Alkuperäinen nimi: 
M:I-2
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2000
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Ikäsuositus: 
K15
Kesto: 
123
Mission: Impossible 2
Vesa Jalkanen, Pe, 04/02/2005 - 00:00

Elokuva
John Woo
oli lähtenyt valloittamaan Hollywoodin elokuvateollisuutta, ja sen kautta koko maailmaa, elokuvilla Hard Target (1993), Broken Arrow (1996) ja Face/Off (1997). Studiopomot olivat jatkuvasti vakuuttuneita siitä, että Woo saavuttaisi suuren suosion heidän rahoittamillaan elokuvilla - yhtä ison menestyksen kuin hongkong-elokuvillaan. Syntyi siis idea jatko-osasta, jonka päätähtenä olisi edellistä osasta tuttu Tom Cruise. Elokuvan ensimmäisen osan oli ohjannut Brian De Palma vuonna 1996. Televisiosarjaklassikkoon pohjautuva valkokangasversio menestyi kohtuullisesti ilmestyessään. Woon tehtävä oli tehdä elokuvan jatko-osasta tyylitelty, toimintapainotteisempi ja suoraviivaisempi, sillä avausosa oli monien mielestä liian monimutkainen ja hidastempoinen. John Woo kyllä lunasti kaikki odotukset mitä hänelle oli asetettukin - tuottajien toimesta.

Suuri yleisö kuitenkin menetti melko nopeasti kiinnostuksensa megabudjetilla tuotettuun elokuvaan. Elokuvan tuotantoon liittyneitä hankaluuksia ja päätähtien ongelmia käsiteltiin julkisella ja henkilökohtaisella tasolla. Jopa Woon asemaa toimintaohjaajana kyseenalaistettiin. Soundtrack-puolesta vastasivat muun muassa Hans Zimmer, suosionsa huipulla tuolloin ollut Limp Bizkit ja uutta paluuta hiustyyleillään tehnyt Metallica. Lopullinen tuotos saattoi siis tarjota pahaa aavistamattomille katsojille melkeinpä mitä vaan.

Lomaa viettävä superagentti Ethan Hunt (Cruise) saa tehtäväkseen pelastaa maailman jälleen kerran. Tällä kertaa IMF-ryhmä (Impossible Mission Force) on geneettisesti muunnellun "Chimera"-viruksen perässä. Virus pitäisi ensin löytää ja sitten varastaa vaarallisen terroristijärjestön hallusta ennen kuin sitä ehditään käyttää mihinkään tai kehenkään. Ethan joutuu tällä kertaa luottamaan kansainvälisen varkaan, Nyahin (Thandie Newton), apuun. Mutta voiko häneen luottaa ja kenen puolella Nyah on?

Mission: Impossible 2 on täysiverinen toimintaelokuva, jossa riittää agenttivimpaimia televisiosarjan ja ensimmäisen elokuvan tyyliin. Woo ei ole kuitenkaan lähtenyt keksimään pyörää uudelleen, vaan hän on ottanut mukaan kaikki hyviksi havaitut kikat ja konstit edellisistä M:I-tuotannoista, lisäten sekaan omia tavaramerkkejä aina kyyhkysistä hidastettuihin toimintakohtauksiin. Oikeastaan ainoa asia, joka häiritsee leffan tempoa, on päälleliimattu rakkaustarina. Romantiikkaa oli myös ensimmäisessä osassa, mutta sillä oli selvä tarkoitus ja se oli olennainen osa tarinaa - tässä tapauksessa romanttisen osuuden olisi hyvin voinut jättää pois.

Koska toimintaelokuvan roolien tulkinnassa ei tarvitse olla mikään Shakespear-tason tulkitsija, voisi kuvitella, etteivät sen näyttelijätkään ole asiaan paljoa panostaneet. Cruisella nähdään monia tuimia ilmeitä ja Ving Rhamesin esittämä tekniikkanero Luther, josta on tullut nykyään sarjan tunnusmerkki ja ikoni, latelee useimmin istualtaan ohjeita Ethanille mikrofoniin tämän suorittaessa vaarallisia ja mahdottomia tehtäviään. Jollain ilveellä myös Anthony Hopkins on saatu vilahtamaan elokuvassa pariin otteeseen.

M:I-2:sta ei oikeastaan tunnista toimintaneron ohjaukseksi kuin muutamista kamera-ajosta ja kyyhkysistä, Woon tavaramerkeistä. Ilmeisesti Woo ei ole paljoa päässyt vaikuttamaan elokuvan sisältöön kuin olisi ehkä halunnut, sillä rahat tulivat aivan jostain muualta kuin Woon kukkarosta. Muun muassa Tom Cruise ja tämän tuottajapartneri Paula Wagner rahoittivat elokuvan tuotantoa, sillä ainakin Cruisella oli kiire saada tähtensä loistamaan hänen julkisuussotkujensa vuoksi. Alkuperäinen Woon leikkauskin oli kolme ja puoli tuntia pitkä, mutta studio ei missään nimessä suostunut kuin maksimissaan kaksituntiseen elokuvaan. Hyvällä omallatunnolla voidaan siis sanoa, että elokuva tehtiin Cruisen vuoksi, eikä sillä ollut mitään tekemistä John Woon asemien parantajana. Päinvastoin. Ehkä joskus näemme Woon vision elokuvasta.

Joka tapauksessa M:I-2 on oivaa kertakäytöviihdettä, vaikka John Woon sydän ja sielu siitä puuttuukin. Elokuvan katsoo ihan mielellään läpi kerran pari, mutta John Woo -elokuvana siitä on vaikea pitää.


Kuva

Paramount on tehnyt DVD-julkaisun kanssa hyvää työtä ja anamorfinen kuva (2.35:1) on miltei huippulaatua. Kuva on terävä ja yksityiskohdiltaan tarkka lähes koko elokuvan keston ajan. Värit toistuvat mainiosti vaikkakin hieman punaisia sävyjä korostaen. Reunakorostus ja hienoinen kuvan pehmeys sekä lievä värien vuotaminen muutamassa kohtauksessa estää julkaisua saamasta täysiä pisteitä.


Ääni
Elokuvan ääniraita on aggressiivinen ja äänekäs, kuten suuren budjetin toimintarymistelyltä voi odottaakin. Miksaus on hyvin tasapainossa, joten dialogi ei hautaudu voimakkaiden äänitehosteiden ja voimakkaan rockmusiikin alle. Massiivisilla äänitehosteilla luodaan selkeä tilan tuntu ja kaikkia kanavia käytetään tehokkaasti hyväksi. Subwooferillekin riittää toistettavaksi runsaasti matalia ääniä.  Mukana on myös ranskaksi dubattu Dolby Digital 2.0 –ääniraita.

Lisämateriaali

Levyllä on kohtuullisen pitkä lista lisämateriaalia, mutta suuri osa siitä on varsin tavanomaista elokuvan markkinointikampanjaan liittävää tavaraa. Ohjaaja John Woon kommenttiraita on lisämateriaaleista kaikkein kiinnostavin. Tosin hänen vahva hongkongilainen korostus hieman vaikeuttaa sen ymmärtämisestä. Mies kertoo kommenteissaan runsaasti elokuvan tekemisestä keskittyen enimmäkseen suurimpiin toimintakohtauksiin. Hänen kommenttien perusteella kuvauksissa ei ollut suurempia ongelmia. Ehkä julkisuudessa on vahvasti liioiteltu mielipide-eroista johtuneita kahnauksia esimerkiksi ohjaajan ja tuottaja/näyttelijä Tom Cruisen välillä, tai ehkä Woo kohteliaana miehenä ei halua tuoda ongelmia julkisuuteen. Paikoitellen saa vaikutelman, että kommenttiraita olisi koostettu useammasta haastattelusta. Joka tapauksessa kommentit seuraavat varsin hyvin elokuvan tapahtumia.

Mukana on myös pari lyhyttä minidokumenttia. Making of -dokumentti on lyhyt, noin 15-minuuttinen video, joka koostuu lukuisasta määrästä erittäin lyhyitä haastattelupätkiä. Haastatteluissa ei ole juurikaan tietoa elokuvan tekemisestä tai juuri muustakaan, vaan ne ovat pääasiassa elokuvan idean ja sen tekijöiden kehuskelua. Itse asiassa tätä ei oikein voi dokumentiksi kutsua, niin räikeää elokuvan mainosmateriaalia se on. Puolittain samaan sortuu tehosteisiin keskittyvä Mission Incredible –minidokumentti, joka lyhyestä kestostaan huolimatta on kuitenkin huomattavasti kiinnostavampi. Paljastavuutensa vuoksi se tosin kannattaa katsoa vasta leffan jälkeen. Impossible Stunts –koosteessa tarkastellaan tarkemmin yhtätoista toimintakohtausta. Erityisesti koosteessa kiinnittyy huomio tapaan, jolla pyritään jatkuvasti korostamaan Tom Cruisen itse tekemiä huikean vaarallisia stuntteja. Pätkissä nähdään silti erittäin vähän kuvamateriaalia, jossa Tom Cruise todellisuudessa tekee näitä temppuja. Meidän on siis vain tyydyttävä uskomaan, kun se dokumentissa kerrotaan. Muutenkin reilun puolen tunnin materiaalista ei kuhunkin kohtaukseen jää kuin muutama minuutti. Vaikka osio onkin levyllä olevista lisämateriaaleista kiinnostavimpia, jää se kuitenkin jo ajan puutteen vuoksi varsin pinnalliseksi raapaisuksi aiheeseen.

Lisäksi mukana on hieman erilainen alkukohtaus teksteineen ja Metallican musiikkivideo sekä MTV Movie Awards -parodia, jossa suuren elokuvatähden (Tom Cruise) sijaisnäyttelijänä toimii Ben Stiller: Myös John Woo näyttäytyy videossa. Mukana on myös hieman kyseenlainen DVD-ROM -osio, jossa on tarjolla nettilinkki jo aikoja sitten verkosta kadonneelle elokuvan kotisivulle.
 

Yhteenveto

John Woon ohjaamassa jatko-osassa siirrytään studion ja tuottajana toimineen Tom Cruisen toivomuksesta televisiosarjaa ja Brian De Palman elokuvaversiota suoraviivaisempaan ja nopeampitempoiseen toimintaan. Tavoitteena oli ilmeisesti saavuttaa John Woon honkongilaisista elokuvista tutuksi tulleen intensiivisen toiminnan lumoa, siinä kuitenkaan onnistumatta. DVD on laadultaan normaalitasoa ja lisämateriaali on suurimmalta osin mainoskampanjamateriaalia.

Kuvasuhde: 
2.35:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Ääni: 
Dolby Digital 5.1, Dolby Digital 2.0
Tekstitys: 
Dubbaukset: 
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016