saa yllättäen kutsun esiiintymään Lepsämän leirintäalueelle. Tarina seuraa omalaatuisten kuorolaisten vaiheita heidän valmistautuessaan suurta tilaisuuttaan varten sekä kesäistä kulttuurimatkaa. Jakso ammentaa huumorinsa yliampuvista henkilöhahmoista ja heidän keskinäisistä suhteista. Erityisesti Antti Litja kuoron johtajana pääsee vauhtiin improvisoidessaan hulvattomia repliikkejään, mutta myös Peteliuksen esittämä, erektiovaikeuksista kärsivä Risto Tuohi sekä hänen vaimonsa Ulla Tuohi (Kristiina Elstelä) tuovat tarinaan oman annoksensa onnistunutta komiikkaa.
Kolmannelta tuotantokaudelta oleva Marianne Tikkasen kirjoittama ja Mikko Mattilan ohjaama Aino poikkeaa alkuaikojen Kaverille ei jätetä -tarinoista. Rautaisille ammattilaisille on kysyntää headhuntereiden pyrkiessä värväämään uusia kykyjä kilpailevien yritysten palkkalistoilta. Jakso on jossain määrin sukua edellisessä kokoelmassa olevalle jaksolle Tiimi. Molemmissa modernissa yritysmaailmassa työskentelevien henkilöiden todellinen luonne alkaa paljastua, kun henkilökohtaiset haaveet ja reaalimaailman lahjomattomat olosuhteet törmäävät. Tarinan edetessä joutuu yksi jos toinenkin arvioimaan omaa asemaansa yritysmaailman kiivaassa kilpailutilanteessa uudelleen. Toisin kuin Tiimissä, Aino ei kuitenkaan onnistu luomaan tarinaan tarvittavaa jännitettä. Osittain se johtuu mielenkiinnottomista ja yksiulotteisista henkilöhahmoista, toisaalta hajanaisesti poukkeilevasta juonesta.
Myös Juuso Räsäsen kirjoittama ja Mikko Mattilan ohjaama Remes on kolmannen kauden tuotantoa. Tarina on futuristinen seikkailu, jossa kaksi aikakautta kohtaavat. Yksinkertaiset, menneisyyttä edustavat metsurit eksyessään ajautuvat outoon, epämääräisessä tulevaisuudessa elävään kyläpahaseen. Kokonaisuus on viihdyttävä, ja ammattitaitoiset näyttelijät hoitavat tehtävänsä varsin mallikkaasti. Pienellä budjetilla toteutettu, puoliprofetiaalisia näköaloja tarjoava sci-fi-parodia ei onnistu täysin lunastamaan lupaavan lähtöasetelman tarjoamia mahdollisuuksia.
Sarjan aloitusjaksosta Candy Fellows tuttu Asko Raappana (Vesa Vierikko) palaa ruutuun uudessa ammatissa: yksityisetsivänä. Petelius ja Mäkelä ihastuivat luomukseensa ja erityisesti Vesa Vierikon tyyliin esittää Raappana-reppanaa, joten he halusivat antaa antisankarilleen toisen mahdollisuuden. Mestarietsivä Askon tarina rakentuukin Raappanan persoonan varaan kuljettaen häntä kommelluksesta toiseen. Vaikka jakso ei yllä lähellekään Candy Fellowsin tasoa, tarjoaa se silti ajoittain hauskojakin oivalluksia.
Ensimmäiseltä tuotantokaudelta peräisin oleva Kesä on kuin klassisen nostalginen kotimainen elokuva, joka romantisoi niin Suomen suven ja luonnon kuin myös luonnollisen viattomen ihmisten puhdasta kauneutta. Pirkko Hämäläisen ja Irina Björklundin esittämät äiti ja tytär ovat viettämässä kesälomaansa idyllisen kauniissa järvimaisemissa. Paikalle saapuva vankikarkuri (Martti Suosalon) tuo draamaan mukaan sen kaipaamaa jännitettä. Lähes vierekkäin majaileva kolmikko kohtaa väistämättä, ja salaperäinen mies herättää mielenkiintoa kahdestaan asustaneissa naisissa. Kesä on ylistyslaulu Suomen lyhyelle suvelle ja kesämökkikaudelle. Samalla se on tyylipuhdas, kliseillä leikittelevä, mutta kuitenkin vakavasti otettava maalaisromanttinen pienoiselokuva. Miltei moderni klassikko, joka on samanaikaisesti sekä tyylikkään perinteinen että kiusoittelevan moderni.
Laadullisesti ja tarinallisesti vaihteleva Kaverille ei jätetä -sarjan kolmas julkaisu ei ole paras mahdollinen tapa tutustua sarjaan. Mukana on kuitenkin viihdyttäviä hetkiä tarjoavia jaksoja. Julkaisu myös tuo korostuneesti esille sarjan monipuolisuuden tarjoten tarinoita farssista scifi-parodian kautta aina kesäiseen romanttiseen draamaan.
Tekniikka
Teknisesti julkaisu on hyvää keskitasoa esittäen jaksot jopa edustavammin kuin aikoinaan televisioesityksissä. Anamorfinen video on suhteellisen tarkka ja värit toistuvat luontevasti. Dolby Digital 2.0 -ääniraita toistaa pääosin dialogista ja musiikista koostuvan äänimaiseman selkeästi. Ensimmäisen tuotantokauden jaksot ovat letterboksattuja ja vasta toisen ja kolmannen kauden jaksot ovat aidosti anamorfisia. Kaikkien jaksojen kuvasuhde on 1.78:1.
Lisämateriaali
Lisämateriaalina on ainoastaan lyhyt Peteliuksen ja Mäkelän haastattelu (11:51), jossa sarjan taustavoimina toimiva kaksikko valottaa levyllä olevien jaksojen taustoja ja tekemiseen vaikuttaneita seikkoja.
Yhteenveto
Itsenäisistä tarinoista koostuva draamasarja Kaverille ei jätetä tarjoaa voimakkaita, usein tummansävyisen huumorin ryydittämiä tarinoita. Toisen kokoelmajulkaisun jaksoissa on suurta vaihtelua niin tarinankerronnallisesti kuin laadullisestikin. Tyypillisestä Kaverille ei jätetä -komiikasta poikkeavat jaksot eivät sinällään ole paras mahdollinen tapa tutustua sarjaan. Sarjasta pitäville tämäkin paketti tarjoaa epätasaisuudestaan huolimatta aimo annoksen hupia.
- Kirjaudu sisään lähettääksesi kommentteja