Elokuva
Mitä tarvitaan viihdyttävän toimintaelokuvan luomiseen? Tietysti roppakaupalla kovaksikeitettyä actionia, mutta mitä muuta? Kenties toimiva tarina, komeat puitteet, uskottava sankarihahmo ja päälle ripaus jännitystä? Kaikkea tätä tarjoaa Renny Harlinin uran parhaisiin ohjaustöihin kuuluva moderni actionklassikko Cliffhanger (1993), jonka arvostus leffapiireissä on edelleen varsin kaksijakoinen. Toiset pitävät Harlinin lumirymistelyä genrensä valiona, toiset arktisena köyhän miehen Die Hard -kloonina. Yksi asia on kuitenkin kiistaton: Harlinin toimintaohjaajan kyvyt näkyvät Cliffhangerissa terävimmillään.
"Hang on!"
Gabe (Sylvester Stallone), Jessie (Janine Turner), Hal (Michael Rooker) ja Frank (Ralph Waite) ovat kilometrien korkeudessa liikkuva Coloradon kalliovuorten rutinoitunut kiipeilypelastusryhmä, jonka tiivis yhteistyö saa äkillisen käänteen traagisessa vuoristo-onnettomuudessa. Rakkaansa menettänyt, syvän vihan katkeroittama Hal saa Gaben jättämään pelastusryhmän ja muuttamaan vuoristoalueelta kokonaan pois. Mies palaa lähes vuoden poissaolon jälkeen selvittelemään välejään Jessien kanssa, kun tämä saa hätäkutsun pienkoneen pakkolaskusta. Menetyksestään edelleen kärsivä Hal ja sovittelua turhaan hakeva Gabe päättävät osallistua kutsuun, jonka todellinen luonne paljastuu heidän saapuessaan noutoalueelle.
Kutsun takana on erittäin vaarallinen kansainvälinen huippurikollinen, Eric Qualen (John Lithgow), jonka suorittama Yhdysvaltain kultavarantokeskuksen lentolähetyksen ryöstö epäonnistuu täydellisesti. 100 miljoonan arvoiset rahasalkut putoavat ilmaselkkauksessa ympäri lumisen Coloradon jättiläismäistä vuoristoaluetta juuri ennen rikollisryhmän suorittamaa rajua pakkolaskua. Kyseenalaiseen etsintäoperaation vivutettu pelastuskaksikko joutuu jättämään keskinäisen eripuransa ja etsimään Qualenin rahasalkut henkensä säilyttämiseksi. Qualenilla apujoukkoineen ei ole kuitenkaan mitään aavistusta siitä, kuinka hankalaksi nämä kaksi ammattipelastajaa heidän äkkirikastumisen tekevät.
Gravity's a bitch, ain't it?
Cliffhanger on jännityselementein maustettu toimintaelokuva, jonka avut ovat rehellisen suoraviivaisessa tarinassa ja runsaissa väkevästi toteutetuissa toimintakohtauksissa. Poiketen nykyisistä, yliteknisistä ja näennäiskovista actionväkerryksistä, Cliffhanger on positiivisella tavalla perinteinen, selkeälinjainen ja konstailematon lajityyppinsä edustaja. Se ei kikkaile juonellaan tai erikoistehosteillaan, vaan jyrää alusta loppuun puhtaasti miehekkäällä draivillaan ja komeilla puitteillaan. Renny Harlinin vakaan ohjauksen ansiosta paketti myös pysyy erinomaisen hyvin kasassa.
Sylvester Stallone lokeroidaan kyvyiltään usein kakkostason pullistelijaksi, jonka näyttelijäansiot suhteessa rinnanympärykseen ovat olemattomat. Vaikkei Syltyn ura muutamine floppeineen käykään luonnenäyttelijän malliaapisesta, hänen esittämästään Gabriel Walkerista löytyy paljon samaa sielukasta peräänantamattomuutta kuin legendaarisesta Rocky Balboasta (Rocky, 1976) ja John Rambosta (Rambo: First Blood, 1982). Myös muut näyttelijät hoitavat tonttinsa asenteella, vaikka dialogi jääkin usein kertanokkeluuksien ja kliseisten heittojen tasolle.
Elokuvan tekninen puoli kestää hyvin tarkastelua. Erityisesti optiset tehosteet toimivat edelleen saumattomasti ympäristössään, ja saatu Oscar-ehdokkuus parhaista visuaalisista tehosteista on tullut perustellusti. Harlin ottaa myös Italian alpeilla kuvatun elokuvan visuaalisesta mahtipontisuudesta kaiken irti yhdessä kuvausvastaavansa Alex Thomsonin kanssa, eikä Cliffhangerin vuoristokohtausten loistokkuutta ole Hollywood-puitteissa pystytty vieläkään ylittämään. Itse toimintakohtaukset ovat energisiä, vauhdikkaita ja täynnä katoavaa kasariasennetta.
Kuva
Anamorfinen 2.35:1-kuva on laadultaan julkaisun ikään nähden erinomainen.
Poikkeuksellisen filmimäinen kuva säilyttää luonnollisen terävyytensä, vaikka muutamissa kohtauksissa pieni yliterävöitys nouseekin pinnalle. Väritasapaino ja kontrastitasot ovat molemmat kunnossa. Vanhempia DVD-julkaisuja usein vaivaava kuvakohinakin pysyy muutamaa projisiotehostetta lukuun ottamatta hyvin hallinnassa. Puhdas ja korkealaatuinen julkaisu kuvansa puolesta.
Ääni
Ääniraitoina tarjotaan Dolby Digital 5.1, joka toistaa rouheasti Cliffhangerin Oscar-ehdokkuuksiakin saaneen äänimaiseman. Kanavatasapaino on hyvin kohdallaan, joskin tuliaseiden miksaus on reilusti laidoille painottuva ja tämä saattaa häiritä tarkimpia kuuntelijoita. Suuntaavuusefektit sekä yksityiskohdat toistuvat kuitenkin terävästi ja räjähdyksissäkin on mukavasti dynamiikkaa, vaikkei aivan musertavinta pohjaa saavutetakaan. Ääniraidasta jäävät mieleen eritoten useat helikopterikohtaukset, jotka terhakkaalla roottorihurinallaan täyttävät isonkin kuuntelutilan.
Erityismaininta Trevor Jonesin työstämälle Cliffhanger-teemamusiikille, joka on toimintaelokuvien genressä harvinaisen majesteettinen orkesterivalli. Itse asiassa siinä määrin, että tarttuva sävel jää väkisinkin soimaan päähän elokuvan katsomisen jälkeen. Hollywoodin veteranikalustoa musiikintekijäna oleva Jones on ollut näinä vuosina säveltäjän inspiraatioliekeissä, sillä edeltävän vuoden Viimeisen mohikaanin (The Last of the Mohicans) teemaraita tarttuu sekin lähtemättömästi tajuntaan. Molemmissa on samankaltaista jylhää musiikinteon melodiavirtaa.
Lisämateriaali
Renny Harlinin ja Sylvester Stallonen kommenttiraita
Kaksikon erikseen äänitetyt ja yhteensovitetut elokuvan pituiset kommenttiraidat tarjoavat todella paljon infoa itse elokuvasta kuin se taustoistakin. Äänessä on pääosin Renny, Stallonen kommentoidessa vain satunnaisesti. Mielenkiintoista tietoa tulee laidasta laitaan niin käytetyistä kuvaustavoista, erikoistehosteista, näyttelijöistä kuin elokuvantekoon liittyneistä ongelmistakin. Yleisesti Harlinin selvitykset missä tahansa hänen elokuviensa DVD-kommenttiraidalla ovat aina kuuntelijaystävällisiä selkeän ja aloittelijallekin ymmärrettävän puheen ansiosta. Elokuvastaan kiinnostuneen ohjaajan kommenttiraita, jälleen kerran.
Teknisen väen kommenttiraita
Leikkaaja Frank Uriosten, erikoisefektien apulaisvastaava Neil Krepelan, erikoisefektivastaava John Brunon sekä tuotantosuunnittelija John Vallonen osittain erikseen äänitetyt ja yhteensovitetut elokuvan pituiset kommenttiraidat tarjoavat astetta yksityiskohtaisemman poikkileikkauksen Cliffhangerin vaativaan tekoprosessiin.
The Making of Cliffhanger: Stallone on the edge (20min)
Käytännönläheinen dokumentti elokuvan muutamien kohtausten teosta, jonka lisäksi lukuisia irtoleikkeitä kommentein kuvauspaikalta ja studiosta mm. Stallonen, Turnerin, Lithgowin, Rookerin ja Harlinin toimesta. Huolimatta vaikeista kuvausolosuhteista, tekijätiimillä on ollut huumoritaso enemmän kuin kohdallaan. Stallone väläyttelee useaan otteeseen huulenheittokykyään kuvausten aikana ja Rennykin pääsee kuittaamaan leffansa hyisen kylmyyden ja vaikeat olosuhteet lupaamalla tehdä jatko-osan Cliffhangeriin. Nimeksi tulee tosin Beachhanger.
Ohjaajan esittely (4:50min)
Mielenkiintoinen, joskin lyhyt videoesittely Harlinilta Cliffhangerin tekoon.
Poistetut kohtaukset (2 kpl Rennyn kommentein + 3 min Rennyn yleisesittely)
Special Effects: "How it was done" (2 kpl, 2:42min ja 4:34min Rennyn kommentein)
Kuvatauluvertaukset (3kpl)
Lisäksi filmografia, teatteritraileri, kuvagalleria ja tuotantotiiminimet. Kokonaisuutena varsin monipuolinen lisämateriaaliosio, jonka parasta antia ovat ehdottomasti sen molemmat kommenttiraidat. Pidempi ja hartaammin tehty Making of -dokumentti olisi tuonut lisää syvyyttä itse kuvausprosessiin, mutta hyvä näinkin.
Yhteenveto
Cliffhanger on Renny Harlinilta napakymppi. Juoneltaan perinteinen, ja paikoin kliseinenkin toimintaseikkailu tarjoaa korkeaoktaanista jännitystä ja turboahdettua toimintaa alusta loppuun saakka. Sylvester Stallone tekee väkevän paluun toimintasankareiden eliittiin pahasti flopanneiden Oscarin (1991) ja Stop! Or My Mom Will Shoot (1992) -komediaräpellysten jälkeen. Ikäisekseen todella hurjaan kuntoon pumpannut 47-vuotias Stallone laittaa jättikokoisten hauistensa lisäksi likoon myös itseään, saaden hahmonsa ja tämän ystävien dramaattiseen henkiinjäämistaisteluun fiilistä mukaan. Cliffhanger on yksinkertaisena väkivaltaviihteenä helposti luokkansa priimus kepittäen tämän päivän vaisuja tusinaähellyksiä kuin heinää.
Renny Harlin ohjaa kirjaimellisesti uransa piikkipaikalla, tuloksena tukku ikimuistoisia toimintakohtauksia ja silmät päästä tipauttavia vuoristonäkymiä. Pienistä juoniaukoistaan huolimatta Cliffhanger on erinomaisen viihdyttävä väkivaltarymistely, joka ei nykyisiä moraalikuvia ja sensuuripykäliä kumartele. DVD-julkaisu on kauttaaltaan korkeatasoinen.
- Kirjaudu sisään lähettääksesi kommentteja