Alkuperäinen nimi: 
Open Range
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2003
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Ikäsuositus: 
K15
Kesto: 
132
Armoton maa
Vesa Jalkanen, Ti, 17/08/2004 - 00:00

Elokuva:

 

Armoton maa on massiivisen laaja ja pitkäkestoinen, perinteitä kunnioittava western vapaalaiduntajien ja karjatilallisen välisestä konfliktista. Viime aikoina Kevin Costnerin elokuvat eivät ole menestyneet sen enempää taloudellisesti kuin kriitikkojen käsittelyssäkään aivan toivotulla tavalla. Esimerkiksi Waterworldin ja Postmanin osalla voitaneen puhua suoranaisista flopeista, jotka olivat omalta osaltaan nakertamassa miehen mainetta vakavasti otettavana elokuvantekijänä. Vaikka Costner onkin esiintynyt lukuisissa mainioissa elokuvissa kuten Wyatt Earp (1994), Tanssii susien kanssa (1990), Lahjomattomat (1987) ja Silverado (1985), alkoi moni jo epäillä miehen parhaiden päivien olevan auttamattomasti takana päin. Armoton maa voidaan nähdä osana vanhaa lajityyppiä, westerniä, johon valtaosa Kevin Costnerin arvostetuimmista elokuvista lukeutuu.

 

Uudessa filmissään Costner liikkuu hyvin pitkälti samoilla aluillaan kuin hänen aiemmissa modernin westernin klassikoihin lukeutuvissa lännenelokuvissaan Wyatt Earp ja varsinkin Silverado. Costnerilla tuntuu olevan erityinen mieltymys suurellisiin elokuvien, eikä Armoton maa tee poikkeusta massiivisen pitkien eeposten ketjussa. Tarina etenee seesteisesti ja rauhallisesti antaen tarinalle ja henkilöille tilaa kehittyä rauhassa. Tosin paikoitellen se tuntuu hetkittäin jäävän miltei junnaamaan paikoilleen. Muutoin Armoton maa toimii perinteisten hyvän ajan westerneiden uusintaversiona, tai yrityksenä elvyttää viime aikoina taustalle jäänyttä lajityyppiä.

 

Elokuvan päähenkilöt ovat vapaalaiduntajia, jotka kuljettavat karjaansa halki Yhdysvaltain mantereen ruokkien karjaansa matkan varrella olevilla vihreillä laitumilla. Perinteisten karjapaimenten aika alkaa kuitenkin olla vääjäämättömästi ohi ja sankarimme ovatkin alati harvenevan ammattikuntansa viimeisiä edustajia. Tarinan tapahtuma-aikoihin eletään vuotta 1882 Yhdysvaltain Montanassa, vaikka todellinen kuvauspaikka sijaitsikin Kanadassa. Vanhan kunnon perinteisen westernin tavoin nostalginen hyvien vanhojen aikojen kaipuu piilee pinnan alla. Varsinaisena teemana on kuitenkin hyvien karjapaimenten ja ilkeiden aitoja preerialle tilustensa pystyttävien sekä omaisuuttaan varjelevien tilallisten välinen konflikti. Pitkän uran näyttelijänä tehnyt Robert Duvall on tarinan päähenkilö Boss Spearman, umpirehtiä vanhan sukupolven karjapaimenta, joka todella osaa työnsä.  Kevin Costner on sisällissodassa kovia kokenut,  inhimillisyyteen ja ihmisen hyvyyteen uskonsa menettänyt Charley White, joka työskentelee tunnollisesti Bossin eli 'pomonsa' rinnalla. Kaksikon apuna on kaksi muuta työmiestä: hyväsydäminen, tarinaa keventävä ja hieman yksinkertainen hahmo Mose (Abraham Benrubi) sekä nuori pojan kloppi Button. Jälkimmäistä esittää meksikolaissyntyinen Diego Luna.

 

Laumaa kuljettaessaan he törmäävät Denton Baxteriin (Michael Gambon) ja hänen armeijaansa. Baxter omistaa alueen suurimman ökytilan ja suurimman osan kaupunkia. Käytännössä Baxter on koko alueen hallitsija, jota sheriffi Poole (James Russo) tukee varsin kovaotteisesti pyrkiessään säilyttämään kaupungin itsevaltiaan suosion. Suuremman uhkan Spearmanin porukalle aiheuttaa kuitenkin Baxterin henkilökohtainen armeija, joka suhtautuu erittäin vihamielisesti mailleen tuleviin vaapaalaiduntajiin. Matkan varrella sankarimme joutuvatkin turvautumaan paikalliseen lääkäriin haavoja paikkaillakseen. Samalla reissulla he tapaavat myös viehättävän ja ahkeran Sue Barlowin (Annette Bening), joka työskentelee lääkärin apuna. Charley ja Sue vääjäämättä huomaavat toistensa olemassaolon.

 

Visuaalisesti Armoton maa on komeaa katsottavaa. James Muro on onnistunut kaappaamaan filmille todella vaikuttavia kuvia villin lännen uljaista erämaamaisemista. Musiikki on myös upeaa kuunneltavaa ja se tukee mainiosti tapahtumia luoden omalta osalta filmille sen mainiota perustunnelmaa. Näyttelijät, Kevin Costner mukaan lukien, tekevät hyvää työtä. Näyttelijävalinnat ovat osuneet kohdalleen. Filmi on paljon velkaa vanhan ajan western-klassikoille, joita tämän tekijät ovat tutkineet tarkasti. Tarina alkaa verkkaisesti ja sisältää pitkiä vuoropuhelukohtauksia. Osa näistä olisi kenties voinut olla hieman lyhyempiä ja jotain tiettyjä taustatietoja olisi voitu paljastaa vaikkapa takaumajakson avulla. Tällä kertaa oli  päädytty maratonkeskusteluihin. Armoton maa sisältää pitkien dialogien vastapainoksi vakuuttavia, hyvin koreografioituja taistelukohtauksiakin.

 

Elokuvan tarina ei ole missään suhteessa originaali vaan kaikki on nähty westerneissä jo lukemattomia kertoja. Siitäkin huolimatta Armoton maa on kiehtova, joskin hieman turhan pitkä elokuva. Uusia lännenelokuvia ei viime aikoina ole liiemmin nähty, joten uutuus on tervetullut lisä perinteiseen genreen.



 





 

Kuva:

 

Kuva on luonnollisesti alkuperäisellä kuvasuhteella (1,85:1) ja anamorfinen. Se on laadultaan todella hyvä eikä mitään ilmeisiä virheitä ole havaittavissa. Käytetty printti on ollut virheetön, eikä kuvassa ole havaittavaa naarmuisuutta, roskia tai muutakaan häiriötä. Värit toistuvat suurimman osan aikaa varsin puhtaasti.

 

Elokuva sisältää runsaasti laajoja ulkomaisemakuvia, jotka näyttävät todella upeilta. Paikoitellen toivoisi mustan olevan mustempaa ja joissain kohtauksissa toivoisi värien toistoon hieman enemmän syvyyttä. Pohjimmiltaan nämäkin asiat ovat kunnossa ja pienet puutteet luultavasti johtuvat alkuperäisen filmille kuvatusta kuvasta.

 

Kuvassa ei ole nähtävissä mitään ilmeisiä suuria virheitä, jotka pilaisivat elokuvanautinnot. Valittelun aiheet ovat lähinnä pieniä yksityiskohtia, joihin ei normaalisti välttämättä kiinnitä juurikaan huomiota.

 





 

Ääni:

 


Arvosteltu promoversio oli ääniraidoiltaan karsittu ja sisälsi ainoastaan Dolby Digital 2.0 miksauksen alkuperäisellä kielellä eli englanniksi. Miksaus on sinällään selkeä ja suuntaefektejäkin on jonkin verran, mutta myyntiversiossa ääniraidat ovat aivan toista luokkaa. Tarjolla on monikavavamiksuksia jopa kaksikin kappaletta: Dolby Digital 5.1 ja DTS.  En kuitenkaan saanut mahdollisuutta testata kyseisiä ääniraitoja.

 






Lisämateriaali:

 

Arvosteltava promolevy ei sisältänyt lisämateriaaleja lainkaan,  mutta myyntiversiossa on seuraavat extrat:

- "American Open Range" 12 minuuttinen dokumentti Amerikan villistä lännestä,

- "Storyboarding: Open Range" 5 minuuttinen katsaus kuvakäsikirjoitukseen 

-  Elokuvatrailereita (Open Range, Kill Bill: Vol. 2, Spartan, Wonderland, The Cooler, Jersey Girl).


Eli Suomessa julkaistu DVD ei lisämateriaaleja liiemmin sisällä. Amerikan puolella R1 alueella on julkaistu kahden levyn spesiaalipaketti, jossa on mukana ohjaajan kommenttiraita, tunnin mittainen dokumentti elokuvan tekemisestä ja puoli tuntia poistettuja kohtauksia. 

 





 

Yhteenveto:

 


Armoton maa on perinteisiin tukeutuva vanhan hyvän ajan tyyliin tehty, spektaakkelimainen ja hitaasti etenevä western, joka ei välttämättä omaperäisyydellään loista, mutta silti tarjoaa viihdyttävän elokuvaillan. 
Kuvasuhde: 
2,35:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Lisätietoa: 
Arvostelu on tehty Nordisk Filmin promoversion pohjalta, jonka sisältö ei ole identtinen myyntiversion kanssa. Kiitokset promoversiosta Nordisk Filmille.
Ääni: 
Dolby Digital 2.0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016