The King´s Man
Jussi U. Pellonpää, To, 06/01/2022 - 19:49

Elokuva

Kun Punaisen ristin vapaaehtoisena työskentelevän aristokraatin, herttua Orlando Oxfordin (Ralph Fiennes) vaimo kuolee 1900-luvun alussa Buuri-sodan pyörteissä tarkka-ampujan luotiin, päättää pasifisti Orlando tehdä kaikkensa estääkseen sotaan johtavien konfliktien syntymisen, keinoilla millä hyvänsä. 12 vuotta myöhemmin Orlando rekrytoi kaksi palvelijaansa, Sholan (Djimon Hounsou) ja Pollyn (Gemma Arterton), avukseen estämään Itävalta-Unkarin arkkiherttua Frans Ferdinandin (Ron Cook) salamurhan, mutta Ensimmäistä maailmansotaa ei voida estää syttymästä. Kun Orlando saa vihiä vielä suuremmasta salaliitosta, jonka takana on venäläinen mystikko Grigori Rasputin (Rhys Ifans), tulee aika ottaa oikeus omiin käsiin. Mukaan lähtee myös Orlandon nuoreksi mieheksi varttunut poika Conrad (Harris Dickinson). Mutta pahimmallakin uhkaajalla on aina joku, joka jakelee käskyjä.

Matthew Vaughnin The King´s Man, jota on saatu odotella yli kaksi vuotta, kiitos koronan, on esiosa miehen omille elokuville Kingsman: Salainen palvelu (2014 ja Kingsman: Kultainen kehä (2017).

Ja Vaughn jatkaa samaan malliin tehden huippuviihdyttävää, hervottoman hauskaa ja graafisen väkivaltaista toimintaelokuvaa tasapainoillen juuri sopivasti ultravakavan jännärin ja lapasesta lähtevän vauhtirainan välillä. Vaughnin ja Karl Gajdusekin käsikirjoitus rakentaa kiehtovan metahistorian yhdistellessä tarinaansa todellisia tapahtumia ja henkilöitä, hyödyntäen kekseliäästi myös Rasputinin tapaukseen liittyviä teorioita. Vaughn on jo ajat sitten vakuuttanut olevansa yksi parhaista toimintaohjaajista, eikä The King´s Man muuta tätä faktaa mitenkään. Vaikka tarinallinen pohjavire onkin vakavampi kuin aiemmissa Kingsmaneissa, pääpaino on sitli loistavasti koreografioiduissa toimintakohtauksissa ja niiden upeassa teknisessä toteutuksessa. Teknisesti The KIngs´man on erinomaista työtä, yhdistellen modernia tehostetekniikka praktikaaleihin efekteihin saumattomasti. Viimeisen päälle tyylikkästi tehdyn toiminnan takuuhahmoina ovat mm. kuvaaja Ben Davis, leikkaajat Jason Ballantine ja Robert Hall sekä musiikkimaestrot Matthew Margeson ja Dominic Lewis. Jos allekirjoittaneelta kysytään, Matthew Vaughnin voi koska tahansa kiinnittää tekemään seuraava James Bondia.

Parasta hyvien näyttelijöiden esiinmarssissa on ehdottomasti Ralph Fiennes, joka vetää pääroolin yhtä vakavasti kuin Shakespearea näyttämöllä, ja juuri tämä kontrasti ylikuumenneiden tapahtumien ja jäätävän totisuuden välillä onkin juuri se, joka tekee The King´s Manista niin mainion kokemuksen. Harris Dickinson pärjää hyvin Orlandon Conrad-poikana, joka haluaa näyttää miehekkyytensä rintamalla isänsä vastustuksesta huolimatta. Djimon Hounsou ja Gemma Arterton saavat myös riittävästi tilaa taisteluissa, kun taas Rhys Ifans irrottelee sydämensä kyllyydestä sekopäisen Rasputinin roolissa.

Historian todellisia henkilöitä näyttelevät muun muassa Charles Dance, joka on Herbert Kitchener, buurisodan veteraani, Daniel Brühlin rooli on Erik Jan Hanussen, Itävaltalainen mentalisti, Aaron Vodozovin prinssi Felix Yusupov, Joel Basmanin salamurhaaja Gavrilo Princip sekä Valerie Pachnerin historian kuuluisin naisvakooja Mata Hari. August Diehl nähdään kuvissa Lenininä sekä David Kross nuorena Adolf Hitlerinä. Hillittömän hyvän kolmoisroolin Englannin kuningas Yrjönä, Saksan keisari Vilhelminä ja Venäjän tsaari Nikolaina tykittää aina mainio Tom Hollander. Vaughnin ensimmäisen hittileffan, Kick-Assin (2010), nimihenkilö Aaron Taylor-Johnson on Lancelot, ja Matthew Goode kapteeni Morton.

Yhteenveto

The King´s Man on jälleen aimo annos adrenaliinia actionelokuvien ahteriin. Hyvä idea muutenkin, siis se kolmas rokote.



Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016