Alkuperäinen nimi: 
Napapiirin sankarit 4
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2022
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Ikäsuositus: 
7
Kesto: 
87
Napapiirin sankarit 4
Jussi U. Pellonpää, To, 15/12/2022 - 16:20

Elokuva

Napapiirillä on moni asia muuttunut sitten viime kerran. Jannen kuolema on jättänyt Inarin (Pamela Tola) yksinhuoltajaksi, joten kulmakunnan suurin ketale Pikku-Mikko (Kari Ketonen) on jälleen vokottelemassa leskeä. Inarille remppaa tekevä, ujonpuoleinen sähköasentaja Paavo (Heikki Ranta) ja tämän Hummerilla huristeleva kaveri Turo (Mikko Töyssy), saavat puolivahingossa kutsun Inarin syntymäpäiville, jonne pitäisi lahjaksi hommata vegaanille päivänsankarille tofua. Tästä alkaa kaoottinen kilpajuoksu soijasta luodun kummajaisen perässä, eikä rakkaudesta kisaavien kollien keinoissa ole pian mitään rajaa.

Käsikirjoittaja Pekko Pesosen luoma Napis -saaga alkoi vuonna 2010 Dome Karukosken ohjaamalla, karumpaa draamaa mukavasti kohelluskomiikkaan yhdistelevällä hitillä Napapiirin sankarit, jatkui vuonna 2015 elokuvalla Napapiirin sankarit 2, joka Teppo Airaksaisen ohjauksessa ampui sekä yli, että ohi, mutta keräsi porukkaan teattereihin ihan kiitettävästi. Tiina Lymin vuonna 2017 ohjaama Napapiirin sankarit 3 muutti perusjuonta, sai nihkeän vastaanoton kriitikoilta, mutta osui myös useampaankin hermopäätteeseen nuoren miehen ailahtelevaa mielenlaatua tutkiessaan.

Tähän mennessä Napikset ovat keränneet katsomoihin jo yli miljoona maksanutta katsojaa elokuvateatterihin, joten ei ole ihme, että tarinoita pohjoisen pölvästeistä ja Excaliburin etsintään verrattavista hakureissuista on jälleen jatkettu. Juha Wuolijoen ohjaama, yksinkertaisesti nimetty Napapiirin sankarit 4, muuttaa jälleen konseptia ja nostaa parrasvaloihin uudet hahmot, vaikka vanhoja tuttujakin piisaa sivummalla ihan riittävästi.

Elokuvan perusrakenne on kuitenkin tutun turvallinen: Pikku-Mikko jahtaa Inaria ja Paavo yrittää estää tämän keplottelut. Välillä moikataan tuttuja ja marssitetaan esiin sivuhahmoja sanomaan pari hetulaa tai solvausta, eli kristallipalloa ei tälläkään kerralla tarvita lopputuleman ennaltanäkemiseen. Pahiten mättää rytmitys, sillä komediaksi Napis 4 on harvinaisen hidas. Sen sijaan, että nauruja lypsettäisiin vaikka vanhoillakin vitseillä, nyt mennään melankolisella meiningillä niin, että alituinen surussa ja murheessa rypeminen meinaa kostuttaa silmäkulmat katsomossakin. Kaiken lisäksi mukaan on tungettu aivan liikaa ympäristöteemaa sekä ravintovalistusta. 

Telkkarin tarkkaan käsikirjoitetussa improshowssa Putous läpi lyöneet komeljanttarit pärjäävät veteraanien seurassa vallan mainiosti. Jo Punttikomediassa (2022) skaalansa leveyden hienosti osoittanut Mikko Töyssy tekee hyvää työtä Turona, mutta Napis 4 on ehdottomasti ensimmäisessä pääroolissaan nähtävän Heikki Rannan näytöstä. Rannassa yhdistyvät mukavasti läsnäolo ja karisma, joten nuorelle herralle voi hyvinkin olettaa menestystä tulevaisuudessakin. Pamela Tola ja Kari Ketonen eivät sen suuremmin ole tarvinneet treeniä tuttuihin hahmoihinsa, mutta Timo Lavikaisen roolityö Räihänä onnistuu jopa yllättämään. Kuvissa kääntymässä nähdään pitkä liuta tuttuja naamoja, kuten Heikki Silvennoinen, Pertti Sveholm, Tommi Eronen, Kari Hietalahti, Ilkka Koivula, Santeri Kinnunen, Sampo Sarkola ja Jussi Lampi.

Yhteenveto

Kuuluakseen Napapiiri -sarjaan, nelonen on kuin kaikesta hauskasta riisuttu draama, josta puuttuu jopa palkitseva finaali.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016