Sarjan menestyi kotimaassaan niin kritiikillisesti kuin katsojatilastojenkin perusteella, joten seuraavana vuonna sitä päätettiin jatkaa toisen tuotantovuoden merkeissä. Sarjaa valmistettiin vuosina 2003-2005 neljän tuotantokauden aikana 19 jaksoa. City of God -elokuvan kertoessa Rio de Janeiron väkivaltaisesta rikollisuudesta ja siihen liittyvistä lieveilmiöistä, City of Men keskittyy enemmän Rion slummialueilla asuvien ihmisten jokapäiväiseen elämään. Pääosissa on kaksi teini-iän kynnyksellä olevaa poikaa: Acerola (City of God -elokuvasta tuttu Douglas Silva) ja Laranjinha (Darlan Cunha). Televisiosarja keskittyy seuraamaan heidän varttumista erinäisten harrastusten, juhlinnan ja vastakkaisen sukupuolen edustajien tutkimisen parissa.
Elokuvasta poiketen sarja ei niinkää keskity rikollisten väkivaltaiseen maailmaan, vaan fokus on siirtynyt alueella asuvien tavallisten ihmisten arkeen. Toki rikollisuuden ja huumekaupan vaikutus on alati läsnä ja jopa varsin merkittävässä roolissa muutaman jakson juonikuvioissa. Huumekauppaa ei varsinaisesti käsitellä suoranaisesti. Rikollisuuden läsnäololla on kuitenkin omat heijastusvaikutuksensa, jotka jättävät jälkensä kaikkien alueella asuvien ihmisten jokapäiväiseen elämään. Toisaalta sarjassa on myös nähtävissä laajemminkin normaalin brasilialaisen elämäntyylin kuvausta.
Kussakin episodissa on yleensä jokin teema, jonka ympärille sen päätarina keskittyy. Teemoja ovat esimerkiksi teinipoikien yritys metsästää ensisuudelmaa, köyhyys, rasismi tai kuilu köyhien ja rikkaiden välillä. Jaksot vaihtelevat suuresti niin temaatillisesti kuin perustunnelmaltaan lämminhenkisestä humoristisuudesta hyvinkin vakaviin aiheisiin. Yhteistä kaikille jaksoille on kuitenkin luontevuus ja todentuntuisuus. Näyttelijät tekevät loistavaa työtä. Missään vaiheessa ei edes tunne katsovansa näyteltyä esitystä, vaan pikemminkin dokumentoitua brasilialaista elämää. Pienimuotoiset tarinat kasvavat suuriksi katsomiskokemuksiksi ja City of Men on kiistatta yksi mielenkiintoisimpia moderneja televisiotuotantoja. Toivottavasti myös kaksi viimeistä tuotantokautta tullaan julkaisemaan DVD-levyillä jossain vaiheessa.
Kuva
Alkuperäisellä kuvasuhteella (1.33:1) olevan kuvan laatu vaihtelee hieman episodeittain. Väripaletti vaikuttaa muutamassa episodissa hieman haalistuneelta. Se lienee kuitenkin tarkoituksellista taiteellista kikkailua. Vaikka parissa kohtauksessa onkin havaittavissa pientä roskaisuutta ja liikesameutta, kokonaisuutena kuvan laatu on kuitenkin televisiotuotannolle jopa yllättävän hyvä.
Ääni
Dolby Digital 2.0 -äänet hoitavat tehtävänsä tapahtumapaikkojen äänimaiseman välittäjänä hyvin. Kun dialogi kuuluu selkeästi ja musiikki soi yllättävän puhtaasti, ei äänien suhteen ole suurempaa valittamisen aihetta. Pääosin stereofoninen ääniraita ei tosin tarjoa monikanavaefektejä, mutta eipä niitä jää kaipaamaankaan.
Lisämateriaali
Lisämateriaalina ensimmäisellä levyllä on televisiosarjaa mainostava traileri. Toisella levyllä on pariminuuttinen animoitu kuvagalleria, joka esittelee valokuvia sarjan näyttelijöistä brasilialaisen musiikin säestyksellä. Lisämateriaalivalikoima on valitettavan vähäinen, miltei olematon. Brasilialaisessa DVD-julkaisussa olleet ohjaajan ja muiden tekijöiden kommentoinnit eivät ole päässeet Eurooppaan saakka.
Yhteenveto
City of Men kertoo Rio Janeiron slummien asukkaista romantisoimattoman realistiseen sävyyn sortumatta kaksinaismoralismiin. Rikollisuus ja huumekauppa ovat ihmisten elämässä alati läsnä taustalla olevana synkkänä varjona. Tarina ei kuitenkaan keskity rikollisuuteen, vaan pääosassa on ihmisten jokapäiväinen elämä arkisine iloineen ja suruineen. City of Men tarjoaa toivottua ja kaivattua vaihtelua turhan usein tuttuihin kaavoihin kangistuneille länsimaisille televisiotuotannoille. Toivottavasti saamme seurata sarjaa jatkossakin lähiaikoina ilmestyvän toisen DVD-paketin muodossa. Kaksi ensimmäistä tuotantokautta sisältävä DVD-julkaisu on laadultaan varsin hyvä lisämateriaalin puuttumisesta huolimatta.
- Kirjaudu sisään lähettääksesi kommentteja