Jo vuosikymmenen äärimmäisen vaikeaa ja laamaannuttavaa, kroonista borrelioosia eli Lymen tautia sairastanut dokumenttiohjaaja Joonas Berghäll (Miesten vuoro (2010), Äidin toive (2015), Miehiä ja poikia (2019)) on tarttunut tautia sarvista, kiertänyt maailmaa ja etsinyt parannuskeinoa tai vällisesti edes taudin ymmärrystä elokuvassa Punkkisota.
Punkkisota seuraa ohjaajan matkaa Saksaan, Yhdysvaltoihin ja Puolaan kiertäen aina Sveitsin ja italian kautta Ranskaan saakka tämän haastatellessa saman sairauden kanssa taistelevia ihmisiä, lääkäreitä ja maailman johtavia asiantuntijoita. Berghäll etsii parannuskeinoja, kuuntelee koskettavia tarinoita kohtalotovereiltaan ja kysyy miksi ei terveydenhuolto ota asiaa riittävän vakavasti, vaikka kymmenet miljoonat ihmiset kärsivät samasta taudista? Samalla ohjaaja paljastaa, että pahimpien kipujen ja tovottomien lääkärikäyntien kurimuksessa hän harkitsi jopa aseen hankkimista ja oman elämänsä päättämistä. Berghäll laittaa itsensä kirjaimellisesti peliin, antaa kasvot rajuille hoitojaksoille ja nostaa esiin kohtalotovereitaan, joiden hätä ja epätoivo eivät jää hetkeäkään epäselväksi.
Punkkisota julistaa puutiaisen (Ixodes ricinus) eli punkin, jonka pureman jättämästä punaisesta renkaasta (elokuvan englanninkielinen nimi onkin The Red Ring) voi alkaa koko elämän kestävä piina joka paikkaa kolottavine kipuineen, Suomen vaarallisimmaksi eläimeksi. Yksityisestä yleiseen ja takaisin kitkatta liikkuva elokuva nostaa myös Maailman terveysjärjestön WHO:n kalsaan valoon, sillä Berghällin puolen sataa tekemää puhelua organisaatioon päättyy tylysti, kun sana borrelioosi/Lymen tauti on mainittu.
Berghäll ynnää, että viimeisen, äärimmäisen ranakan hoitojakson aikana hän on popsinut kuukausittain yli 1600 pilleriä, kerännyt yli 300 sivua testituloksia ja lausuntoja sairaanhoidon ammattilaisilta, samalla kun terveyshelvetti on imaissut puhdasta rahaa jo yli 85 000 euroa. Mies myös rinnastaa sairauden COVID-19-pandemiaan, jonka hoidosta pitäisi osata ottaa oppia myös borrelioosiepidemiaan.
Mielenkiintoinen ja ajankohtainen dokumentti borrepotilaista ja sairaudesta, johon Suomessa sairastuu noin 6000 ihmistä vuodessa, maailmanlaajuisesti satoja tuhansia.
- Kirjaudu sisään lähettääksesi kommentteja