Alkuperäinen nimi: 
Punttikomedia
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2022
Valmistusmaa: 
Käsikirjoittaja: 
Ikäsuositus: 
7
Kesto: 
94
Punttikomedia
Jussi U. Pellonpää, Pe, 21/10/2022 - 19:50

Elokuva

Hissukka kirjastovirkailija Kerttu (Iina Kuustonen) kärsii selkävaivoista ja saa hoitona määräyksen mennä kuntosalille. Siellä paljastuu, että neiti onkin kehonrakennuksen geneettinen lahjakkuus ja herää ajatus viedä homma päätyyn saakka, eli fitness-kisojen lavalle. Tueksi punttisalin saloihin Kertulle löytyy parhaat päivänsä nähnyt kehonrakentaja, kehonsa hajalle doupannut ja kaikelle mahdolliselle hetkessä addiktoituva kehäraakki Vili (Mikko Töyssy), jolla on runsaasti muitakin ongelmia kuin rahan puute.

Suomalainen punttisalikulttuuri on monijakoista. Löytyy tyyppejä, jotka asuvat 24/7 painojen ja laitteiden keskellä ja heidät huomaa myös katukuvassa siitä, että saapuessaan tilaan tarvitsevat pariovet. Toinen ryhmä on terveydellisistä syistä kuntoilevat sekä ne lähinnä henkisesti bodaavat, jotka lähettävät itsestään treenikuvia instaan ja meseen peukkujen toivossa. Jokainen kansanosa on kuitenkin ymmärtänyt terveydelle tärkeän harjoittelun aivan oikein ja tästä moninaisuudesta Punttikomedia repiikin paikoin hauskan epäkorrektia huumoria.

Telkkarissa uraansa aloitelleen Aleksi Delikourasin esikoisohjaus on pikku kliseistään huolimatta paikoin hyvinkin tasapainoista ja terävällä kommentaarilla kuvaamaansa punttisalimaailmaa kommentoivaa tarinointia. Toistensa vastakohtaisten Vilin ja Kertun elämätarinat tuovat muassaan kuvioon myös hyvin toimivaa dramaattisuutta, ja vaikka kyseessä ei olekaan nimestään huolimatta mikään ha-ha-hauska komedia, hyvää tuulta, suuria tunteita ja paljon hymyjä riittää finaaliin asti. Käsikirjoituksen takana on monia menestyksiä rustannut Pekko Pesonen.

Punttikomedian voima on ehdottomasti kivassa synkassa touhuavan pääkaksikon, aina luotettavan Iina Kuustosen ja kertojana toimivan, vallan loistavan Mikko Töyssyn välinen kemia, joka kantaa karikoidenkin yli. Sivurooleissa vaikuttavat tutu naamat, Eero Ritala, Pamela Tola, Joonas Nordman, Linnea Leino ja Karoliina Blackburn. Mainio lisäravinne touhulle on kuvissa pullistelevat kuntosaliyrittäjät ja insta-influensserit eli Koljonen Bros., joiden rooleissa nähdään itsekin saleilla viihtyneet Jucci Helström, Elmeri Rantalainen ja Ivo Gonzalez.

Yhteenveto

Hyvällä läpällään huvittava, mutta myös synkemmillä sävyillä komiikkaansa tasapainottava Punttikomedia on syksyn symppis yllättäjä.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016