Argylle
Jussi U. Pellonpää, La, 03/02/2024 - 14:43

Elokuva

Omissa oloissaan kissansa Alfien (Chip) kanssa viihtyvä kirjailija Elly Conway (Bryce Dallas Howard) joutuu yllättäen salamurhan kohteeksi, josta hänet pelastaa Aidan Wilde (Sam Rockwell). Kun mies paljastaa olevansa salaisen järjestön operaattori ja että Ellyn menestyneet jännärit agentti Aubrey Argyllesta (Henry Cavill) ovat osuneet vaarallisen lähelle todellista vakoilumaailmaa, nainen (ja kissa) tempaistaan keskelle gloobalia ajojahtia, jossa kehenkään ei voi luottaa.

Kun elokuvantekijän ansioluettelossa ovat seuraavanlaiset teokset, kuten ultratyylikäs krimikronikka Layer Cake (2004), mainio satuseikkailu Tähtisumua (2007), loistava Kick-Ass (2010), yksi X-Men-saagan parhaista, X-Men: First Class (2011), kolme kovaa Kingsman -elokuvaa (Kingsman: Salainen palvelu (2014), Kingsman: Kultainen kehä (2017) ja The King´s Man (2021), tiedät mitä tuleman pitää.

Jos Matthew Vaughnin elokuvia kuvailisi musiikkina, lähin verrokki voisi olla legendaarinen aussiryhmä AC/DC: tiedät aina mitä saat. Varmaa ja isosti ryskyvää menoa, hyvinkin juurekasta tekemistä, joka tuttuudestaan huolimatta iskee aina sinne, minne pitääkin. Näin tekee myös Vaughnin uusin, ultrakäänteikäs ja hengästyttävän vauhdikas toimintajännäri Argylle. Teknisesti Vaughnin elokuvat ovat aina supertyylikästä työtä ja niin Argyllessakin muun muassa monista Christopher Nolanin elokuvista tutun, Oscar-palkitun (Dunkirk, 2017) leikkaaja Lee Smithin ja kuvaaja George Richmondin luoma kuvavirta kiitää hektisen vauhdikkaasti tarjoten loistavasti koordinoituja toimintakohtauksia toisensa jälkeen. Myös säveltäjä Lorne Balfe ja erityisesti käsittämättömän upea Now and Then (The Argylle Symphony) ansaitsee erityismaininnan.

Vaughnin ja Jason Fuchsin kirjoittama tarina tulvii käänteitä, vihjeitä ja yllätyksiä genren vaatimusten mukaan, mutta sekaan on ripoteltu myös koomisia lainoja, jotka tarjoavat lajityypin faneille monia mukavia hetkiä. Katsoja voi löytää tarinasta myös kaikuja niin Richard Donnerin kekseliäästä Salaliittoteoriasta (Conspiracy Theory,1997) kuin Doug Limanin Medusan verkostakin (Bourne Identity, 2002) sekä luonnollisesti monista James Bond -elokuvista.

Pikkuisen kieli poskessa ja silmää iskien etenevä toimintakomedia ei nouse genrensä klassikoksi, vaikka jatko-osalle jätetäänkin ovi sepposen selälleen, sillä Vaughnin listalla on seuraavaksi scifijännäri Courage sekä kaksi osaa lisää Kingsman -saagaa, maailmaa, johon myös Argyllen lonkerot hauskasti kiemurtelevat. Marveleista opittuun tapaan myös Argylle kannattaa katsoa lopputekstejään myöten.

Bryce Dallas Howard istuu hyvin introvertin Ellyn rooliin ja vaikka saakin oman aimo osansa fyysisestä toiminnasta, antaa myös  fiksusti tilaa Sam Rockwellin reteästi vetelevälle Aidanille. Mainio on myös Henry Cavill (ehkä) kuvitteellisena superagentti Argyllena. Sivummalla nähdään mm. Vaughnin kanssa aiemminkin työskennelleet Sofia Boutella ja Samuel L. Jackson sekä Katherine O´Hara, laulaja Dua Lipa, Ariana DeBose, Bryan Cranston, John Cena ja Richard E. Grant.

Yhteenveto

Viileästä viihteestä, vaahtosuisesta vauhdista ja kekseliäistä käänteistä, niistä on Argylle tehty.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016