Alkuperäinen nimi: 
Ammonite
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2020
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Ikäsuositus: 
16
Kesto: 
120
Ammonite
Jussi U. Pellonpää, Pe, 04/06/2021 - 15:24

Elokuva

Elellään 1840-lukua. Englannin etelärannikolla Dorsetissa miehisessä tiedemaailmassa vaille arvostusta jäänyt paleontologi Mary Anning (Kate Winslet) etsii fossiileja turisteille kaupattavaksi. Hiljaista eloa äitinsä Mollyn (Gemma Jones) kanssa viettävän Maryn sisus on kuin tämän etsimät artefaktit, kivettynyt ja kuollut, mutta kaikki muuttuu, kun kollega Roderick Murchison (James McArdle) saapuu nuoren vaimonsa Charlotten (Saoirse Ronan) kanssa kaupunkiin. Kivikkoisen alun jälkeen naisten välille kasvaa alati kuumeneva suhde, joka lopulta muuttaa molempien elämän.

Francis Leen ohjaama ja käsikirjoittama Ammonite on erinomaisesti näytelty periodidraama, aikuinen esitys itsensä löytämisestä ja intohimosta. Nimellään muinaisten merieläinten fossiileihin ja siten myös päähenkilönsä elämään viittava Ammonite (Ammoniitti) sivuaa samoja teemoja kuin tekijänsä esikoiselokuva, rankka mutta syvältä koskettava kasvudraama God´s Own Country (2017), joka niin ikään käsitteli sukupolvien ja sukupuolten välisiä kuiluja samalla kuin se osoitti vahvasti rakkauden parantavan voiman.

Kaksi sukupolviensa taitavimpia tulkkeja, Kate Winslet ja Saoirse Ronan tekevät loistavaa työtä Maryna ja Charlottena, saavat sanattomatkin kohtaukset täyteen dialogia ja todellista tunteen paloa. Niin ikään Gemma Jones ja Fiona Shaw tekevät erinomaisen hyvää työtä, aivan kuten käärmeen roolin perinyt James McArdle.

Yhteenveto

Jokaista kuvaansa myöten hallittua tekemistä, Ammonite on hiljainen ja rauhallinen elokuva, jonka ääni kantaa ja kuuluu kauas.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016