Elokuva
Hollywoodin korruptoiva vaikutus lopputulokseen on erinomaisesti esillä kulttiohjaaja Kevin Smithin uusimmassa Cop Out -elokuvassa. Miehen ensimmäinen ison studion elokuva, jonka käsikirjoitukseen sanailun mestarilla ei ole ollut asiaa kuin kuvausvaiheen improvisaatioissa. Ironisesti kohtaukset ovatkin 1980-luvun kyttäleffoja kunnioittavan Cop Outin parasta antia, mutta meriitti jää silti laihaksi. Vailla omaperäisyyttä oleva pliisuilu onkin vaikeaa katsottavaa jopa ohjaajan kovimmille faneille.
Bruce Willis ja Tracy Morgan esittävät yhdeksän vuotta yhdessä olleita kyttiä, joiden viimeisin tunarointi johtaa kuukauden hyllytykseen. Siviilielämässä miehiä piinavat tyttären unelmahäät unelmahintaan sekä vaimon uskottomuusepäilyt, mitkä johtavatkin keräilyharvinaisuudeksi kasvaneen pesäpallokortin kanittamiseen. Mutta ennen kuin kortti ehtii vaihtua muhkeaksi tuohikasaksi, joutuvat etsivät ryöstetyiksi ja sitä myötä ajetuksi huumejengien väkivaltaiseen maailmaan.
Kevin Smith on tunnettu populaarikulttuuria väärällään olevasta ja rivosta tekstistä pienimuotoisissa indie-hauskuutuksissaan. Ison studion kohtuusuuren toimintaleffan ohjaksiin miestä ei olisi voinut kuvitella ikimaailmassa, eikä miehen käden jälki ole näkyvissä kuin harvakseltaan Warner Brothersin talutushihnassa. Kuten Smith itse tokaiseekin lisämateriaaleissa, joskin hyvin humoristiseen tapaansa, on Cop Out muiden tekemä elokuva. Sattumoisin myös ohjaajansa lippuluukulla menestynein, mikä toivottavasti ei kieli tulevaisuutta Hollywoodin parissa.
Robb ja Mark Cullenin käsikirjoitus esittää olevansa tribuutti klassisille kyttäleffoille, mutta unohtaa näiden tärkeimmän valtin, pääosakaksikon kemia. Rääväturvan ja maltillisen konkarin (lukija päätelköön itse, kuka näyttelee kutakin) välinen verbaalisuus on pitkälti yksipuolista suoltoa, mistä ei kuitenkaan löydy imua. Television hauskimpiin sarjoihin lukeutuvassa 30 Rockissa näyttelevä Morgan onkin samoista eleistä huolimatta parhaimmillaan vain hieman viihdyttävä, mikä todistaa koomikon hauskuuden seuraavan Matin ja Tepon laulunsanoja. Bruce Willisin hiljaisempi hahmo on kuin McClanen nössömpi veli, jonka näyttelijä vetää muutenkin melko puolivaloilla läpi. Vaikka kaksikon välisestä kanssakäymisestä henkii ajoittain yhteinen kunnioitus puolin ja toisin, ei suhteesta onnistuta kuitenkaan repimään sille tarvittavaa huumoria.
Kun huumori ei toimi, toiminta pelastaa. Näin toivoisi. Cop Out tyssää adrenaliininarkkarien edessä, sillä rauhalliseen tempoon tottuneelle Smithille actionin ohjaus on tuottanut ongelmia. Toisaalta ohjaaja ei ole koskaan kerännyt meriittejä kameratyöskentelynsä vuoksi, pikemminkin päinvastoin. Muutamat toimintakohtaukset soljuvatkin tasaisen tappavaan tahtiin. Vailla muistettavia kohokohtia takaa-ajot ja lyijynvaihdokset eivät yksinkertaisesti jaksa innostaa, mikä vaivaa yleisesti koko elokuvaa.
Tekniikka
Julkaisun tekninen taso ei jätä liioin negatiivista sanottavaa, mutta ei suuremmin kehuttavaakaan. Tarkka ja värisävyiltään erinomainen kuva kärsii jossain määrin kohinasta, mikä nostaa rumaa päätänsä etenkin yökohtauksissa. Hämärimmissä kohtauksissa häviävät myös yksityiskohdat selkeästi heikomman tarkkuuden vuoksi.
DTS-HD MA 5.1 -ääniraita jytää ainoastaan toimintakohtauksissa ja bassovahvan musaraidan kanssa, mutta muuten kanavakäyttö on maltillista. Etukanavaerottelu on aktiivinen, mutta taakse tehosteet leviävät vain elokuvan harvoissa toimintakohtauksissa. Soundien jatkuva pumppaus etenkin alapäässä erottuu selkeästi, mutta kaiken kaikkiaan ääniraita on kuitenkin toimiva. Ei muuta.
Lisämateriaali
Julkaisun pääateria on Smithin vetämä Maximum Movie Mode, jossa ohjaaja päästää valloillensa koko hyperaktiivisen olemuksensa. Reilulla tunnilla lisäpituutta katselukokemukseen tuova tila sisältää poistettuja kohtauksia, raakaotoksia ja aina välillä keskinäistä vitsailua Seann William Scottin kera. Rivoa kieltä pursuava kommentaari tuo paljon lisäsyvyyttä elokuvan tuotantovaiheisiin.
Noin kahdenkymmenen minuutin edestä Maximum Movie Modesta löytyvää materiaalia on mahdollisuus katsoa myös Focus Points -koosteen kautta. Perinteisistä selkään taputtelu hehkutuksista koostuvat pätkät ovat kuitenkin hyvin unohdettavia. Samaa voi sanoa myös neljä minuuttia kestävästä ja niin ikään Maximun Movie Modesta löytyvästä Wisdom from the Shit Banditista, jossa Scott jakelee muka hauskoja viisauksiaan. Julkaisu sisältää lisäksi elokuvan digitaalisessa formaatissa matkakäyttöä varten.
Yhteenveto
Cop Out mukailee 1980-luvun kyttäleffoja, mutta ilman onnistunutta parikemiaa saati vetävää tarinaa.
- Kirjaudu sisään lähettääksesi kommentteja