Alkuperäinen nimi: 
Skimbagirls
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2023
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
12
Kesto: 
85
Skimbagirls
Jussi U. Pellonpää, Pe, 10/02/2023 - 22:11

Elokuva

Skimbagirlisseiksi itseään kutsuvan naisnelikko, Emma (Anna-Maija Tuokko), Kata (Matleena Kuusniemi), Mallu (Armi Toivanen) ja Emman isosisko Riikka (Ria Kataja) ovat jo vuosia kierrelleet eri laskettelukohteissa hiihtämättä metriäkään, mutta bilettäen pre- ja afterskiissä sitten senkin edestä. Nyt ollaan kokoonnuttu Saariselälle Suomen Lappiin juhlimaan sarjanaija Emman viidensiä häitä, tällä kerralla nakuna viihtyvän poromies Petterin (Samuli Edelmann) kanssa, eikä aikaakaan, kun homma lähtee jälleen lapasesta.

Koronan vuoksi vuoden hyllyllä odottanut, Marja Pyykön ohjaama ja Misa Palanderin kirjoittama Skimbagirls resonoi samoilla aallonpituuksilla kuin esimerkiksi menestyskomedia Morsiusneidot (2011) ja monet muut vastaavat ”mimmit irrottelee kovemmin kuin äijät” -hupailut.

Jonkinlainen tahtotila lienee tekijöillä ollut pyrkiä YLEn mainion tv-sarjan Siskonpedin kaltaisiin kärjistyksiin, mutta rytmitön kohellus jää vain sarjaksi irrallisia kohtauksia ja pikkutuhmia sketsejä. Pyyköllä on kaiken lisäksi mitä ärsyttävin tapa tulla jokaiseen kohtaukseen musiikki edellä, ikään kuin valmiiksi teemoittaen tulevat tapahtumat, mutta se tekee kokonaisuudesta entistä enemmän nykivän sekametelisopan, jota höystetään vielä huonolla läpällä. Niissä muutamassa vakavammassa kohtauksessa juttu kuitenkin ryhdistäytyy ja onnistuu jopa herättämään ajatuksia siitä ikiaikaisesta totuudesta, että aina tulee lopulta aika katsoa peiliin ja kysyä, olenko minä se, joka haluan olla?

Skimbagirlsin pelastaa täydeltä mahalaskulta vahva kvartetti kotimaista naisenergiaa. Ria Kataja, Anna-Maija Tuokko, Matleena Kuusniemi ja Armi Toivanen täyttävät jokainen tappiinsa asti kliseisiksi kirjoitetut roolinsa siinä määrin hyvin, että lyhyen keston jaksaa loppuun saakka. Viidennessä naisroolissa meedio Valpurina nähdään aina yhtä maneerinen Minttu Mustakallio. Miesnäyttelijöille on tällä kerralla varattu lähinnä vain säälittävän tai typerän vastaanottajan osa. Severi Saarinen on Samulin esittämän Petterin velipoika Jokke, Karlo Haapiainen Ivalon uusi nimismies Myyrä,  Teemu Aromaa taksikuski Late ja Aake Kalliala paikallinen pastori.

Yhteenveto

 

Skimbagirls on ensissijaisesti naiskatsojille suunnattu naisten tekemä komedia, joka tässä tapauksessa ei ehkä ole se myyvin argumentti. Naiivi ja laskelmoitu komedia kun yrittää liikaa ja tarjoaa aivan liian vähän..Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016