Elokuva
"You remember it. Remember every bit of it, 'cause we are on the eve of a day that people are going to talk about long after we are dead and gone."
1. syyskuuta 1939 Saksa aloittaa hyökkäyksen Puolaan salamasodan avulla, ja kaksi päivää myöhemmin Englanti ja Ranska julistavat sodan Saksaa vastaan. 2. Maailmansota on alkanut.
10. toukokuuta 1940, Saksan länsirintama aloittaa vyörytyksen kohti Ranskaa Hollannin, Belgian ja Luxemburgin kautta mitätöidäkseen Ranskan Maginot puolustuslinjan. Samaisena vuonna 22. kesäkuuta Ranska on miehitetty Saksan toimesta.
5. kesäkuuta 1944 lähetettiin koodattu viesti "Haavoittaa sydäntäni yksitoikkoisuudellaan" radiossa. Niin Ranskan vastarintalaiset, kuin Ranskassa olevat saksalaiset tiesivät mitä tämä merkitsi; Liittoutuneet tulisivat tekemään maihinnousun seuraavana päivänä.
6. kesäkuuta 1944 liittoutuneet aloittivat valtavan maihinnousu operaation Normandiaan. Alusta lähtien oli jo selvää, että he tulisivat tekemään jotain, joka tunnettaisiin satojen vuosien päästä.
00.11 - Liittoutuneiden purjelentokoneet lentävät Ornen yllä, mukanaan Brittien ilmavoimien majuri John Howard (Richard Todd). Tehtävänään vallata ja sen jälkeen suojella Ornejoen siltaa siihen asti kunnes heidät vapautetaan, sillä silta on strategisesti tärkeä, sillä se vie suoraan maihinnousualueille.
01.07 - Caenin ilmatorjunta havaitsee laskuvarjojoukkoja ja aloittaa tulituksen. Ensimmäiset liittoutuneiden laskuvarjojääkärit tulevat maihin linjojen taakse. Huonon sään vuoksi suurin osa harhailee kauaksi tarkoitetusta laskeutumispaikasta. Samaan aikaan vastarinta tekee tihutöitä saksalaisille puhelinyhteyksille ja kuljetuslinjoille, joiden seurauksesta saksalaiset upseerit epäilevät kaikkia havaintoja vastarintalaisten tekemisiksi.
05.28 - Saksalainen majuri Pulskat (Hans Christian Blech) havaitsee liittoutuneiden laivaston ja ilmoittaa asiasta päätukikohtaan. Hänen ilmoitustaan pidetään mielikuvituksen tuotteena, kunnes kahden minuutin päästä, tasan puoli kuusi, liittoutuneet aloittavat pommituksen.
06.30 - Liittoutuneet nousevat maihin Omahassa ja tuntia myöhemmin myös Goldissa ja Swordissa, sekä 15 minuuttia myöhemmin Junossa. Raskaiden tappioiden saattelemana liittoutuneet yrittävät päästä rannalta sisämaahan valloittaakseen Ranskan takaisin.
Vuonna 1962 ilmestynyt The Longest Day kuvaa, kuten äskeisestä voi huomata, liittoutuneiden valtavaa operaatio Overlordia, jonka tarkoituksena oli vallata Ranska takaisin. Elokuva onkin yllättävästi kuvattu niin liittoutuneiden, saksalaisten kuin ranskalaisten näkökulmasta, tehden heistä muuta kuin vain useiden elokuvien päättömiä pahiksia, ja mikä parasta, he kaikki puhuvat omaa äidinkieltään. Tämä on valitettavan harvinaista nykypäivän elokuvissa, joissa jokainen puhuu englantia "hauskan" murteen kera.
Niinkin massiivinen elokuva kuin The Longest Day tarvitsee myös massiivisen näyttelijäkaartin, ja sen se myös tarjoaa. Meille suomalaisille ehkä tunnetuimpia ovat Amerikassa menestyksen tehneet Robert Mitchum, John Wayne ja Sean Connery, sekä moni muu, mutta mukana on myös monen muun kansallisuuden omaavia henkilöitä, jotka ovat erittäin tunnettuja kotimaassaan. Saksalaisia upseereita esittävät mm. sellaiset henkilöt kuten Werner Hinz, Curd Jürgens ja Paul Hartmann. Ranskan vastarintalaisista löytyy taas sellaisia nimikkeitä kuten Christian Marquand, sekä jumalaisen kaunis Irina Demick. Takakannen lupaama "Uskomaton 48 tähden kaarti" ei siis liene valehtelua.
Elokuvan taistelukohtaukset ovatkin kaiken muun lisäksi myös, arvasit oikein, massiivisia. Mikään ei pysäytä sydäntä niin äkkiä kuin satojen miehien tekemä maihinnousu räjähdysten seassa, ja tämä kaikki aikaa ennen CGI:tä. Tähän kun yhdistetään vielä pitkät kamera-ajot, niin ei voi kuin ihailla kuinka loistavasti kohtaukset ovat koordinoitu. Mikä parasta, elokuva on kuvattu aidoilla kuvauspaikoilla antaen elokuvalle oikein autenttista tunnelmaa, mihin ohjaajat ovat pyrkineetkin.
Kuva
Elokuva näytetään anamorfisena 2.35:1 ja on mustavalkoinen, mikä sopii hyvin kyseiselle elokuvalle. Väreistä ei ole mitään pahaa sanottavaa, sillä ne vähäiset toistuvat hyvin ja musta on sitä itseään. Kuva on ajoittain hieman pehmeää, mutta suurimmaksi osaksi ihan kelpoa katseltavaa. Näinkin vanhaksi leffaksi hyvä kuvanlaatu tuli allekirjoittaneelle pienoisena yllätyksenä, mikä ei todellakaan haittaa pätkääkään.
Ainoaksi ongelmaksi jäävätkin roskat ja videoartefaktit läpi elokuvan, mitkä saattavat häiritä joitain katsojia. Eivät ne tosin silmään käy kuin harvoissa kohdissa, mutta läpi elokuvan on kyllä havaittavissa vähäisestä aina häiritsevään määrään.
Elokuvassa on myös käytetty muutamia oikeita sodassa kuvattuja pätkiä. Kyseiset otokset kyllä huomaa heti muttei lähellekään niin helposti kuin joissain muissa elokuvissa, joissa on käytetty arkistomateriaalia, kiitos mustavalkoisuuden.
Ääni
Valittavissa on vain yksi ääniraita, mikä on hieman harvinaisempi DD 5.0. Puheet kyllä kuulee helposti läpi elokuvan, mutta mitään pöytiä tärisyttäviä subbareita on turha odottaa. Ei mikään erikoista mielenkiintoa herättävä raita, muttei se myöskään mikään pettymys ole.
Lisämateriaali
Ensimmäiseltä levyltä löytyy vain trailerit elokuvista Tora! Tora! Tora!, Patton ja The Longest Day, jotka ovat ehkäpä aikamme merkittävimpiä sotaelokuvia.
Toinen levy on pyhitetty yksistään dokumentille D-Day Revisited, joka on sitä mitä lupaa, muttei sitä mitä haluaisin. Reilu 50 minuuttia kestävä dokumentti näyttää miltä Normandian tärkeimmät kohteet näyttävät nykyään tuottaja Darryl F. Zanuckin esittelemänä, ja miten ne esitettiin elokuvassa. Aina otosten välissä Zanuck kertaa historiaa, joka on yleisesti ottaen melko tunnettu ja varsinkin jos elokuvan on jo katsonut. Toisaalta on tietenkin kiva nähdä miltä maisemat näyttävät nykyään, mutta ennemmin olisin katsonut dokumentin elokuvan teosta. Dokumentin pahin ongelma on kuitenkin se, ettei sitä voi kelata tai pysäyttää millään tavalla. Kun olet kerran aloittanut katsomaan, niin se pitää sitten katsoa loppuun asti, mikäli innostus riittää. Erittäin huono toteutus.
Yhteenveto
Oikeutetusti kahdella Oscarilla palkittu sotaelokuva (Paras kuvaus ja parhaat erikoisefektit) vie katsojan dokumentaariseen katsaukseen operaatio Overlordin sisään, mihin on sisällytetty lähes koko Normandiaa käsittävät seikat, sekä syyt miksi mikin kävi miten kävi. Tällä kertaa vastassa ei ole sitä oikeaa pahaa, vaan kukin osapuoli näytetään inhimillisinä, mikä tekeekin elokuvasta kerta heitolla nautittavamman. Suositeltavaa katsottavaa kaikille sotaelokuvista pitäville, sekä historiasta kiinnostuneille.
- Kirjaudu sisään lähettääksesi kommentteja