Elokuva
Tuomas Linna (Ville Haapasalo) tekee väitöskirjatutkimustaan hieman kysenalaisin keinoin. Hän lainaa inguusialaisystävänsä Omar Ghaalan henkilöllisyyttä saadakseen selville miten suomalaiset kohtelevat ulkomaalaisia maahanmuuttajia. Uuden identiteettinsä turvin Tuomas huomaa olevansa varmempi ja sujuvampi ihmisenä kuin omana itsenään. Käykin niin, että Tuomas rakastuu suomea maahanmuuttajille opettavaan Hanneen (Irina Björklund). Pian kuitenkin Tuomas alkaa inhota itseään, sillä kukaan ei pidä oikeasta Tuomaksesta, vaan kaikki tykästyvät Omariin. Tämän lisäksi outojen yhteensattumien ja väärinkäsitysten kautta Hanne alkaa vihata Tuomasta ja rakastuu Omariin tulisemmin kuin koskaan. Lisäksi alkuperäisen Omarin menneisyys saapuu hidastamaan Tuomaksen matkaa oikein Pohjanmaalta saakka.
Ohjaaja Ilkka Vanne (mm. Lakeuden kutsu) on koonnut ympärilleen, Björklundin ja Haapasalon lisäksi, loistavan näyttelijäkaartin. Elokuvassa on myös Vanteen edellisen elokuvahitin, Lakeuden kutsun, näyttelijöitä melkoisesti (mm. Vesa Vierikko, Esko Nikkari ja Kari Väänänen). Elokuvan selkärangan muodostaa kuitenkin henkilöhahmo Tuomaksen ystävä ja hyväntekijä Mahmud Murslan (Pietro Steiner) ja tämän Lainajussit-pesäpallojoukkue, joka koostuu pelkästään maahanmuuttajista eli kuten Murslan asian hieman rasistisestikin ilmaisee: mutakuonoista.
Vanteen elokuvallinen kerronta poikkeaa huomattavasti perinteisestä. Erikoiset kuvakulmat, ns. jaetun ruudun-tekniikka (split screen) ja tietynlaiset kamera-ajot eivät ole osa perinteistä Suomi-elokuvan kuvakerrontaa. Tätä ei olisi osannut odottaa Vanteelta vaan joltain pikemminkin joltain nuorelta musiikkivideomaailmasta ohjaajan uransa aloittaneelta ohjaajanalulta. Käsikirjoituksesta vastaa(vat) Mika Ripatti & Seppo Vesiluoma, jotka ovat ideoineet loistavaa dialogia, joka sekin poikkeaa hienolla tavalla siitä tutusta nuorisoslangi -tai kirjakielidialogista, jota nykyelokuvissa viljellään liiankin kanssa.
Yksi asia, joka elokuvassa on täysin pielessä on kaksi musiikkikappaletta. Toki alkuun sopii hieman Irinaa ja siihen väliin Anna Eriksonia. TikTak-yhtyettä kuullaan myös, mutta jotenkin elokuvan tunnelman vie (käytännössä erittäin loistava kappale, mutta täysin väärään kohtaukseen upotettu) nu-metal yhtye, Killprettyn All the World Has to Offer -biisi - liekö sitten levy-yhtiö maksanut yhtyeensä saamisesta elokuvaan kunnon promootiotarkoituksessa, mutta joka tapauksessa surulliseen kohtaukseen se sopii yhtä hyvin kuin kärpänen soppaan.
Vieraalla Maalla on kuitenkin todella piristävä elokuva suomen elokuvamaailmassa. Komediagenren piirissä se liikkuu sujuvasti romanttisen komedian ja mustan komedian välimaastossa.
Kuva
Julkaisun anamorfinen 2,35:1 kuvasuhteella tarjoiltu kuva tarjoaa yllättävän hyvälaatuista katseltavaa. Tummat kohdat nyt eivät ole niin mustia kuin suoda saattaisi, jos nyt jotain kritisoitavaa kuvasta pitäisi löytää.
Ääni
Onneksi uudet suomalaiset DVD-julkaisut sisältävät 5.1 ääniraidan ja Vieraalla maalla ei tee poikkeusta tässä säännössä. Tosin ääniraitaa hyödynnetään sen suomilla mahdollisuuksilla vain muutamissa ulkokohtauksissa ja silloin kun elokuvassa soi musiikki. Muissa tapauksissa takakaiuttimet pysyvät harmittavan hiljaisina.
Lisämateriaali
Maskin Takana - Making of (17:10) on perinteinen elokuvan tekemisestä kertova dokumentin tapainen, jossa kurkistetaan elokuvan kulissien taakse. Pääosa dokkarista menee elokuvan tekijöiltä leffan juonen ja motiivien selittämiseen. Osa Ville Haapasalon haastatteluista on muuten kuvattu Kauhavalla, elokuvateatteri Y-Kinon odotusaulassa. Lyhyt Hupiottoja (1:05)-extra näyttää kolme pilalle mennyttä otosta. Making of -dokkarin lopussa näitä kyllä löytyy enemmänkin. Musiikkivideot, Anna Erikson: Ajattelen sua (3:20), TikTak: Tänä yönä taivaaseen (3:22) Kilpretty: All the world has to offer (3:39), ovat ihan piristävä lisä.
Ohjaajan ja pääosanäyttelijän kommenttiraita on elokuvan mittainen, joka on Suomi-julkaisuissa nykypäivänäkin melkoinen harvinaisuus. Kommenttiraita onkin tällä kertaa erittäin informatiivinen (jos tietyt yksityiskohdat kohtauksissa ja niiden valmisteluissa kiinnostavat) ja hauska (Haapasalo ja Vanne heittävät välillä melko rankkaakin juttua leffan teosta ja sen tekijöistä). Kommenttiraita muuten löytyy valikon tekstitys -ja ääniraitavalikosta. Lisäksi mukana on seitsemän poistettua kohtausta, neljä tv-spottia, traileri ja teaseri.
Yhteenveto
Vieraalla Maalla on piristävä elokuva. Komedian rytmi on ehkä hieman erilaista mihin Kummeleita, Vintiöitä ja jenkkikomediasarjoja seuraavat ovat tottuneet. Irina Björklund näemmä pärjää myös komediarooleissa, Haapasalo vakuuttaa jälleen kerran ja Vanteelta kunnioitettavan nuorekasta ohjausta.
- Kirjaudu sisään lähettääksesi kommentteja