Elokuva:
William Shakespearen tuotanto on satojen vuosien ajan innoittanut eri alojen taiteilijoita luomaan omia tulkintojaan mestarin aiheista. Samurai-elokuvillaan legendan asemaan kohonnut japanilaisohjaaja Akira Kurosawa lainasi Shakespearen teemoja useissakin töissään, mutta Kurosawan uransa ehtoopuolella 75-vuotiaana ohjaama Ran on enemmän kuin vain ottanut vaikutteita. Kyseessä on keskiaikaisen Japanin samurai-legendoihin yhdistetty tulkinta Shakespearen klassisesta Kuningas Lear -näytelmästä.
Tatsuya Nakadain näyttelemä vanha sotaruhtinas Hidetora Ichimonji hallitsee laajaa aluetta jonka hän on alistanut valtaansa ryöväämällä ja tappamalla. Hidetora näkee kuitenkin aikansa päättyvän ja hän päättää jakaa valtakuntansa kolmen poikansa kesken aikoen kuitenkin pitää narut käsissään kulisseista käsin. Vanhimmalle pojalleen Tarolle (Akira Terao) hän antaa suurimman linnan ja asettaa tämän johtamaan valtakuntaa. Nuoremmat pojat Jiro (Jinpachi Nezu) ja Saburo (Daisuke Ryu) saavat pienemmät linnat ja Hidetora toivoo heidän tukevan toisiaan valtakunnan puolustamisessa. Sillä, vaikka yksi nuoli on helppo katkaista, kolme nuolta nipussa pysyy vahvana. Saburolla on kuitenkin pahoja aavistuksia tulevaisuuden suhteen ja hän varoittaa isäänsä tulevasta valtakamppailusta. Tästä suuttuneena Hidetora karkottaa Saburon valtakunnastaan.
Kun Taro ja hänen vallanhimoinen vaimonsa Kaede (Mieko Harada) ovat ehtineet hädin tuskin edes asettua taloksi suurimpaan linnaan, alkaa Hidetoru epäillä tehneensä virheen luottaessaan poikiinsa.. Pian koko valtakunta onkin verisessä sodassa Taron ja Jiron taistellessa valtakunnan herruudesta. Syrjäytetyllä ja hylätyllä Hidetoralla on tukenaan vain uskollinen hovinarrinsa Kyoami (Peter), joka hulluuden repimässä maailmassa osoittautuu täysijärkisimmäksi ihmiseksi.
Ran on japaninkielinen kirjoitusmerkki, joka merkitsee kutakuinkin samaa kuin "kaaos" ja juuri kaaokseen Ichimonjin valtakunta ajautuu ruhtinaan poikien mitellessä verisesti vallasta. Elokuvan huikeat taistelukohtaukset suurine sotajoukkoineen vetävät vertoja jopa tuoreimmille Hollywoodin tietokoneella luoduille massataisteluille. Visuaalisesti Ran on henkeäsalpaavan upea elokuva, jossa silmiähivelevät maisemakuvat vuorottelevat veristen taistelukohtausten kanssa.
Ran on elokuva jollaisen tekeminen on mahdollista vain erittäin pitkän kokemuksen turvin. Kurosawa valmisteli elokuvaansa kymmenen vuoden ajan maalaten elokuvan jokaisen kohtauksen etukäteen kankaalle. Valmistuessaan Ran oli Japanin kallein elokuva ja sen rahoittamiseen osallistuvat myös Kurosawan ihailijoihin lukeutuvat George Lucas, Steven Spielberg ja Francis Ford Coppola.
Kuva:
Elokuva on tallennettu levylle alkuperäisessä kuvasuhteessaan letterboxattuna laajakuvana. Kuva kuuluu ehdottomasti parhaaseen päähän näkemistäni ei-anamorfisista taltioinneista. Värit toistuvat esimerkillisen kirkkaasti ja kuva on käytännössä täysin kohinaton. Muitakaan silmiinpistäviä virheitä ei ole havaittavissa. Terävyyden suhteen kuva ei aivan huipputasolle yllä ja anamorfisuuden puute häirinnee jonkun verran kuvaa todella suuressa koossa katsovia.
Ääni:
Surround-koodattu kaksikanavainen Dolby Digital -ääniraita kuulostaa vahvasti keskikanavaan painottuvalta monoääneltä, joka ei millään tasolla tee oikeutta tämän elokuvan tapahtumille. Levyltä löytyvän lyhyen trailerin äänimaailma kuulostaa huomattavasti selkeämmältä ja erottelevammalta kuin elokuvaan taltioitu tukahtuneen oloinen ääniraita.
Lisämateriaali:
Takakannessa ei lisämateriaalia mainita lainkaan, mutta löytyy levyltä kuitenkin traileri, lyhyet filmografiat Kurosawalta ja Tatsuyalta sekä luettelo elokuvan keräämistä palkinnoista.
Yhteenveto:
Ran on elokuva, jollaisen tekemistä moni on yrittänyt, mutta vain hyvin harvat ovat onnistuneet yhtä hyvin kuin 75-vuotias japanilaismestari. Kurosawa laittoi peliin koko elämänkokemuksensa jättimäisen rahoituksen turvin. Lopputulos on, ei vähempää kuin mestariteos. Valitettavasti tämä DVD-julkaisu ei ole aivan samalla tasolla itse elokuvan kanssa.
- Kirjaudu sisään lähettääksesi kommentteja