Elokuva
Kirjallisilta taidoiltaan sangen vaatimattomaksi arvioitu amerikkalaisopettaja Dan Brown iski neljännellä kirjallaan Da Vinci -koodi suoraan kultasuoneen. Kirjassa esitetyt hätkähdyttävät teoriat katolisen kirkon vuosisatoja pimittämästä salaliitosta ja sen kaikkialle yhteiskuntaan ulottuvista kytköksistä tuskin olisivat kuitenkaan sellaisenaan aiheuttaneet lievää kulmakarvojen kohottelua kummempaa reaktiota. Brownin onneksi katolinen kirkko ja muut ääriuskovaiset tahot reagoivat aivan odotetusti: ne aloittivat laajamittaisen hyökkäyksen kirjaa, sen kirjoittajaa ja julkaisijoita vastaan. Kampanja tuotti arvattavan tuloksen: Brownin kirja kohosi myyntitilastojen kärkeen kautta maailman, ja lopulta Hollywood-elokuvan käsikirjoituksen pohjaksi. Tätä arvostelua kirjoitettaessa Ron Howardin ohjaaman elokuvaversion ensi-ilta on vain muutaman päivän päässä.
Vaikka Dan Brown on toistuvasti korostanut kirjansa fiktiivistä luonnetta, on hän sumeilematta lainannut aineistoa enemmän tai vähemmän dokumentaariseksi väitetystä aineistosta. Eri lähteitä yhdistelemällä Brown on luonut kiehtovan salaliittotarinan, joka polveilee parin vuosituhannen takaa aina meidän aikaamme saakka. Kirjan päähenkilöt, Robert Langdon ja Sophie Neveu, pääsevät vuosisatoja varjellun salaisuuden jäljille, joka paljastuessaan uhkaa järisyttää koko läntisen maailman uskonnollisia perustuksia.
Kuten arvata saattaa, monia lukijoita jää vaivaamaan voisivatko Brownin kirjassaan esille tuomat teoriat olla tosia. Tähän saumaan ovat iskeneet lukuisat dokumentaristit niin painetun kuin sähköisen median puolella. Amerikkalaistoimittaja Simon Coxin dokumentti Cracking the Da Vinci Code saapuu kotimaisiin DVD-myyntipisteisiin otolliseen aikaan juuri ennen elokuvan ensi-iltaa, joten myyntimenestys lienee taattu.
Dokumentissa puheenvuoron saavat Coxin itsensä lisäksi useat historiantutkijat, joilla jokaisella on oma näkemyksensä Da Vinci -koodin tapahtumista ja niiden yhteyksistä reaalimaailman tapahtumiin. Valtaosa kommenteista jää kuitenkin vain joutavanpäiväisen pohdiskelun tasolle, eikä kansiteksteissä luvattua totuutta Da Vinci -koodista suinkaan löydy tästäkään dokumentista. Päällimmäiseksi vaikutelmaksi jää, että kaikesta huolimatta Da Vinci -koodi on fiktiota, eikä suinkaan dokumentti. Ehkä tämä tieto on tarpeellinen keskivertofundamentalistikristitylle, mutta useimmille omilla aivoillaan ajatteleville ihmisille sen pitäisi olla itsestäänselvyys.
Dokkarin tekijät ovat kuitenkin nähneet kiitettävästi vaivaa dokumentoimalla filmille useita Da Vinci -koodin tapahtumapaikkoja, sekä analysoimalla kiitettävän tarkasti kirjassa kuvattuja taideteoksia. Nämä ovatkin Cracking the Da Vinci Coden selvästi mielenkiintoisinta antia.
Dokumentista on tehty TV-käyttöön myös DVD:llä julkaistua lähes puoli tuntia pidempi leikkaus. Kuulemani perusteella versiot ovat kuitenkin sisällöltään lähes yhteneväiset lisäminuuttien muodostuessa pääasiassa amerikkalaisdokumenteille tyypillisestä mainostaukoja edeltävistä tulevien kohtausten hehkutuksista ja jo pariin kertaan kuultujen johtopäätösten kertaamisesta vielä uudestaan. Onneksi nämä on karsittu tästä eurooppalaisille suunnatusta versiosta.
Kuva
DVD-kotelon takakannessa kuvasuhteeksi mainitaan 1.33:1, mutta todellisuudessa dokumentin kuvasuhde vaihtelee. Valtaosa haastatteluista on kuvattu 1.33:1-suhteella, mutta osa materiaalista esitetään 1.78:1-suhteisena. Kuva ei ole anamorfinen, mutta siitä huolimatta kuvan teknisestä laadusta on vaikea esittää huomautuksia. Varsinkin kun muistetaan että kyseessä on dokumentti, jonka pääpaino on muualla kuin teknisessä toteutuksessa.
Ääni
Kaksikanavainen Dolby Digital -ääniraita toistaa dialogin selkeästi, eikä tässä tapauksessa kohtuudella voida muuta vaatia.
Lisämateriaali
Tarjolla on vain trailerit kolmesta dokumenttielokuvasta, jotka kaikki vaikuttavat kiinnostavammilta kuin Cracking the Da Vinci Code: Capturing the Friedmans (2:10 ; 1.78:1 (16:9) ; DD 2.0), Spellbound (2:20 ; 1.78:1 (LBX) ; DD 2.0) ja Tarnation (2:21 ; 1.78:1 (LBX) ; DD 2.0).
Yhteenveto
Cracking the Da Vinci Code on huippusuositun kirjallisen ilmiön maineella ratsastava dokumentti, joka ei lupauksistaan huolimatta sisällä järisyttäviä uusia paljastuksia. Kiinnostavinta antia ovatkin kuvat Dan Brownin kirjassa esiintyvistä maalauksista ja tapahtumapaikoista.
- Kirjaudu sisään lähettääksesi kommentteja