Angry Birds -elokuva
Jussi U. Pellonpää, Pe, 13/05/2016 - 00:00

Elokuva
Kaukana suuren meren keskellä on saari, jolla asuu monen sortin sakki lintuja. Lentokyvyttömät siivekkäät ovat keskenään onnellisia, vaikka pientä kitkaa ilmeneekin ihan arkisissakin askareissa. Red (Jason Sudeikis) on pieni punainen lintu, jolla on niin pahoja vihanhallintaongelmia, että tämä määrätään terapiaan. Siellä Red tutustuu Matildan (Maya Rudolph) muihin potilaisiin, kuten Sakke (Josh Gad), maaninen vauhtikone, joka ei pysy hetkeäkään paikoillaan, Pommi (Danny McBride) joka on nimensä mukaisesti varsin räjähtävä tyyppi sekä Tero (Sean Penn), jättisuuri lintu, jonka artikulaatiossa on paljon toivomisen varaa. Kun saarelle saapuu yllättäen ryhmä outoja eläimiä, mustapartaisen Leonardin (Bill Hader) johtamia vihreitä possuja, Redin epäilykset tulijoita kohtaan heräävät, että näillä olisi pahat mielessään. Ja kun tunkeilijoiden todelliset tarkoitusperät lopulta selviävät, on aika käydä suureen sotaan.

Suomalaisen peliyhtiö Rovion hittipeli saa varsin värikkään elokuvatulkinnan Fergal Reillyn ja Clay Kaytisin ohjaamana. Angry Birds -elokuvassa kaikki peleistä tutut elementit löytyvät myös leffasta, jokaisella linnulla kun on paitsi oma persoonallisuutensa, myös kyvyt, joita voidaan hyödyntää erilaisissa offensiiveissa. Simpsoneita vuosikaudet rustanneen Jon Vittin käsikirjoituksesta voi halutessaan löytää jopa jonkinlaista kommentaaria vaikkapa maahanmuutosta ja maailman pakolaistilanteesta, mutta pääpointti on toki silti silkassa hauskanpidossa.

Jokunen populaarikulttuuriviite ja leffalainakin on toki mukaan livahtanut, mutta muuten mennään pitkälti kolmanteen näytökseen asti pelkän verbaliikan voimin, josta terävin kärki lienee tylsistynyt suomenkielisessä käännöstyössä. Visuaalisesti Angry Birds -elokuva on kuitenkin silkkaa silmäkarkkia, värikäs ja parhaimmillaan hurjasti kulkeva vuoristorata-ajelu. Tosin suomalaisuutta, tai edes vihjeitä siitä, elokuvasta on kyllä turha etsiä, siinä määrin se on suunnattu kansainväliseen levitykseen.

Originaalin ääninäyttelijät ovat tuttuja nimiä monista menestyselokuvista. Jason Sudeikis (Red), Josh Gad (Sakke), Danny McBride (Pommi), Peter Dinklage (Mahti Kotka), Bill Hader (pääpossu Leonard), Kate McKinnon (Stella) sekä Maya Rudolph (Matilda). Sean Pennin ääninäyttely on samaa tasoa kuin George Clooneyn vierailu oli South Parkissa, eli pelkkää murahtelua, mutta onhan Oscar-voittajan nimi kiva lisä kreditteihin.

Suomenkielisessä dubissa vastaavissa rooleissa kuullaan niin ikään suosittuja komeljanttareita, kuten Riku Niemistä, Antti Langia, Joonas Saartamoa, Tommi Korpelaa, Ville Myllyrinnettä, Paula Vesalaa ja Pirjo Heikkilää.

Yhteenveto
Jo kaikin mahdollisin tavoin tuotteistettujen Angry Birdsien ensimmäinen kokoillan elokuva istuu omaan maailmaansa hyvin, mutta nouseeko brändi vielä uudestaan siivilleen valkokankailla, jää nähtäväksi.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016