Gran Turismo
Jussi U. Pellonpää, Pe, 25/08/2023 - 06:58

Elokuva

Japanilaisen autojätti Nissanin euroopan myyntitykki Danny Moore (Orlando Bloom) on huolestunut, sillä nuoriso ei enää ole kiinnostunut autourheilusta. Moore ottaa yhteyttä Polyphony Digitalin pelisuunnittelijaan Kazunori Yamauchiin (Takehiro Hira), joka on luonut äärimmäisen tarkkaan mallinnettuihin ajoneuvoihin ja kilparatoihin keskittyneen Gran Turismo -videopelin. Ajatuksena on luoda maailmanlaajuinen kilpailu, jonka voittaja saa mahdollisuuden nousta oikean kilpa-auton rattiin ja kokea vauhdin todellinen hurma. 19-vuotiaalle, yhä kotona Cardiffissa Walesissa asuvalle himopelaajalle Jan Mardenboroughille (Archie Madekwe) tämä on unelmien täyttymys, mutta noviisikuskeja leirille paimentamaan palkatun kokeneen tallipäällkkö Jack Salterin (David Harbour) mielestä täysin älytön ja hengenvaarallinen idea.

Neil Blomkampin ohjaama Gran Turismo ei ole videopelielokuva sanan varsinaisessa merkityksessä, vaan paljolti vapauksia ottava tositarina hullusta ideasta, joka kaikista vastoinkäymisistä huolimatta toteutettiin vuonna 2011.

Etelä-Afrikasta tulevan Blomkampin ura on ollut vastoinkäymisiä täynnä, vaikka miehen ansioluettelosta löytyykin loistavan omaperäisiä elokuvia. Vuonna 2009 sai ensi-iltansa erinomaisen vastaanoton maailmalla saanut omaperäinen tieteiselokuva District 9, jota seurasi yhtä lailla uniikki dystopia Elysium vuonna 2013. 2015 päivänvalon näki mainio Chappie, mutta sen jälkeen ohjaajaa ovat monien isojen tuotantojen peruuntumisten vuoksi työllistänyt lähinnä lyhytelokuvat. 2021 ensi-iltaan tuli kauhuelokuva Demonic, joka ei menestynyt lippuluukuilla.

Gran Turismolla Blomkamp todistaa, että kyvyt kertoa kuvilla on yhä tallella. Teknisesti taitava ohjaaja osaa yhdistellä pelinirvanan parhaita puolia kineettisesti iskeviin ajokohtauksiin unohtamatta tarinan raustalla kulkevaa tositarinaa, jonka suhteen on luonnollisestikin otettu erinäisiä vapauksia.

Jacques Jouffretin kameratyöskentely istuttaa katsojan tehokkaasti ratin taakse, kun taas kuvien kulkemisesta valkokankaalla vastaavat tarkat editoijat Colby Parker Jr. ja Austyn Daines. Jason Hallin ja Zach Baylinin käsikirjoitus kierrättää kaikki kilpaurheilukliseet, mutta tekee sen tyylillä ja tilaa ihmisille antaen. Ja juuri vahva emotionaalisuus ja henkilöidensä aitous tekevätkin Gran Turismosta erilaisen kaahauskuvan. Lorne Balfen komean scoren rinnalla musaraidalla kaikuvat mm. Iggy Pop ja Black Sabbath.

Nuori Archie Madekwe tekee varsin hyvää työtä elämänsä tilaisuuden saavana Janina, mutta elokuvan sydän ja dynamo on ehdottomasti aina varma David Harbour, jonka mentorina toimiva tallipäällikkö Salter on fiktiivisyydestään huolimatta aidoista palikoista rakennettu. Kaksikon yhteisissä kohtauksissa onkin mukana harvinaista lämpöä ja realismia. Kahdessa megatrilogiassa (Lord of the Rings (2001-2003) ja Pirates of the Caribbean (2003-2007)) läpimurtonsa tehnyt Orlando Bloom on viime vuosina harvemmin hiteissä nähty, vaikka mies vetää tässäkin kelpo roolin uhkarohkeaan missioonsa uskovana Danny Moorena. Janin vanhempina nähdään kymmenien sivuroolien veteraani Djimon Hounsou ja ex-spaissari Geri Halliwell Horner sekä tyttöystävä Audreyna Maeve Courtier-Lilley. Josha Stradowski on Janin pahin kilpailija Nicholas Capa. Oikea Jan Mardenborough, joka nähdään loppukuvissa, toimi myös elokuvassa roolihahmonsa stuntkuskina.

Yhteenveto

Gran Turismo on mainio elokuva sekä autourheilusta että videopeleistä pitäville. Tämä vauhdin hurma ei tarvitse huijauskoodeja.

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016