Alkuperäinen nimi: 
Her
Valmistusvuosi: 
2013
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Kesto: 
120
Her
Jussi U. Pellonpää, To, 06/02/2014 - 00:00

Elokuva
Theodore Twombly (Joaquin Phoenix), kariutuneen parisuhteen katkeroittama mies, hankkii edistyksellisen tietokoneen käyttöjärjestelmän. Koneen avauduttua sen sisuksista paljastuu oivaltava, intuitiivinen ja herkkä keinoäly Samantha (äänenä Scarlett Johansson), jonka myötä ja kanssa Theodore alkaa purkaa sisimpäänsä ja huomaa ennen pitkää rakastuneensa tähän niin vahvasti, että tämän läsnäolo syrjäyttää jopa ihmissuhteet.

Omaperäisyyksien oivaltajan, ohjaaja/käsikirjoittaja Spike Jonzen Her on ajatuksekas ja valloittava scifi-faabeli ja sympaattisen romanttinen komedia, jonka ydin ei ole tieteiskuvitelmissa, vaan ihmisyyden olemuksessa ja yksinäisyyden musertavuudessa. Her onkin erinomaisen uniikki elokuvakokemus, vaikka totaalisen interaktiivista keinoälyä on valkokankailla käsitelty sitä ennenkin elokuvissa kuten Steven Spielbergin A.I. - Artificial Intelligence (2001) ja Andrew Niccolin SimOne (2002). Jonze kysyy harkittuja kysymyksiä parisuhteesta ja yhdessä elämisen haasteista, unohtamatta jokaisen ihmisen yksilöllisyyttä ja elämän erinomaista erilaisuutta. Her löytää myös keinotekoisuudesta aitoutta ja päinvastoin, ja se kasvaakin kauniiksi kuvaelmaksi meistä kaikista, yhdessä ja erikseen. Se valottaa (ihmis)suhteiden moninaisuutta, tutkii seksuaalisuutta ja luottamusta tavalla, jonka ainoastaan Jonzen kaltainen intellektuelli ja independentti taiteilija voi kehitellä.

Koskettavan kauniin ja ymmärtävän tarinan kruunaa tekninen moitteettomuus, jonka huippuja edustavat valon ja varjojen taitaja, kuvaaja Hoyte Van Hoytema, jonka pastellisävyinen ja rauhoittava värimaailma luo elokuvaan aivan oman universuminsa, sekä Jeff Buchananin ja Eric Zumbrunnen leikkaus, jonka rytmi istuu täydellisesti paitsi Jonzen omaperäiseen kerrontaan, myös Owen Pallettin ja Arcade Fire- yhtyeen kaunis ja harmoninen musiikki.

Aidon ja koskettavan pääroolin tekevä Joaquin Phoenix on viime vuosina todistanut olevansa sukupolvensa uskottavimpia tulkkeja, ja on varsin varteenotettava kilpailija Matthew McGonaugheylle (Dallas Buyers Club) ja Chiwetel Ejioforille (12 Years a Slave) parhaan miespääosan Oscarista. Phoenixin Theodore Twombly on ihastuttavan aito henkilö, jonka persoonaa korostaa fiksusti tämän leipätyö kirjoittaa koskettavan henkilökohtaisia kirjeitä toisten ihmisten puolesta. Vaikkei Scarlett Johanssonia elokuvassa nähdäkään, hänen läsnäolonsa tuntee. Samantha on kokonaisuudelle vähintään yhtä tärkeä tekijä kuin Phoenixin Theodore, joiden käymät keskustelut avaavat ajatuksia ja laajentavat ymmärrystä.

Muina keinoälyääninä kuullaan mm. Kristen Wiigia ja erinomaisen muhevaa Brian Coxia intelletuellina Alan Wattsina. Ohjaaja Jonzea kuullaan tietokoneohjelman kärkkäänä pikku-alienina. Tärkeitä ovat myös fyysisesti Theodoren elämässä läsnäolevat naiset, joille olemuksen antavat taitavat näyttelijättäret. Rooney Mara on Theodoren ex-vaimo Catherine, Olivia Wilde sokkotreffikumppani ja Amy Adams, jonka esittämä Theodoren nuoruudenystävä Amy on se tärkein linkki.

Yhteenveto
Her on kauden omaperäisimpiä elokuvia, yhtä aikaa niin koskettavan melankolinen kuin hersyvän hauskakin, kiehtova tutkimusmatka ihmisenä olon ihmeellisyyksiin.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016