Alkuperäinen nimi: 
Metsäjätti
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2020
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Ikäsuositus: 
7
Kesto: 
88
Metsäjätti
Jussi U. Pellonpää, Pe, 11/09/2020 - 19:57

Elokuva

Isolla kirkolla Helsingissä mukavaa elämää elelevä, Metsäjätti-konsernissa kehityspäällikkönä työskentelevä Pasi Kauppi (Jussi Vatanen) saa esimieheltään Katariinalta (Anu Sinisalo) haasteellisen tehtävän: Miehen pitää palata kotikaupunkiinsa Törmälään tehostamaan Metsäjätin omistaman vaneritehtaan tuotantoa. Palkintona häämöttää ylennys ja parempi palkka, mutta vastapainona sopparissa on omiensa pettäminen. Oman kylän poikaan luotetaan, mutta kun kun voittomarginaaliin alati tyytymätön yhtiö kääntää muutamankin kerran kelkkansa, alkaa koko Törmälän tulevaisuus näyttämään synkältä. Perheenlisäystä vaimonsa Lindan (Sara Soulié) kanssa odottava Pasi joutuu nyt punnitsemaan, mitä todella tarkoittavat ystävyys ja perhe sekä eduntavoittelu ja etiikka.

Miika Nousiaisen menestyromaani Metsäjätti julkaistiin vuonna 2011, ja se osoittautui jo silloin varsin profeetalliseksi. Nyt, 2020, Ville Jankerin sen pohjalta ohjaama ja Timo Turusen kanssa käsikirjoittama samanniminen elokuvasovitus on vähintään yhtä ajankohtainen, kun UPM ilmoitti juurikin sulkevansa Kaipolan paperitehtaan.

Nousiaisen teksti on sujuvaa ja aitoa, ja sitä puhuvat näyttelijät hienosti rooleihinsa sopivia, tietäen juurikin tarkkaan mitä tekevät. Jankerin ohjaus on tekstiin ja sen tulkkeihin luottavaa, tasapainoista ja uskottavaa tekemistä, ja vaikka ei Metsäjätti mikään moralisoiva saarna olekaan, se ei hetkeksikään unohda näyttää keskisormea yltiökapitalismille, joka ei ihmisestä piittaa. Kevennystä traagisiakin piirteitä saavaan kokonaisuuteen tuo hillittömän hilpeä kertojaääni, jossa korostuu Nousiaisen terävä sanan säilä ja kitkerä huumori. Maininnan arvoisia ovat myös Aarne Tapolan kikkailematon kuvaus, Harri Nykäsen tasapainoinen editointi sekä Marko Nybergin hieno musiikki.

Koomisista rooleistaan tunnetumpi Jussi Vatanen tekee yhden uransa komeimmista töistä kaiken keskiössä olevana Pasina, jonka matka itseensä on hienovaraisin nyanssein väritetty. Erinomainen on myös Hannes Suomisen Janne, Pasin lapsuudenystävä. Vahvasti miehitetyissä sivurooleissa nähdään Anu Sinisalon lisäksi Tommi Korpela, Ilkka Forss, Anna-Riikka Rajanen, Rami Rusinen, Jari Virman, Matti Onnismaa ja Tomi Alatalo.

Yhteenveto

Aidosti pienen ihmisen puolella oleva Metsäjätti on Koronan kurittaman elokuvavuoden valovoimaisimpia esityksiä, aidosti pienen ihmisen puolella. Pirun hyvä kotimainen.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016