Heinähattu, Vilttitossu ja kana
Jussi U. Pellonpää, Pe, 16/02/2024 - 19:27

Elokuva

Vilttitossu (Klaara Höglund) on jäänyt kesälomallaan yksin, kun isosisko Heinähattu (Eedla Höglund) on lähtenyt leirille, ja sekös harmittaa? Naapurin Alibullenin siskokset Helga ja Halise (Pirjo Heikkilä ja Krisse Salminen) löytävät kuitenkin Vilttitossulle uuden ystävän, kanan nimeltä Anita. Vaan kun Anita yhtenä aamuna katoaa ja selviää, että sen leirillä kaaosta iaheuttanut lajitoverikin on virkavaltaa karussa, menee koko Kattilakosken perhe sekä seutukunta sekaisin.

Reetta Aallon ohjaama Heinähattu, Vilttitossu ja kana on neljäs Sinikka ja Tiina Nopolan suosittuihin lastenkirjoihin pohjaava elokuva, joiden Risto Räppääjiä on ehtinyt valkokankaille valmistua jo yhdeksän. Ensimmäinen elokuva Kattilakosken siskosten seikkailuista oli Kaisa Rastimon sulkunkiva Heinähattu ja Vilttitossu vuodelta 2002, jonka jälkeen tuotteen nappasi Janne Katajan ja Aku Hirviniemen tuotantoyhtiö Hihhihhii. Sen myötä taso putosi pahasti, vaikka Heinähattu, Vilttitossu ja Ruubensin veljekset (2017) ja Heinähattu, Vilttitossu ja ärhäkkä koululainen (2020) keräsivätkin katsojia siinä määrin kivasti, että jatkoa seuraa.

Lapsellinen elokuva lapsille ei vieläkään tarkoita onnistumista, sillä perheen pienimmille suunnattu leffa kompastelee yhä aikuisten elokuvan tekijöiden virheelliseen käsitykseen siitä, minkä pitäisi pikkuväelle olla hauskaa. Komiikka pohjaa pitkälti väärinkäsityksiin sekä turhankin tutusti aikuisten karmaisevaan ylinäyttelemiseen tuottajanakin toimineen Janne Katajan johdolla. Eniten hauskuutta kohdeyleisön parissa syntyykin hauskan kanakaksikon Anitan ja Cynthian edesottamuksista.

Höglundin siskokset Eedla ja Klaara ovat valloittava pari päärooleissa, kun taas urakalla uransa siltoja poltellutta Hirviniemeä ei onneksi kuvissa näy. Muuten leffan komeljanttarikattaus on turvallisen tuttu. Mukana touhuavat muun muassa Niina Lahtinen, Joonas Nordman, Krisse Salminen, Pirjo Heikkilä, Ernest Lawson ja Kaisa Hela.

Yhteenveto

Kokonaisuus on siinä määrin kiltti ja kiva, että pienimmät leffafanit viihtynevät sen parissa varsin helposti. Mukavaa elokuvahetkeä tukee myös napakka 77 minuutin kesto.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016