Elokuva
Bravo-komppanian pommiryhmä, kersantti JT Sanborn (Anthony Mackie) ja tämän ykköshanska Owen Eldridge (Brian Geraghty), menettävät johtajansa attentaatissa ja saavat uudeksi kärkimiehekseen kersantti Will Jamesin (Jeremy Renner Oscarin arvoisessa roolissa). Sanbornin ja Eldridgen komennusta on jäljellä enää 39 päivää, mutta kaikkea vastaan kapinoivan ja kuolemaa halveksuvan Jamesin otteet voivat tuoda koko ryhmälle kotimatkan aiottua aiemmin, lyijyarkussa.
Kathryn Bigelow'n The Hurt Locker on takavuosina Hollywoodin kovimmaksi naiseksikin äänestetyn ohjaajan huima paluu huipulle. Pomminpurkuryhmää Irakin sodan melskeissä seuraava trilleri tuo pelon ja kauhut lähelle, ja näyttää ravistelevan rajuin vedoin, mitä huippuvaarallinen työ paitsi pitää sisällään, myös sen, mitä se tekee suorittajilleen.
Bigelow näyttää heti ensimmäisellä vartilla, mistä on kyse: The Hurt Lockerin avaus kun on 2000-luvun jännittävintä ja intensiivisintä, takapää kylmänä penkin reunalta seurattavaa jännitysnäytelmää, joka ei ulkokohtaisia tehokeinoja kaipaa. Kun mahdollinen räjähde on paikannettu ja pommiryhmä aloittamassa sen purun, todellinen tehtävä vasta alkaa. Kuka tahansa lähietäisyydellä tilannetta seuraava sivustakatsoja voi olla attentaatin takana sormi liipaisimella, jollaisina toimivat kaikki mahdolliset sähkölaitteet taskulampuista kännyköihin. Kihelmöivä jännitys synnytetään yksinkertaisin, lähes dokumentaarisin keinoin, ilman päällekäyviä äänivalleja.
Elämänsä roolityön tekevä Jeremy Renner hallitsee tilaa suvereenisti ja hyötykäyttää monipuolista ilmaisuaan taitavasti rakentaessaan muotokuvan miehestä, jolle mikään tunnettu tai tuntematon kemiallinen stimulantti ei enää kykene antamaan samankaltaisia säväreitä kuin suoraan suden suuhun käveleminen. Vakuuttava Anthony Mackie ja hienosti alituisen pelon sisäistänyt Brian Gerraghty näyttivät jo viihdeviikari McG:n epätasaisen uran parhaassa elokuvassa We Are Marshall (2006), miten synkka ja kolkon kohtalon jako osataan esittää ns. double actina, eikä parivaljakko petä tässäkään tapauksessa.
Loistavan pääkolmikon ohella myös sivurooleissa nähdään taitavaa ja varsin nimekästä sakkia. Ralph Fiennes, Guy Pearce, David Morse ja Evangeline Lilly piipahtavat kaikki kuvissa yllättävissä tilanteissa, mutta Bigelow'n sotatantereella ei voi koskaan olla varma, kenet salamurhaajan luoti tai epähuomiossa sivuutettu tienvarren roskakasaan piilotettu räjähde tappaa.
Marco Beltramin ja Buck Sandersin scorea ei välttämättä intensiivisen ja jäätävän tehokkaiden toimintakohtausten lomassa edes huomaa, vaan sen tehtävänä onkin ensisijaisesti tukea tarinaa ja tuoda siihen tunnelmaa. Arabialaiset soittimet, sähköiset rockinstrumentit ja liki ambienttia äänimattoa muistuttavat konesoinnut luovat hyytävän äänimaailman, jota Bigelow kuvittaa mukaansatempaavan kiihkeästi. Mielikuvituksellisen scoren lisäksi ääniraidalla saa tärkeän osan tylyistä tykityksistään tuttu Ministry-yhtye, jolta kuullaan aikaan ja paikkaan täsmäohjuksen tavoin sopivat biisit Khyber Pass, (Fear) Is Big Business sekä Palestina.
Yhteenveto
Rautaisella ammattitaidolla ohjattu ja tehty, sodan hulluuden, epätoivon ja kauhut totaalisen vastaansanomattomasti valkokankaille luova The Hurt Locker on yksi parhaista sotakuvista ikinä.
- Kirjaudu sisään lähettääksesi kommentteja