Alkuperäinen nimi: 
Bad Boys 2
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2003
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
K15
Kesto: 
140
Bad Boys 2
Corca, To, 02/12/2004 - 00:00

Elokuva

"The Boys are back."

Elokuvien jatko-osia on tehty vuosien saatossa enemmän kuin kriittisemmät leffaystävät jaksaisivat hyvällä tahdolla muistaa. Usein taustalla on menestyksekäs valkokangasdebytointi, jolle elokuvayhtiöt haluavat kaupallista jatkumoa uusien suuryleisöjen tavoittamiseksi. Michael Bayn Bad Boys 2 on tehty täsmälleen tämän peruskaavan mukaan.

Vuonna 1995 ilmestynyt toimintakomedia Bad Boys oli Bayn esikoisohjaus, joka pienestä 23 miljoonan dollarin budjetistaan ja Columbia Pictures -elokuvayhtiön vähäisestä tuesta huolimatta nousi vuotensa yllätyshitiksi, nostaen ohjaaja Bayn ja etenkin nuoren Will Smithin Hollywoodin raskaaseen sarjaan. Skeptisyys muuttui Columbialla menestyksen myötä dollareiksi ja kassavirran täyttyessä ääriään myöten, aloitettiin ensimmäiset tunnustelut jatko-osan suuntaan. Bad Boys 2 saatiin työn alle kuitenkin vasta seitsemän vuotta myöhemmin vuonna 2002 Bay-Smith-Lawrence -kolmikon eriävien urakiireiden vuoksi. Ensi-iltaan toimintarymistely ilmestyi seuraavan vuoden loppupuolella.

"Not your badge, man! He has a gun, shoot him!"

Bad Boys 2:n juonikuvio pyörii tutuissa Miamin huumerikosyksikön ympyröissä ja tarkemmin narkoottisten nautintoaineiden kiinnisaamisessa ilkeiden diilereiden käsistä. Omasta varastosta pöllittyä nenäpuuteria ei kuitenkaan enää jahdata, vaan tällä kertaa estetään vapaan markkinatalouden lieveilmiöitä, kuten kaupunkiin ulkomailta virtaavaa pilleribisnestä. Salakuljetusketjun yläpäässä mellastaa ekstaasinappeja kylvävä, pahamaineinen kuubalaishuumekartellin kuningas Johnny Tapia (Jordi Mollá), ja jakeluportaan alapäässä yökerhoketjun flegmaattinen venäläisnappikauppiasmafioso Alexei (Peter Stormare). Tämän kuprukaksikon tielle asettuu afroamerikkalaisen väestön virkavaltaan puettuna kermakkona etsiväduo Mike Lowrey (Smith) ja Marcus Burnett (Martin Lawrence). Liian helpoksi ei yhteenottoa tehdä, sillä Marcuksen herkkupeppuinen sisko Syd (

Gabrielle Union) sekoittaa pahasti pakkaa huumevalvontavirasto DEA:n agenttina, joka sattuu sopivasti tekemään peiteoperaatiota juuri Tapian päänmenoksi. Marcuksen ollessa tietämätön siskonsa vaarallisesta työstä ja tämän pienestä suhinasta salailevan Miken kanssa, ammatti ja perhesuhteet saavat melkoisen cocktail-sekoituksen.

"Is this still plan B...naw, this is definitely plan C."

Bad Boys 2 on iso möhkäle perinteiseksi toimintaelokuvaksi. Vajaa kaksi ja puolituntia on paljon sulatettavaksi, vaikka mukaan pusketaankin tasaisin väliajoin korkeaoktaanista actionia ja megalomaanisia räjähdyksiä. Leffan pituutta korostaa kasarikaudelle juuttuneen juonen lisäksi jännitteetön kerronta. Ja kun tapahtumiin tai henkilöhahmoihin ei saada juuri kontaktipintaa, rymistelypuoli jää elokuvan ainoaksi kantavaksi voimaksi. Smith-Lawrence -kaksikon verbaliikka on myös ykkösosaa mekaanisempaa ja yksinuottisempaa (huutoa), jonka vuoksi toverillisen spontaani sanailu on muuttunut sävyltään yllättävän kylmäksi ja totiseksi meuhaamiseksi.

Logiikan ja järkevyyden peruspilarina alkuperäisessä Bad Boysissa toiminut huumeosaston päällikkö Howardkin (Joe Pantoliano) on hänkin ilmeisesti menettänyt vuosien saatossa järkensä, sillä kapteeni hötkyilee kakkososassa kuin puolet aivokapasiteetistaan menettänyt hermoraunio terapiamantraansa hokien. Kotimaassaan tunnettu espanjalainen tähtinäyttelijä Jordi Mollá vetää pisteet kotiin kylmäverisenä huumekurkona, joka englantia oikeasti taitamattomana hanskaa roolinsa varsin vakuuttavasti. Aina mainio Peter Stormare naapurimaan mafiosona sekä äkkipikaiset haitilaiskonnat tuliluikkuineen täydentävät aksentintäytteistä kriminaalipoppoota, jotka jäävät kivikasvorokkari Henry Rollinsin miniroolin ohella ainoiksi valopilkuiksi elokuvan kädettävistä henkilöhahmoista.

Toimintakohtauksiin on onneksi saatu parempaa vaihdetta päälle. Varsinkin rajulla adrenaliinilla ohjattu maantietakaa-ajo sisältää energiaa, jota olisi suonut muullekin elokuvalle jaettavaksi. Tulitaisteluissa käytetään paikoin mielenkiintoisia teknisiä ratkaisuja kuvauksen osalta, kuten pitkitettyjä 360 asteen kamera-ajoja. Muuten ballistiikkapuolta toteutetaan varsin perinteisissä merkeissä, ja sama koskee leffan ainokaista turpanujakkaa. Väkivalta on siloiteltua, vaikka satunnaisen roisilla leikkauksilla ja vainajien häpäisyllä yritetäänkin luoda illuusiota rankasta toiminnasta. Pienenä sivuhuomiona mainittakoon slummihökkelö-rinteessä käyty takaa-ajo, joka muistuttaa melkoisesti Jackie Chanin kasarikauden toimintaklassikko Police Storyn vastaavaa.

 -"Did you see that?"
-"They're throwing cars at us. How could I not see that!"

Kuva

Anamorfinen 2.40:1 -suhteen laajakuva on nykyjulkaisujen malliin erittäin hyvää tasoa. Kuvatarkkuus on priimaluokkaa värimaailman toistuessa luonnollisen puhtaana. Kontrastitasot ovat Bayn elokuville paikoin tyypillisesti korostuneet ja värit vahvasti pinnalla. Kun kohinataso säilyy läpi elokuvan maltillisena ja tasaiset kuvapinnatkin pysyvät hyvin ruodussa, ei kuvanlaatua voi pientä kontrastivahvuutta lukuun ottamatta juurikaan herjata.

Ääni

Levyn Dolby Digital 5.1 -ääniraita puskee äänitasapainoltaan neutraalia, mutta sisällöltään varsin yksityiskohtaista ja voimakasta audiotoistoa katsojan iloksi. Miksauksessa on pyritty tasaisen äänikuvan luomiseen toimintakohtauksia myöten ja yllättäen vasta reilusti volyymipotikkaa nostamalla DD 5.1 pääsee todelliseen vauhtiin. Kovien tulitaisteluiden aikana tehostekanavat tukevat tyylikkäästi elokuvassa raivoavaa sirpale- ja luotikimmokemyrskyä. Bassotoistossakin löytyy syvyyttä ja ulotteikkuutta konetuliaseiden iskuäänistä isompiin massaräjähdyksiin. Ei kaikkein läpikuultavin ääniraita mitä vastaan on tullut, mutta toimittaa leiviskänsä actionleffan kyytipoikana oikein mallikkaasti.

Pienenä yksityiskohtana lisättäköön kahdesta dubatuista ääniraidoista venäläinen DD 5.1 -raita, joka tarjoaa äänitasoltaan ja miksaukseltaan astetta ärhäkämmän version englanti-raitaan verrattuna. Tshekki-ääniraita on äänitasoltaan kolmikon vaimein.

Lisämateriaali

Levy 1:

Trailereita:
Bad Boys 2, Hollywood Homicide, The Medallion, National Security, Returner, S.W.A.T, Ride Or Die.

Levy 2:

Poistetut kohtaukset (7 kpl)
Seitsemän poisleikattua kohtausta, joita olisi suonut löytyvän enemmänkin juuri lisämateriaalien puolelta, eikä itse elokuvasta. Mihin katoaa editorin sakset juuri silloin, kun niiden käytölle olisi kerrankin hyvät perusteet?

Dokumentit (2 kpl)

Stuntit (9:29 min)
Kuvaa elokuvan keskeisten toimintakohtauksten tekovaiheita ja stunt-ryhmän toimia onnistuneen toimintakohtauksen luomiseksi. Mukana myös kalliiksi käyneitä mokia kohtauksiin liittyen. Yhdestä saa kiittää leffan tähtinäyttelijä Lawrencea, joka ekstrojen perusteella näyttäisi olevan melkoinen tumpula. Live-leikkeiden ohella Michael Bay sekä mm. Andy Gill lähes 350 elokuvan stuntveteraani-kokemuksellaan kertovat havainnollisesti pienistä ja suuremmista detaljeista toimintakohtausten järjestelyyn liittyen.

Visuaaliset tehosteet (18:38 min)
Erittäin seikkaperäinen dokumentti elokuvan ehostamisesta tietokonetehosteilla. CGI-tehosteita on käytetty elokuvassa paikoin niinkin ammattimaisesti, että allekirjoittanut joutui dokkaria katsoessaan nostamaan olematonta hattuaan nykyaikaisten CGI-efektien harvinaisen oikeaoppiselle käytölle.

Elokuvakohtausten poikkileikkaus (6 kpl)
Kaikkien kuuden keskeisen toimintakohtauksen yksityiskohtainen poikkileikkausvertailu kymmenien sivujen pituisen käsikirjoituksen, satojen kuvaluonnosten, muutamasta minuutista reiluun kymmeneen minuuttiin paikan päällä -minidokumentin sekä itse valmiin elokuvakohtauksen välillä. Kattava, joskin minidokkareiltaan lyhyt kokoelmavedos.

Musiikkivideo (Jay-Z: La-la-la)

Tuotantopäiväkirja
Mielenkiintoinen 19 kohtauksen nippu elokuvan tekovaiheista välillä heinäkuu 2002 - joulukuu 2002. Dokumentti valottaa hyvin tekijätiimin välisiä suhteita, ongelmia sekä onnistuneita ja hauskoja hetkiä kohtausten välillä. Varsinkin Michael Bayn määrätietoisuus ja vahva ohjaajan visio tulevat hyvin esille. Miinusta tulee itse ekstran varsin sirpaleisesta sijoittelusta menuvalikoihin. Yksi kohtaus kestää vain muutaman minuutin, joten olisi suotavaa, jos katsojalle annettaisiin valinnainen optio katsoa kaikki kohtaukset putkeen. Jatkuva valikoissa nuhjaaminen on turhan tuttua nykypäivän sinänsä kattavissa lisämateriaaleissa. Katseluergonomia olisi kehitystä sekin.

Yhteenveto
Bad Boys 2 on ylipitkä ja hengetön jatko-osa Bayn onnistuneelle debyytille. Sinänsä komeat ja tasaisesti kasvavat toimintakohtaukset kumisevat tyhjyyttään, eikä väkinäinen dialogi ja tekomachoilu onnistu täyttämään tyhjäksi jäävää tilaa. Bad Boys 2 ei ole täysin ansioton tuotos ole Bayn megatuotosten sarjassa, mutta viihdyttävämpään lopputulokseen olisi tällä ammattilaiskaartilla pystytty. DVD-julkaisun tekninen toteutus on kunnossa ja ekstrat suht kattavat, joskin Bayn/tuotanto/tekijätiimin kommenttiraitaa jäi kaipaamaan.

Kuvasuhde: 
2.40:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
2
Aluekoodi: 
Ääni: 
Dolby Digital 5.1
Dubbaukset: 
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016