Suomi ja Kokkola vuonna 1927. Maria Åkerblom (Pihla Viitala) on karismaattinen nainen, itse asiassa niin karismaattinen, että hänellä on oma lahkonsa ja seuraajansa, jotka tekevät mitä tahansa heidän johtajansa keksii pyytää. Yksi tällaisista on uskollisista on Salome (Satu Tuuli Karhu), jolle Maria edustaa jotain todella ylimaallista, sellaista, jonka puolesta on valmis vaikka kuolemaan. Kun lahko lähtee vainon alta Kokkolasta kohti Helsinkiä, pysähdys idylliseen kartanoon tulee muuttamaan monen elämän, mutta jos paratiisi on olemassa, on olemassa myös käärme.
Ohjaaja Zaida Bergroth on kolmella elokuvallaan, Skavabölen pojat (2009), Hyvä poika (2011) ja Miami (2017) osoittanut olevansa nousevassa kurssissa, eikä neidin uusin, Marian paratiisi, väitettä miksikään muuta.
Viitalan sisarusten, toisen käsikirjoittajan Annan, tuottajana toimineen Kaislan ja pääosan upeasti vetävän Pihlan lapsuudessa kuulemat tarinat Meilahden mielisairaalassa hoidossa olleesta Mariasta ovat muuntunut hienoksi elokuvaksi. Anna Viitalan Jan Forströmin kanssa käsikirjoittama Marian paratiisi on eläväinen epookki, joka syventyy tutkimaan manipulointia ja ihmisen sokeaa uskoa johonkin parempaan. Fiktion keinoin Marian paratiisi purkaa myös sädekehiä kyseenalaisin keinoin itsensä toisten yläpuolelle nostaneiden kulttijohtajien yltä. Eikä fanaattinen fundamentalismi, tuo äärimmäisen vaarallinen ilmiö ole ainakaan vähentynyt meidän aikanamme, vaan päin vastoin.
Pihla Viitala tulkitsee karismaattisen ja suggestion voiman hyvin tuntevan Marian roolin tyylilleen tutun taitavastii, manipuloiden myös katsojaa paikoin uskomaan, paikoin epäilemään enkeleiden kanssa keskustelevan naisen todellisia kykyjä. Tarinan todellinen kokija on kuitenkin niin ikään vallan erinomaisen roolin tekevän Sanna Tuuli Karhun Salome, jonka kautta avautuu eturivin paikka traagiseen tapahtumaketjuun. Saga Sarkola tekee myös hyvää työtä lahkon maille saapuvana katutyttö Malinina. Tukea tulee myös Tommi Korpelalta Marian uskottuna Einona sekä Elina Knihtilältä lahkon tulisieluimpana kannattajana Sagana.
Vahva ja vaikuttava draama, yksi syksyn kotimaisista kärkileffoista.
- Kirjaudu sisään lähettääksesi kommentteja