Sistersin veljekset
Jussi U. Pellonpää, Pe, 29/03/2019 - 06:46

Elokuva

Kultakuumeen huumaama Yhdysvallat vuonna 1851. Kommodooriksi (Rutger Hauer) kutsutun ökyrikkaan riistäjän leivissä työskentelevät pahamaineiset palkkatappajaveljekset, Eli ja Charlie Sisters (John C. Reilly ja Joaquin Phoenix), jahtaavat Hermann Kermit Warmia (Riz Ahmed), jolla on vallankumouksellisia suunnitelmia kullankaivuuseen. Omaperäisen miekkosen perässä on myös yksityisetsivä John Morris (Jake Gyllenhaal), joka saa huomata Warmin höpinöissä olevan niin paljon järkeä, että mies on valmis laittamaan tämän puolesta peliin koko tulevaisuutensa. Sistersin veljeksille, vakavammalle ja vanhemmalle Elille sekä viinaan mieltyneelle hornanhenki Charlielle ei taas ole kovinkaan paljoa merkitystä, tuleeko ruumiita yksi vai enemmän, kunhan homma hoidetaan, kuten on sovittu. Matka Oregonista aina San Franciscoon on täynnä käänteitä ja yllätyksiä kaikilla rintamilla, kunnes tulee aika selvittää välit lopullisesti.

Ranskalaisen taiturin, Jacques Audiardin (Kun sydän lakkaa lyömästä (2005), Profeetta (2009), Luihin ja ytimiin (2012), Dheepan (2015)) ensimmäinen englanninkielinen elokuva Sistersin veljekset on sysimustalla huumorilla kyllästetty, väkivaltainen ja hurja, mutta omalla oudolla moraalillaan myös melankolinen lännenelokuva, uniikki nykywestern parhaasta päästä.

Koskettavaa komiikkaa löydetään varsin arkisista asioista mennyttä aikaa edustavien veljesten tutustuessa modernimpaan maailmaan, kuten Elin ensimmäisestä tutustumisesta hammasharjaan ja oraalihygienaan sekä Charlien mannerlaatan kokoisista krapuloista. Ruman groteskin toiminnan, haikean draaman ja kalmaisan komiikan yhdistelmä toimii näppärästi, luoden kokonaisuuden päälle aivan omalaisensa atmosfäärin. Audiardin Thomas Bidegainin kanssa kirjoittamassa genresymbioosissa on vahvasti samankaltaista klangia, jonka voi löytää myös Coenin veljesten elokuvista.

Teknisesti Sistersin veljekset on karun kaunista elokuvaa, Benoit Debien ylväs kameratyöskentely piirtää menneen Amerikan pittoreskit maisemat ja karut kaupungit realistisesti, mutta yhtä aikaa lämpimästi tyylitellen, vaikka elokuva kuvattiinkiin Espanjassa ja Romaniassa. Komeiden kuvien tueksi Alexandre Desplat on säveltänyt upean musiikin.

Viimeksi maanmainiossa Stan & Ollie -elokuvassa vakuuttaneelle John C Reillylle Patrick DeWittin romaaniin perustuva The Sisters Brothers on ollut varsin henkilökohtainen unelmaprojekti, sillä tuottajanakin toimiva monitaitoinen mies osti tarinan oikeudet heti kirjan julkaisun jälkeen, vuonna 2011.

Reilly ja Joaquin Phoenix tykittävät täysillä selkeästi sosiopaattisina, mutta toisistaan vilpittömästi välittävinä veljeksinä, joille ympäröivä maailma on yksinkertaisen mustavalkoinen, Jake Gyllenhaalin päiväkirjaan tapahtumia alituiseen kirjaava John Morris tuo tarinaan sivistyksen kosketuksen, kun taas tämän kanssa jo loistavassa Nightcrawlerissa (2014) näytellyt Riz Ahmedin Hermann Warm omatunnon ja kirkasotsaisen tulevaisuuden uskon.

Rebecca Root on porttolan kiero johtaja Mayfield, Allison Tolman saman paikan palveluksia tarjoava työntekijä, Richard Brake palkkionmetsästäjä Rex, Ian Reddington veljesten isä ja Carol Kane äiti. Rutger Hauerin sanaton visiitti Kommodorina jää varsin pikaiseksi.

Yhteenveto

Tyystin omanlaisensa länkkäri veljesrakkaudesta, unelmista ja ahneudesta.

Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016