Free Skate
Jussi U. Pellonpää, Pe, 21/10/2022 - 07:44

Elokuva

Nuori taitoluistelija (Veera W. Vilo) loikkaa Venäjältä ja päätyy suomalaisen isoäitinsä (Leena Uotila) hoteisiin. Edesmenneen äitinsä tavoin luistelu-uralle päätynyt luistelija on saanut kohdata rajan takana huippu-urheilun pimeimmät puolet epä-inhimillisistä harjoitteluolosuheista aina väkivaltaan ja prostituutioon saakka. Nuori nainen yrittää aloittaa uutta uraa suomalaisessa luisteluseurassa, mutta menneisyyden demonit eivät jätä häntä rauhaan. Lopulta tilanteet konkretisoituvat kirjaimellisesti hengenvaarallisiksi, kun idästä saapuu noutaja.

Roope Oleniuksen ohjaama ja Veera W. Vilon tähdittämä, käsikirjoittama ja tuottama Free Skate on sanomaltaan tärkeä elokuva. Maailmanestaruudenkin voimistelussa voittanut Vilo tietää tarkkaan, mitä huipputasolla estetiikkalajien kulisseissa tapahtuu, ja Free Skate pohjaakin surullisen moneen tositarinaan. Hyväksikäyttö ei ole ainoastaan naapurin, vaan myös universaali ongelma huippu-urheilussa ja elokuvan traagisen tarinan voiskin sijoiittaa melkein mihin tahansa yksilölajiin.

Ilman julkista rahoitusta ja Elokuvasäätiön tukea tehty elokuva on ollut tekijöilleen iso taloudellinen riski, mutta se ansaitsee ehdottomasti mahdollisuuden tulla mahdollisimman monien nähtäväksi.

Kauhukomedialla Kyrsyä - Tuftland (2017) mainetta hankkineen Oleniuksen ohjaus on paikoin hiukan liikaakin päätähdelleen tilaa antavan rauhallista. Tarinaa puretaan hitaasti takaumien kautta Oleniuksen operoidessa pitkillä ja staattisilla kuvilla. Luistelukohtauksissa draivi paranee, mutta kokonaisuudessa olisi taatusti ollut varaa hiukan nipistää sen kahden tunnin kestosta. Näyttäessään, minkälaisen hyväksikäytön uhreiksi huippu-urheiljat voivat pahimmillaan joutua, Free Skate ei ota turhia riskejä, vaan tyytyy esittämään lajiin kuin lajiin sekaantuvat oligarkki-sponsorit väkivaltaisina huumerikollisina, joille murhakaan ei ole vieras tapa ahdistaa atleetteja parempiin suorituksiin.

Melkein joka kuvassa nähtävä Veera W. Vilo tekee vahvaa työtä nimettömänä luistelijana, onnistuen tuomaan henkilönsä persoonaakin kiitettävissä määrin esille. Leena Uotila on myös hyvä rakastavan isoäidin roolissa. Sivummalla nähdään myös tuttuja kasvoja: Karoliina Blackburn on suomalainen valmentaja, Viivi Pumpanen luistelijan äiti, Temosen pariskunta Olga ja Tuukka ovat ompelija ja tv-tuottaja sekä Jevgeni Haukka luistelijan isä.

Yhteenveto

Free Skate on uskottava ja tärkeäkin elokuva, joka toivottavasti herättää keskustelua Suomen rajojen ulkopuolellakin.
 Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016