Alkuperäinen nimi: 
Heinähattu, Vilttitossu ja ärhäkkä koululainen
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2020
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Kesto: 
75
Heinähattu, Vilttitossu ja ärhäkkä koululainen
Jussi U. Pellonpää, Pe, 14/02/2020 - 20:19

Elokuva

Hanna (Niina Lahtinen) ja Matti (Joonas Nordman) Kattilakosken perheen energisten ja kekseliäiden tyttöjen, Heinahatun (Emelia Levy) ja Vilttitossun (Matilda Pirttikangas) ystävyys joutuu koetukselle, kun vanhempi Heinis aloittaa ekaluokkalaisena koulun. Vilttitossua kotiin jäämninen harmittaa, eikä aikaakaan, kun nokkela tyttölapsi on keksinyt keinon päästä mukaan opinahjoon ja jännittävälle kalaretkelle, josta tuleekin aikamoinen seikkailu.

Vuodesta 1989 alkaen kotimaisen lastenkirjallisuuden kärkijoukoissa ovat olleet Sinikka ja Tiina Nopolan Heinähattu ja Vilttitossu -opukset, joita on tähän mennessä julkaistu jo seitsemäntoista. Elokuvia tyttöjen touhista on tehty Suomessa tähän mennessä vain kaksi, Kaisa Rastimon 2002 ensi-iltaan tullut hehkuvan värikäs ja hauska elokuva Heinähattu ja Vilttitossu, sekä 2017 nähty, katsojatilastoissa menestynyt, mutta ainakin aikuiskatosjan mielestä överiksi koheltamiseksi vedetty Heinähattu, Vilttitossu ja Rubensin veljekset.

Edellinen elokuva tienasi siinä määrin massia, että jatkoahan oli jo pelkästään taloudellisesti ajatellen pakko tehdä. Lenka Halestedtin ohjaama ja Nopoloiden käsikrijoittama Heinähattu ja Vilttitossu ja ärhäkkä koululainen pohjaa 2013 päivänvaloon nähneeseen kirjaan, mutta valkokankaalla ei meininki olen kovinkaan paljoa muuttunut. Aikuisnäyttelijät tuntuvat yhä ajattelevan, että mitä suuremmat eleet ja kovempi meteli, sitä hauskempaa pikkuväellä on elokuvateatterissa, mutta mukaan tulevia vanhempia ajatellen, lähestymistapa on lähinnä silmiä, korvia ja mieltä rasittava. Tosin aivan yhtä kammottaviin ylilyönteihin ei tällä kerralla sorruta kuin Rubensissa, vaan touhu on pahimmillaan jopa tylsää.

Päärooleihin on tällä kerralla valittu hassut ja eläväiset Emelia Levy ja Matilda Pirttikangas, jotka onnistuvatkin tavoittamaan katsomossa ikätovereidensa aallonpituuden. Janne Kataja jatkaa kotikylän simppelinä poiliisina Isonapana, mutta Rubensissa tämän virkaveljenä Rillirouskuna kompastellut Aku Hirviniemi on nyt vaihtunut ikävä kyllä samalla tavalla tumpeloivaan Lari Halmeeseen. Alibullinin siskoksina, Helgana ja Halisena, jatkavat Pirjo Heikkilä ja Krisse Salminen.

Yhteenveto

Paha sanoa puraiseeko Ärhäkkä koululainen edes omaan ikäryhmäänsä, sillä ainakaan ensiesityksessä ei pikkuväki hekotellut kertaakaan.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016