KILPAILU ON PÄÄTTYNYT: Supersankari potenssiin X: Osallistu FilmiFINIn ja Fox-Paramountin Logan -kilpailuun
Jussi U. Pellonpää, Ma, 17/07/2017 - 08:21

FilmiFINin ja Fox-Paramountin suuren suosion kerännyt Logan -kilpailu on päättynyt. Kaikkien vastanneiden kesken arvotut palkinnot matkaavat tällä kerralla seuraavilla paikkakunnille: Juuka, Jyväskylä ja Nokia. Onnittelut kaikille voittajille.

FilmiFINin lukijoiden äänien mukaan X-Men -sarjan paras elokuva on Logan (2017). Tiukaksi kakkoseksi kiri X-Men: Days of Future Past (2014) ja kolmanneksi X-saagan aavistuksen epävirallinen edustaja Deadpool (2016), joka kuitenkin laskettakoon mukaan.

X-sarjaan voidaan samalla matematiikalla laskea ilmestyneen tähän mennessä 10 elokuvaa, vaikka muutkin vastaukset, tulkinnasta riippuen, otettiin toki mukaan arvontaan. Hugh Jackmanin parasta elokuvaa etsittäessä kilpailu käytiin lopulta kahden omalla tavallaan tyystin erilaisen elokuvan välillä. Ykköseksi kiri kuin taiottuna Christopher Nolanin maaginen The Prestige (2006), kun taas kakkostilalle kiilasi Denis Villeneuven julma ja kireä trilleri Vangitut (2013). Runsaasti ääniä saivat myös mahtimusikaali Les Miserables (2012), hyväntuulinen fantasia Real Steel (2011), Baz Luhrmanin eeppisen komea Australia (2008), muutamakin X-Men -esiintyminen sekä kolmanneksi eniten peukkuja kerännyt Logan. Muutama lukija oli arvottanut myös elokuvan Van Helsing (2004) karismakarhun parhaimmaksi vedoksi.

FilmiFIN ja Fox-Paramount kiittävät kaikkia kilpailuun osallistuneita. Jatkoa on tulossa.

Eletään vuotta 2029. Mutantteja ei ole syntynyt maailmaan kahteenkymmeneenviiteen vuoteen ja vanhoistakin luonnonoikuista suurin osa on jo poistunut keskuudestamme. Wolverinenakin tunnetun Loganin (Hugh Jackman) kyvyt ovat kyllä yhä tallella, mutta ruhjotun kehon paraneminen hidastuneena kivuliaampaa eikä adamantiumterätkään enää tule esiin yhtä nopeasti kuin ennen. Mies pitää matalaa profiilia Meksikon rajalla, kuskailee ihmisiä limusiinillaan ja pitää mutanttiystävänsä Calibanin (Stephen Merchant) kanssa huolta koko X-Men-klaanin perustajasta, nyt jo dementoituneesta professori Xavierista (Patrick Stewart). Menneisyys saavuttaa nykyhetken, kun kyytiä tarvitsee nuori Laura (Dafne Keen), johon monen muunlaisensa tavoin on Transigen-yhtiön toimesta uutettu mutanttien DNA:ta, siinä toivossa, että uusi ylivertainen armeija voitaisiin jälleen herättää henkiin. Tyttö vetää perässään ongelmia ja suuren joukon julmia ihmisiä, eikä Loganilla ole lopulta muuta mahdollisuutta kuin palata siihen johon hänet on luotu, ja valittava lopullisesti puolensa.

Melankolinen tie-elokuva ja ultraväkivaltainen länkkäri eivät ole niitä määreitä, joita on yleensä esitetty X-Men -elokuvien yhteydessä, mutta ne sopivat täydellisesti James Mangoldin huippuhienoon testamenttiin Logan, jonka myötä yksi aikakausi sarjakuvaelokuvien osalta päättyy koskettavammin kuin koskaan olisi osannut odottaa. Vuonna 2000 alkanut X-Men -sarja tulee sen myötä myös risteykseen, jonka jälkeen on valittava uusi suunta, sillä Logan piirtää kartan maailmaan, josta ei entiseen ole enää paluuta. Vaikka Logan sijoittuukin saumattomasti X-universumiin ja on selkeä jatkumo jo nähdyille tapahtumille; se on kokonaisuudessa täysin omaa luokkaansa, yksilötasolla pysyttelevä surumielinen lopun ajan madonluku.

Jos Logan todella tulee jäämään (Hollywoodissa kaikki on mahdollista eikä mikään pysyvää) Hugh Jackmanin viimeiseksi esiintymiseksi veitsikätisenä karismakimppuna, tämän hienompaa joutsenlaulua mies ei olisi voinut saada. Wolverinen tapaisen hahmon näytteleminen vaatii paitsi fysiikkaa, myös sydäntä, ja sitä Jackmanin karhean koskettava tulkinta Loganissa on tulvillaan. Yhtä lailla nieleskelemään pistävä veto on myös Patrick Stewartin professori X, lääkkeillä harhailevat ajatuksensa jotenkuten kasassa pitävä raakki, jolle omaishoitajana toimiva Logan on viimeinen toivo tulevaisuudesta. Nuori Dafne Keen istuu ryhmään niin ikään mainiosti tutun oloisia ulokkeita kehossaan kantavana Laurana, mutta miinuksen puolelle jäädään elokuvan antagonistien osalta, sillä Boyd Holbrookin Pierce ja varsinkin Richard E. Grantin tohtori Zander Rice jäävät tyystin vastapallojen asemaan persoonattomina pahiksina.

Äärimmäisen väkivaltainen ja kyyninen, mutta myös suunnattoman surumielinen ja syvältä kouraiseva hyvästijättö, jonka loppukuva jää mieleen lopun ajoiksi. Viiden tähden finaali.

Kilpailu

Vastaa kolmeen allaolevaan kysymykseen ja olet mukana 3 (kolmen) Logan -elokuvan arvonnassa. Muista ilmoittaa vastauksessasi haluatko DVD:n vai Blu-rayn.

1. Mikä on mielestäsi paras X-Men -sarjan elokuva?

2. Kuinka monta X-Men -elokuvaa on tähän mennessä tehty?

3. Mikä on mielestäsi Hugh Jackmanin paras elokuva?

Kilpailuun osallistut lähettämällä vastauksesi, nimesi ja yhteystietosi (katuosoite ja sähköpostiosoite) osoitteeseen toimitus[at]filmifin.com. Vastausaika päättyy maanantaina 17.7.2017 klo: 00.01.

Palkinnot arvotaan kaikkien vastanneiden kesken ja voittajille ilmoitetaan tuloksesta henkilökohtaisesti. Yhteystietoja ei ole ikinä käytetty, eikä tulla ikinä käyttämäänkään suoramarkkinointiin.

Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016